Nadal i Reis
Diumenge11/12/2023

Coneixeu la història de l'arbre de Nadal?

Us descobrim l'origen d'aquesta tradició que cada vegada més famílies han anat incorporant a les seves llars les setmanes prèvies al Nadal

Treure les decoracions, les garlandes i els llums, anar-ne a comprar de noves a algun mercat nadalenc, decidir si és millor un arbre de plàstic o un natural...tot això ja forma part de la rutina nadalenca de moltes famílies que cada any engalanen un arbre de Nadal que tot sovint ocupa un lloc destacat a la sala o a l'entrada de la casa durant totes les festes. Però d'on surt aquesta tradició? Coneixeu la història d'aquest arbre que ens acompanya durant la temporada festiva? Existeixen moltes llegendes i teories sobre el seu origen, i el seu simbolisme ha canviat al llarg de la història. Tot i que el costum de decorar l’arbre a dins de casa no es va popularitzar fins al segle XVIII, hi ha referències ubicades entre principis del segle XV i finals del XVI que es van anar estenent arreu del món. Us expliquem l'origen de la tradició en diferents països del món i la seva simbologia.

Tradicions per a tots els gustos

Països escandinaus

Els arbres de fulla perenne com els avets han estat una decoració festiva des de fa segles. Hi ha diverses teories que expliquen el seu origen, tot i que la més estesa és la que sorgeix de l’arbre Yggdrasil, que per a la mitologia escandinava mantenia units els diferents mons i es decorava amb torxes per celebrar el solstici d’hivern. Més tard, els cristians haurien agafat el costum, però conferint-li un significat nou: la forma triangular de les coníferes va passar a simbolitzar la Santíssima Trinitat i l’arbre es va convertir en un símbol de l’amor a Déu i la vida eterna.Al segle XVII els suecs van exportar aquesta tradició a terres alemanyes i des d’allà es va popularitzar entre austríacs, polonesos, anglesos i francesos, i ja al segle XIX entre les classes benestants d’Amèrica del Nord o Rússia.

Alemanya i França

Segons la professora d’estudis religiosos de la Universitat de Sydney Carole Cusack, el més probable és que l’arbre de Nadal tal com el coneixem nasqués a la regió d’Alsàcia al segle XVI. Els registres històrics indiquen que se’n va col·locar un a la catedral d’Estrasburg el 1539 i que la tradició es va popularitzar tant a la zona que la ciutat de Friburg va prohibir talar arbres per Nadal l’any 1554. Inicialment, els arbres estaven decorats amb nous, pomes i flors de paper. A França, cada any a l’interior de les Galeries Lafayette de París es col·loca un dels arbres més visitats del món.

Cargando
No hay anuncios

Estònia i Letònia

Estònia i Letònia també es disputen el títol de ser els primers a tenir un arbre de Nadal. Hi ha cròniques de principis del segle XVI que parlen d’arbres decorats a les ciutats de Riga i Tallinn.

Lituània

Un dels arbres més visitats d’Europa és el que adorna el centre històric de Vílnius.

Cargando
No hay anuncios

Regne Unit

No va ser fins al 1848 que el príncep Albert de Saxònia-Coburg, marit de la reina Victòria, va traslladar aquesta tradició d’Alemanya a l’Anglaterra victoriana. Avui en dia l’arbre més famós de Londres és el que decora Trafalgar Square cada hivern.

Amèrica del Nord

El van introduir els soldats alemanys a finals del segle XVIII. El 1882 Edward H. Johnson, vicepresident de la companyia elèctrica d’Edison, va posar a casa seva el primer arbre de Nadal il·luminat amb electricitat. L’any 1931 es va col·locar per primera vegada l’arbre de Rockefeller Center de Nova York, el més cèlebre dels Estats Units.

Cargando
No hay anuncios

Itàlia

Des de fa més de 30 anys, la ciutat medieval de Gubbio il·lumina el seu emblemàtic arbre de Nadal a la falda del mont Ingino. Dibuixat a la muntanya amb 950 llums, és considerat el més gran del món. El primer arbre de Nadal de la Ciutat del Vaticà es va col·locar l’any 1982.

Grècia

A Grècia es decoraven vaixells de Nadal en lloc d’arbres en honor de Sant Nicolau, protector dels mariners. Les famílies col·locaven vaixells de fusta com a símbol d’agraïment i els vaixells il·luminats van ocupar els llocs d’honor a les places públiques en ciutats com Tessalònica.

Cargando
No hay anuncios

Suècia

Els arbres de Nadal es preparen un parell de dies abans de Nadal. Estan decorats amb flors com la ponsètia.

Rússia

Els arbres de Nadal van ser prohibits poc després de la Revolució Russa i van ser recuperats a la dècada dels anys trenta com a arbres d’Any Nou com a símbol laic de les festes. Els arbres d’Any Nou són comuns als països de l’antiga Unió Soviètica, Iugoslàvia, Turquia, la Xina i el Vietnam. 

Brasil

L’arbre flotant de Rio de Janeiro ha superat el rècord mundial de ser el més gran del món, amb 70 metres d’altura i tres milions de llums.

Cargando
No hay anuncios

Espanya

La primera persona que va posar un arbre de Nadal a Espanya era d’origen rus. Es deia Sofia Troubetzkoy i era la vídua d’un germanastre de Napoleó. Es va casar amb un aristòcrata i militar espanyol i a finals del segle XIX van posar un arbre de Nadal en un palau de Madrid. Actualment, es munta un arbre molt vistós a la Puerta del Sol.

Catalunya

A les ciutats catalanes el fenomen dels arbres de Nadal va arribar a principis del segle XX, moment en què bona part de les cases burgeses ja tenien un arbre nadalenc. Als carrers de Barcelona se’n van aixecar diversos de grans dimensions, com el de l’antiga seu de la Central Catalana d’Electricitat, del carrer de Vilanova, instal·lat el 1905. El més famós va ser el de Can Jorba, els antics magatzems del Portal de l’Àngel.

Cargando
No hay anuncios

Què significa la decoració nadalenca?

Dates a tenir en compte
  • 3 de desembreInauguració de la Fira de l’Avet d’Espinelves. Cada any se'n venen entre 3.500 i 4.000 exemplars, amb un preu mitjà de 50-90€
  • 8 de desembreTradicionalment, el dia de la Puríssima, és la data per decorar l’arbre de Nadal.
  • 2 de febrerAmb la Candelera, s’acaba el cicle de Nadal, es desmunta el pessebre i es treu l’arbre.
Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Cargando
No hay anuncios