Planeta29/04/2016

Si això és Europa, tenim un problema

"Vam decidir no formar part de la Unió Econòmica i Monetària perquè era una operació mal dissenyada", diu Niblett

Teresa Turiera
i Teresa Turiera

PERIODISTA (@TERETURI)"Si Schengen representa la Unió Europea tenim un problema, perquè l’acord que va fer realitat l’Europa sense fronteres no està preparat per a crisis, com la que tenim ara amb els refugiats, tal com s’ha demostrat en els últims mesos". Ho deia aquesta setmana a Barcelona Robin Niblett, el director del Royal Institute of International Affairs, el think tank britànic per excel·lència, conegut també com a Chatham House.

Els britànics han estat sempre un corcó en qüestions europees, però tenen la virtut de posar el dit a la nafra i assenyalar de la manera més descarnada l’Europa que no funciona. "Vam decidir no formar part de la Unió Econòmica i Monetària perquè era una operació mal dissenyada", assegura Niblett, i efectivament, com s’ha demostrat amb la situació de Grècia i les tensions que encara pateixen molts països per complir els requisits per mantenir-se a l’eurozona, l’euro tenia uns defectes evidents de fabricació.

Cargando
No hay anuncios

Tampoc ha acabat de funcionar la "política de veïnatge" amb el Mediterrani, més enllà d’alguns intercanvis culturals. Els migrants que arriben des de fa anys a les costes del sud d’Europa encara no suposaven una amenaça per a l’estabilitat de la UE. Però la realitat està superant el guió de la millor ficció, i els governs europeus no només no són capaços d’afrontar la crisi migratòria, sinó que han perdut el lideratge del debat polític.

Dies després del triomf de la ultradreta a la primera volta de les eleccions presidencials a Àustria, en què l’FPÖ ha obtingut un 35% dels vots, el Parlament ha aprovat una llei que restringeix el dret d’asil, fins i tot als que provenen de països en guerra. El govern austríac no descarta tancar la frontera amb Itàlia, en previsió que els pròxims mesos sigui una nova via d’entrada d’immigrants. "Estem avergonyits, com a austríacs i com a europeus", em deia fa unes hores una família de Salzburg que té acollit un noi sirià de 18 anys a casa seva. Encara hi ha esperança, penso. La gent, els europeus.