Aquesta casa al Pla de Mallorca, després de la intervenció que hi ha fet l’equip de BUC Arquitectura tant a l’antiga portassa com a la planta primera de l’habitatge, ha passat de gairebé no tenir espai per al gaudi de l’exterior a tenir el que es poden considerar dos petits però bonics jardins. El de baix, en redescobrir el pati i fer-hi una bassa de dimensions reduïdes, és un jardí que es dibuixa amb diferents pasteres situades tant en punts estratègics del perímetre com del recorregut que s’enlaira per donar entrada cap a la casa. A dalt, la planta primera també ha guanyat una terrassa i, sobretot, un jardí de càrritx i altres plantes de secà que se situen a la coberta del nou taller de pintura, una coberta que ara és enjardinada, donant vida a les estances superiors.
Un canvi a la casa que canvia la vida: guanyar un pati al lloc on anava el cotxe
Maria (Pla de Mallorca). Buc Arquitectura
La intervenció en dues zones concretes d’una casa en un poble del Pla de Mallorca ha sigut suficient per canviar-hi la vida. Sí, després que l’equip de BUC Arquitectura –un estudi amb seu a Campos fundat per l’arquitecte Ramon Juan– hagi transformat dos espais en principi secundaris, la casa ha canviat de vida, ha guanyat vida, i també els seus habitants han vist com canviava la seva. Eren dos espais secundaris que han esdevingut essencials en la nova existència d’aquest habitatge.
Dues intervencions, o potser és millor dir una sola intervenció però en dues àrees d’una casa que fa cantonada: d’una banda, la vella portassa del carrer lateral –portassa, en molts pobles de l’illa, se li diu al garatge, al lloc amb una gran porta on entrar-hi el cotxe i, sovint, guardar-hi molt del que no cap dins l’habitatge–, i de l’altra, la primera planta, un lloc tradicionalment buit, com inacabat, sota la teulada, en aquest cas de dos aiguavessos, i que servia per guardar-hi la palla o les ametlles o el que es recollís del camp. Són aquests dos espais els que s’han transformat, en un exercici que reuneix els conceptes i materials de la construcció tradicional amb els coneixements, els criteris i el benestar que persegueix l’arquitectura contemporània. “Adaptar vells espais a nous usos, mantenint la seva memòria i proporcionant-los noves possibilitats”, així ho defineixen els arquitectes de BUC.
Avui, després de la rehabilitació, la vella portassa ha quedat al seu lloc, però ara pot servir també per accedir a la casa. Pintada amb un verd fresc que recorda els de les fulles dels ullastres, el mateix to amb què s’han pintat totes les persianes, s’obre a un pati, un espai que ara ja no és per al cotxe (tot i que s’hi pot entrar si es vol), sinó per a les persones, fins al punt que s’ha recuperat una vella xemeneia dissenyada per Coderch per al centre de l’espai cobert d’aquest nou pati. Una torrada amb amics, unes estones davant del foc a l’aire lliure, el nou espai multiplica les experiències. Ara és un recinte tan obert com íntim, perquè si a l’hivern és un lloc per a la llar de foc, a l’estiu és on refrescar-se en una petita bassa d’aigua. Tot envoltat de marès, del marès de sempre a les cases dels pobles del Pla i del Migjorn de Mallorca, que això en un espai com aquest també acompanya i ofereix una abraçada càlida.
A més, part de la coberta d’aquell garatge ha esdevingut porxo, millorant la il·luminació i la ventilació del pati. I la doble alçada s’ha aprofitat per habilitar un estudi de pintura en una planta entremig que sovint es veu protegida per persianes enrotllables de fusta, una mena de teló de fons natural per a un espai que en si mateix respira naturalitat i senzillesa.
Ara bé, la casa no només ha guanyat una nova vida al pati. La intervenció a les golfes, la planta primera, ha permès ampliar l’habitabilitat de la casa sense fer quasi gens d’obra. Val a dir que el pressupost per a les dues zones reformades està al voltant dels 70.000 euros. Per a aquesta planta, els arquitectes de BUC han dissenyat un únic moble de fusta de vet que, a més, han pogut construir els mateixos propietaris. És un moble multifuncional: serveix per distribuir l’espai i separar les estances, que ara són tres dormitoris i una petita sala; serveix per acollir el bany, que queda dins el mateix moble, i també és, segons l’estança, armari per a la roba, prestatgeria per a llibres o per a una gran col·lecció de vinils i lloc per a la taula d’estudi, donant una continuïtat a aquesta planta que, així, no perd el seu caràcter d’espai unitari. Hi contribueix el trespol de ciment amb rajoles de terratzo d’Huguet incrustades com a detall de color. I altre cop, també a l’interior, l’abraçada de marès.