PLANETA
Diumenge 19/06/2016

La cultura de les armes dessagna els Estats Units

Amb 270 milions de pistoles (i fusells) en mans de civils, els Estats Units tenen l’índex de morts per arma de foc més alt (amb diferència) dels països desenvolupats. El debat continua obert, però les dades són clares

Text: Sònia Sánchez / Gràfic: Eduard Forroll
3 min

Una milícia regulada, que és necessària per a la seguretat de l’Estat, el dret de la gent a guardar i portar armes, no serà infringit”. Les paraules de la Segona Esmena de la Constitució nord-americana, aprovada el 1791, després de l’aixecament en armes del poble contra l’Imperi Britànic que va donar lloc a la Guerra de la Independència (1775-1783), són la base d’un dels problemes més greus que pateixen els Estats Units encara al segle XXI. Sembla clar que el que preservaven llavors els “pares fundadors” era el dret col·lectiu a defensar-se de l’opressió, però el seu text fixa també el dret individual a dur armes, tal com ha sentenciat el Tribunal Suprem del país -tot i admetre que això no eximeix de certa regulació-. Però més enllà de la carta magna, tota una història forjada en la colonització, la revolta i l’expansió cap a territoris salvatges ha sigut el caldo de cultiu per a una cultura de les armes que no existeix a cap altre país desenvolupat del món.

La cultura de les ARMES dessagna els estats units

La llei federal obliga tots els venedors d’armes amb llicència a comprovar els antecedents criminals dels seus compradors, però no totes les lleis estatals ho fan i hi ha altres espais, com les fires d’armes o la venda online, que permeten comprar una pistola sense fer preguntes. I és obvi que les armes del segle XXI són molt més mortíferes que les del 1791, especialment els fusells d’assalt com l’AR-15, una arma molt fàcil d’aconseguir als Estats Units i que ha sigut utilitzada en els tirotejos més mortals dels últims anys.

La cultura de les ARMES dessagna els estats units

Entre 36 i 91 morts diàries

Cada cop que es produeix un tiroteig mortal, com el que la setmana passada va deixar 50 morts en una discoteca gai d’Orlando, es reobre un debat irreconciliable entre els que defensen que restringir l’accés a les armes evitaria aquestes morts i els que insisteixen que precisament el fet de dur armes et protegeix del crim. Però les dades no deixen gaire marge a la discussió. Cada dia moren per arma de foc 36 persones als Estats Units, segons Gun Violence Archive, tot i que altres fonts, com l’organització per al control de les armes Everytown for Gun Safety, eleven la dada a 91 diàries.

Als EUA hi ha 270 milions de pistoles en mans de civils, el 42% de les que hi ha arreu del món, quan la població nord-americana representa només el 4% de la mundial. Comparat amb altres països amb índexs similars de desenvolupament, els EUA tenen una proporció molt més alta d’armes de foc i una proporció molt més alta de morts per armes de foc. La relació causa-efecte sembla òbvia.

La cultura de les ARMES dessagna els estats units

Associació Nacional del Rifle El lobi pro armes és molt poderós als Estats Units i té un ampli suport entre el Partit Republicà. Però l’opinió pública segueix molt dividida. Paradoxalment, en l’etapa Obama s’han invertit les tendències: si als anys 90 eren majoritaris els que en defensaven el control, ara les posicions estan molt més igualades. La creixent sensació d’inseguretat (real o no) i la familiaritat amb les armes a l’espai públic –propiciada pel lobi– poden estar al darrere de la tendència.

La cultura de les ARMES dessagna els estats units

Obama

El president Barack Obama ha intentat diverses vegades restringir l’accés a les armes, però el Congrés ha bloquejat totes les propostes. Aquest 2016, finalment va aprovar per decret el poc que pot fer: més control als venedors i als compradors amb malalties mentals o antecedents per violència domèstica.

stats