El viatge
Diumenge25/06/2023

Finlàndia: Viatge a l'arxipèlag de les 20.000 illes

Des de la ciutat medieval de Turku visitarem el seu arxipèlag, on hi ha més illes que persones

Sergi Reboredo
i Sergi Reboredo

TurkuRecórrer els 167 quilòmetres que separen Hèlsinki de Turku suposa amb prou feines dues hores de cotxe. Turku és la ciutat més antiga de Finlàndia i el punt de partida per visitar el Parc Nacional de l'Arxipèlag i les illes Åland. Va ser fundada al segle XII i ràpidament es va convertir en la ciutat més important del país. Turku significa mercat i el seu nom en suec és Åbo, que es podria traduir com "la casa del riu". Actualment, representa la tercera àrea urbana de Finlàndia, després del gran Hèlsinki i de l'àrea metropolitana de Tampere. Les dues llengües oficials són el finès i el suec, tot i que no suposarà cap problema comunicar-nos en anglès. De fet, no és estrany que fins i tot trobem gent que ens parli en espanyol: està de moda i són molts els que han començat a estudiar-lo. El cor de la ciutat és als marges del riu Aura.

Cargando
No hay anuncios

La millor manera d'aconseguir una panoràmica és llogar una embarcació elèctrica sense conductor i deixar-se portar riu amunt, riu avall. Al Cafè Lana en lloguen per 59 euros l'hora. Els restaurants s'amunteguen als dos costats del riu, alguns fins i tot estan situats a l'interior de vaixells ancorats al moll.

Cargando
No hay anuncios

Entre els edificis més emblemàtics de la ciutat destaquen el Museu d'Art Contemporani Aboa Vetus & Ars Nova, la Casa Qwensel —la casa burgesa més antiga de la ciutat—, el Museu de la Farmàcia, el Fòrum Marianum —on es pot veure amarrat el Suomen Juotsen— i el Sibelius, la galeria de música més important del país, el nom de la qual és tot un tribut a Jean Sibelius, el compositor finlandès més famós. Els principals monuments són la catedral i el castell. La catedral és per fora tan austera com el castell; per dins, les naus del gòtic alemany resulten més reconfortants. En clau gastronòmica, la millor opció és visitar el mercat, on és fàcil trobar alguns dels millors formatges i tastar-hi plats de ren o ant guisat, sense oblidar-nos de peixos com el salmó i l'arenc, i comprar-hi les enormes salsitxes grillimakkara. El famós forn de pa Juustopuoti és el lloc perfecte per menjar el ruisleipä o pa de sègol i els pastissos salats coneguts com a karjalanpiirakka.

Cargando
No hay anuncios

L'arxipèlag més gran del Bàltic

L'arxipèlag de Turku és un dels més grans del món i el més gran del Bàltic: un mosaic de 20.000 illes situades de manera dispersa entre les illes Åland i Turku, la majoria de les quals romanen en el seu estat natural. Una àmplia franja de l'arxipèlag és parc nacional. El paisatge és divers: grans i petites illes, illots, penya-segats, i la presència humana hi és, tot i que hi ha moltes més illes que persones.

Cargando
No hay anuncios

L'arxipèlag va ser guardonat l'any 2017 com la millor destinació nacional. Compta amb una espècie de recorregut circular de 250 quilòmetres des de la ciutat de Turku, ideal sobretot per a ciclistes que vulguin explorar les diferents illes i disposin d'una o dues setmanes de temps. Turku Touring compta amb diversos paquets per a ciclistes, bicicleta inclosa. L'etapa més llarga que ofereixen és de 45 km i la proposta és recórrer, en cinc dies, 175 km. Amb cotxe és possible viatjar per una gran part de l'arxipèlag en 4 o 5 dies de manera relaxada, parant als llocs més emblemàtics. El més divertit de tot és que el govern finlandès habilita als mesos d'estiu una connexió entre les diferents illes mitjançant un sistema de transbordadors, que són gratuïts, i que et permeten viatjar amb cotxe o bicicleta. A l'hivern la cosa es complica bastant perquè la temperatura és molt baixa i en moltes ocasions l'aigua es glaça.

Cargando
No hay anuncios

A 66 km de Turku hi ha el poblat artesà de Kustavin Savipaja i, seguint per la carretera, s'arriba fins a Parattulanlahti, una espècie de badia a la qual atraquen nombrosos velers i on hi ha instal·lades les cabanyes de Peterzén's. És possible veure-hi el ferrer forjar ferro a la manera del déu Odín o adquirir una joia dissenyada en exclusiva per una simpàtica orfebre. El lloc és idíl·lic i convida a relaxar-se prenent cervesa i contemplant el capvespre mentre els nens es diverteixen a la vasta zona enjardinada.

Cargando
No hay anuncios

Korpo, creativitat i avantguarda

És una de les grans illes de l'arxipèlag. Al centre s'alça l'Hotel Nestor, regentat per dos artistes: Pia Rousku i el seu marit, el dissenyador Frank Hellgren. Ella porta un taller d'artesania on treballa a partir de vidre reciclat per crear estructures fràgils que simulen flors glacials. Al voltant de l'hotel, un mar de gira-sols creix per tot arreu, impregnant l'atmosfera de romanticisme. Verds prats i carreteres de terra conviden a ser explorats, encara que sigui una estona, amb les bicicletes de lloguer o bé passejant a peu. La creativitat i l'avantguarda dels propietaris de l'Hotel Nestor també és present en la restauració. El menjador és una veritable galeria d'art dins la qual es barregen antiguitat i modernitat, creant un ambient rústic i encantador i a la vegada contemporani i fresc. El xef William Hellgren veu cada plat com una obra individual d'art, capaç d'encisar tots els sentits. Totes les seves creacions es basen en productes orgànics i de proximitat. Per exemple, les verdures són d'una granja veïna, Isaksson, molt curiosa perquè no hi ha venedors. Cadascú se serveix el que desitja, ho pesa i ho paga, fins i tot amb targeta de crèdit.

Cargando
No hay anuncios

Nagu

El poblet de Nagu és encantador. Un port amb vaixells d'esbarjo, petits hotels boutique, cafeteries i botigues d'artesania s'amunteguen a primera línia de costa. Aquí també podem llogar una bicicleta, tant a l'hotel com en algun quiosc vora el moll, i explorar els voltants. Una altra opció interessant és recórrer a peu el Westerholm Culture Path, un camí dedicat a la memòria del pintor paisatgista Victor Axel Westerholm, o bé passejar pel St. Olof Waterway, un altre sender de 6 km que forma part del camí utilitzat a l'Edat Mitjana pels pelegrins per anar des de Turku fins a Trondheim, a Noruega. El camí passa per paisatges idíl·lics vora el llac de Sant Olof i arriba fins al laberint de pedra en espiral conegut com a Virgin Dance. Finlàndia i Suècia compten amb uns quants laberints com aquest on, segons el ritual, els joves havien d'entrar-hi per rescatar una dama atrapada al centre. Des del port de Nagu surt una embarcació cap a l'Illa de Seili, ideal per visitar en un dia. Es pot gaudir d'un esmorzar o d'una tassa de cafè a l'únic restaurant de l'illa mentre es gaudeix de la natura. També es pot visitar l'església de Seili, que data de l'any 1700. I en tres hores i mitja amb cotxe tornem a ser a Hèlsinki. Si tenim una mica de temps, una visita a la ciutat serà el complement perfecte del viatge.

Cargando
No hay anuncios
Com arribar-hi?

Finnair, Iberia i Vueling operen vols directes des de casa nostra a Hèlsinki. Quan s'hi aterra s'ha d'afegir una hora més al rellotge. Helsinki Region Transport ofereix transport públic entre l'aeroport d'Hèlsinki i l'àrea metropolitana. A més, moltes línies d'autobusos de llarga distància tenen parada a l'aeroport. També podreu desplaçar-vos a la ciutat amb els autobusos Finnair City, operats per Pohjolan Liikenne, que surten de l'aeroport i del centre d'Hèlsinki cada 20 minuts. Per arribar a Turku i moure'ns per l'arxipèlag, el més pràctic és llogar un cotxe al mateix aeroport d'Hèlsinki.