Orgull de tots colors: algunes de les banderes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

El 28 de juny es commemora el Dia Internacional de l'Orgull LGTBIQ+, una jornada que es viu de forma radicalment diferent a cada estat i que dibuixa un mapa desigual de la implantació dels drets arreu del continent europeu

3 min
Estima i sigues qui vulguis: algunes de les banderes que reivindiquen la diversitat sexual i de gènere

Empreses i institucions públiques recorren aquests dies a la bandera de l'arc de Sant Martí en suport dels drets LGTBI. Dissenyada a finals dels setanta a San Francisco, des de llavors nous grups i reivindicacions s'han anat sumant a l'ampli espectre de demandes i identitats d'aquest col·lectiu, ondejant banderes per a tots els gustos. 

LGBTIAQ+

Va ser dissenyada l’any 1978 per l’activista nord-americà Gilbert Baker per celebrar el Dia de l’Orgull a San Francisco i es va inspirar en la cançó ‘Over the rainbow’. La bandera original tenia vuit colors i actualment en té sis. El canvi es va produir a causa de la baixa disponibilitat de colors en el mercat tèxtil.

____________________________________

Asexual

Creada l’any 2010, està formada per una franja negra que representa el col·lectiu asexual, que no experimenta atracció sexual; una franja grisa, que representa un terme mitjà entre l’asexualitat i la sexualitat; una de blanca, que representa la sexualitat; i una de lila, que representa la comunitat LGTBIAQ+ en general.

____________________________________

Bisexual

Presentada el novembre de 1998 a Florida, la bandera bisexual es compon de tres colors. El rosa representa l’atracció pel mateix sexe; el blau simbolitza l’atracció pel sexe contrari, i el morat, que barreja els dos colors, figura l’atracció pels dos sexes.

____________________________________

Gènere fluid

La bandera d’aquesta identitat transgènere està composta de cinc franges de diferents colors, en què el rosa i el blau representen els gèneres femení i masculí; el blanc, tots els gèneres; el negre les persones que no se senten d’un gènere, i el morat la fluïdesa d’identitat de gènere.

____________________________________

‘Genderqueer’

Dissenyada per Marilyn Roxie, el violeta representa les persones que s’identifiquen amb els dos gèneres (masculí i femení). El verd, contrari al violeta, representa totes aquelles persones que no s’identifiquen amb ser home o dona, sinó que s’identifiquen amb un tercer gènere o amb cap. I el blanc representa el gènere neutre.

____________________________________

Intersexual

Aquesta bandera, que representa aquelles persones que neixen amb trets genitals que no s’adeqüen al binarisme XX/XY i que presenten trets genètics d'homes i dones, combina el color groc amb un cercle morat al centre que simbolitza el dret a decidir qui i com volem ser.

____________________________________

Lèsbica

Existeixen diverses banderes que representen la comunitat lèsbica. La més antiga es va crear l'any 1999, formada per un triangle negre en un fons morat i una destral de doble tall, associada a deesses com Artemisa i Demèter. Des de llavors, s'han proposat i utilitzat altres dissenys com el de la dreta, un dels més utilitzats actualment.

____________________________________

Pansexual

Sorgida a les xarxes, els colors d’aquesta bandera representen les persones que senten atracció sexual cap a persones independentment del gènere amb el qual s’identifiquen. El rosa s’identifica amb les dones, el blau amb els homes i el groc amb les persones de gènere no binari.

____________________________________

Transsexual

Creada el 1999 per l’activista Monica Helms, inclou franges de color blau i rosa, tradicionalment associats als nens i a les nenes, i una franja blanca al mig per a aquelles persones que estan en transició o consideren que tenen un gènere neutre o indefinit.

____________________________________

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
stats