Petita aproximació a la pasta
Aquest aliment s’ha desenvolupat al llarg de la història en centenars de varietats i formes. Per la textura, la mida o la forma, cadascuna està indicada per a una recepta i una salsa concretes. Aquestes són algunes de les opcions que us proposem –tant envasades com casolanes–, amb les quals podem viatjar a Itàlia des dels fogons.
Pastes llargues (pasta lunga)
Amb excepció dels fusilli, aquestes pastes combinen millor amb salses a base d’oli d’oliva i tomàquet que amb salses que tinguin trossos de verdura o carn.
Cintes (fettuce)
Absorbeixen i atrauen com cap altre les salses a base de mantega i de crema.
Tubs
Les pastes tubulars combinen bé amb la majoria de salses.
Formes especials
Moltes de les formes especials són ideals per a salses amb trossos de verdura o carn perquè permeten que s’adhereixin als seus nombrosos plecs i cavitats.
Pastes farcides
És important que la quantitat i el tipus de farcit sigui adequat al tipus de pasta.
Pasta petita
Es fan servir principalment per a sopa, però algunes serveixen per a altres tipus de receptes. Les formes de molts d’aquests tipus de pasta s’han creat per divertir els nens i ser més atractives, tot i que moltes no presenten gaires diferències de gust o textura.
El xef us recomana
Propostes clàssiques per cada tipus de pasta
- Capelli d’angello. Se serveixen amb caldo
- Spaghettini. Salses lleugeres i picants
- Spaghetti. Combina amb pràcticament totes les salses
- Spaghettoni. Molt usats amb combinacions de peix
- Linguine. Salses amb marisc o pesto
- Bucatini. Salses contundents
- Fusilli lunghi. Salses amb trossos de carn o verdura
- Tagliatelle. La combinació més clàssica és amb ragú
- Pappardelle. Salses a base de bolets o carn
- Tonnarelli. Ideal amb cacio e pepe (formatge romà i pebre)
- Fettuccini. Amb salses de marisc
- Tagliolini. El més comú és servir-la amb pesto
- Penne. Combina amb pràcticament totes les salses
- Rigatoni. Perfecte amb salsa amatriciana (guanciale i tomàquet)
- Tortiglioni. Salses denses com el ragú, amb bolets o albergínies
- Garganelli. Combina amb pràcticament totes les salses
- Calamarata. Amb calamars