Aquest aliment s’ha desenvolupat al llarg de la història en centenars de varietats i formes. Per la textura, la mida o la forma, cadascuna està indicada per a una recepta i una salsa concretes. Aquestes són algunes de les opcions que us proposem –tant envasades com casolanes–, amb les quals podem viatjar a Itàlia des dels fogons.
Amb excepció dels fusilli, aquestes pastes combinen millor amb salses a base d’oli d’oliva i tomàquet que amb salses que tinguin trossos de verdura o carn.
Capelli d’angelo
(Cabells d’àngel)
Spaghettini
Spaghetti
Spaghettoni
Linguine
Bucatini
Fusilli lunghi (Fusilli llarg)
Capelli d’angelo
(Cabells d’àngel)
Spaghettini
Spaghetti
Spaghettoni
Linguine
Bucatini
Fusilli lunghi (Fusilli llarg)
Capelli d’angelo
(Cabells d’àngel)
Spaghettini
Spaghetti
Spaghettoni
Linguine
Bucatini
Fusilli lunghi (Fusilli llarg)
Cintes (fettuce)
Absorbeixen i atrauen com cap altre les salses a base de mantega i de crema.
Tagliatelle
Pappardelle
Tonnarelli
Fettuccini (Tallarines)
Tagliolini
Tagliatelle
Pappardelle
Tonnarelli
Fettuccini (Tallarines)
Tagliolini
Tagliatelle
Pappardelle
Tonnarelli
Fettuccini (Tallarines)
Tagliolini
Tubs
Les pastes tubulars combinen bé amb la majoria de salses.
Penne (macarrons)
Poden ser llisos o acanalats (rigate) i amb una gran varietat de mides
Rigatoni
Amb la superfície estriada i els extrems rectes
Tortiglioni
Estriat com el rigatoni però més llarg i estret
Garganelli
L’únic tub que es fa tradicionalment a mà.
Ideal per a la majoria de salses
Calamarata
Pasta llisa i curta. El nom li ve de la forma, que recorda les anelles dels calamars
Gigantoni
Massa grans per barrejar-los amb una salsa. S’adapten bé per plats al forn o per a farcir
Penne (macarrons)
Poden ser llisos o acanalats (rigate) i amb una gran varietat de mides
Rigatoni
Amb la superfície estriada i els extrems rectes
Tortiglioni
Estriat com el rigatoni però més llarg i estret
Garganelli
L’únic tub que es fa tradicionalment a mà.
Ideal per a la majoria de salses
Calamarata
Pasta llisa i curta.
El nom li ve de la forma, que recorda les anelles dels calamars
Gigantoni
Massa grans per barrejar-los amb una salsa. S’adapten bé per plats al forn o per a farcir
Penne (macarrons)
Poden ser llisos o acanalats (rigate) i amb una gran varietat de mides
Rigatoni
Amb la superfície estriada i els extrems rectes
Tortiglioni
Estriat com el rigatoni però més llarg i estret
Garganelli
L’únic tub que es fa tradicionalment a mà.
Ideal per a la majoria de salses
Calamarata
Pasta llisa i curta.
El nom li ve de la forma, que recorda les anelles dels calamars
Gigantoni
Massa grans per barrejar-los amb una salsa. S’adapten bé per plats al forn o per a farcir
Formes especials
Moltes de les formes especials són ideals per a salses amb trossos de verdura o carn perquè permeten que s’adhereixin als seus nombrosos plecs i cavitats.
Farfalle
Papallona o llacet
Conchiglie
Conquilles. N’hi ha de diferents mides
Trofie
De forma petita i girada,
s’acostuma a fer a mà
Casarecce
Pasta girada com el trofie però amb una secció en forma de S
Lumache
El clàssic galet de Nadal en varies mides
Orecchiette
Orelletes
Strozzapreti
Asfixiacapellans en italià.
És un tipus de pasta cargolada a mà
Fusilli
Espirals
Maltagliati
Retalls rectangulars ‘maltallats’ de les restes de la lasanya
Farfalle
Papallona o llacet
Conchiglie
Conquilles. N’hi ha de diferents mides
Trofie
De forma petita i girada, s’acostuma a fer a mà
Lumache
El clàssic galet de Nadal en varies mides
Orecchiette
Orelletes
Casarecce
Pasta girada com el trofie però amb una secció en forma de S
Fusilli
Espirals
Strozzapreti
Asfixiacapellans en italià.
És un tipus de pasta cargolada a mà
Maltagliati
Retalls rectangulars ‘maltallats’ de les restes de la lasanya
Farfalle
Papallona o llacet
Conchiglie
Conquilles. N’hi ha de diferents mides
Trofie
De forma petita i girada, s’acostuma a fer a mà
Lumache
El clàssic galet de Nadal en varies mides
Orecchiette
Orelletes
Casarecce
Pasta girada com el trofie però amb una secció en forma de S
Fusilli
Espirals
Strozzapreti
Asfixiacapellans en italià.
És un tipus de pasta cargolada a mà
Maltagliati
Retalls rectangulars ‘maltallats’ de les restes de la lasanya
Pastes farcides
És important que la quantitat i el tipus de farcit sigui adequat al tipus de pasta.
Raviolini, Ravioli i Raviolone
El nom prové del genovès raviolo, ‘plegat’. Normalment es farceixen de carn
Tortellini
Acostumen a estar farcits de carn, de formatge o de verdures. Es poden menjar amb salsa o en sopa
Pansoti
El seu nom(’panxut’ en ligur) fa referència a la forma arrodonida d‘aquesta pasta. S’omplen de ricotta i herbes i se serveixen amb pesto de nous
Tortellone
Més gros que el seu cosí tortellino i amb una forma més arrodonida.
Agnolotti
Diu la llegenda que el nom prové d’Angelot, el nom del cuiner piemontès que els va inventar. Es farceixen exclusivament de carn i són més petits que els raviolis
Caramelle
Farcellets embolicats en forma de caramel
Lasagna (Lasanya)
Làmines fines de pasta que es cuinen intercalades amb altres ingredients com carn, verdures o marisc
Canelons (Cannelloni)
Tubs de pasta que s’acostumen a farcir de carn i beixamel. Hi ha la versió en làmina que s’embolica manualment
Tortellini
Acostumen a estar farcits de carn, de formatge o de verdures. Es poden menjar amb salsa o en sopa
Tortellone
Més gros que el seu cosí tortellino i amb una forma més arrodonida.
Caramelle
Farcellets embolicats en forma de caramel
Raviolini, Ravioli i Raviolone
El nom prové del genovès raviolo, ‘plegat’. Normalment es farceixen de carn
Pansoti
El seu nom(’panxut’ en ligur) fa referència a la forma arrodonida d‘aquesta pasta. S’omplen de ricotta i herbes i se serveixen amb pesto de nous
Agnolotti
Diu la llegenda que el nom prové d’Angelot, el nom del cuiner piemontès que els va inventar. Es farceixen exclusivament de carn i són més petits que els raviolis
Lasagna (Lasanya)
Làmines fines de pasta que es cuinen intercalades amb altres ingredients com carn, verdures o marisc
Canelons (Cannelloni)
Tubs de pasta que s’acostumen a farcir de carn i beixamel. Hi ha la versió en làmina que s’embolica manualment
Tortellini
Acostumen a estar farcits de carn, de formatge o de verdures. Es poden menjar amb salsa o en sopa
Tortellone
Més gros que el seu cosí tortellino i amb una forma més arrodonida.
Caramelle
Farcellets embolicats en forma de caramel
Raviolini, Ravioli i Raviolone
El nom prové del genovès raviolo, ‘plegat’. Normalment es farceixen de carn
Pansoti
El seu nom(’panxut’ en ligur) fa referència a la forma arrodonida d‘aquesta pasta. S’omplen de ricotta i herbes i se serveixen amb pesto de nous
Agnolotti
Diu la llegenda que el nom prové d’Angelot, el nom del cuiner piemontès que els va inventar. Es farceixen exclusivament de carn i són més petits que els raviolis
Lasagna (Lasanya)
Làmines fines de pasta que es cuinen intercalades amb altres ingredients com carn, verdures o marisc
Canelons (Cannelloni)
Tubs de pasta que s’acostumen a farcir de carn i beixamel. Hi ha la versió en làmina que s’embolica manualment
Pasta petita
Es fan servir principalment per a sopa, però algunes serveixen per a altres tipus de receptes. Les formes de molts d’aquests tipus de pasta s’han creat per divertir els nens i ser més atractives, tot i que moltes no presenten gaires diferències de gust o textura.
Quadrucci
Quadretti
Antigament es feia amb les
sobres dels fettucini dels festius
Anelli
Anellini
Diferentes mides
d’anells
Anelletti
Per fer la recepta siciliana de pasta al forn
Acini di pepe
Llavors de pebre en italià.
És la nostra pasta maravilla
Semi di melone
Pinyols de meló
Cuscussù
Utilitzat en moltes
receptes àrabs
Farfalline
Orzi o risoni
En forma de gra de civada (orzo, en italià)
Alfabet
La sopa de lletres
de tota la vida
Conchigliette
Cocciolette
Cargolines
Fedelini tagliati
Fideus, de totes mides
Lumachine
Coquillettes
Originals de França
Ditalini
Didals petits
Stelline
Quadrucci
Quadretti
Antigament es feia amb les
sobres dels fettucini dels festius
Acini di pepe
Llavors de pebre en italià.
És la nostra pasta maravilla
Semi di melone
Pinyols de meló
Orzi o risoni
En forma de gra de civada (orzo, en italià)
Alfabet
La sopa de lletres de tota la vida
Fedelini tagliati
Fideus, de totes mides
Coquillettes
Originals de França
Stelline
Anelli
Anellini
Diferentes mides d’anells
Anelletti
Per fer la recepta siciliana de pasta al forn
Cuscussù
Utilitzat en moltes
receptes àrabs
Farfalline
Conchigliette
Cocciolette
Cargolines
Lumachine
Ditalini
Didals petits
Quadrucci
Quadretti
Antigament es feia amb les
sobres dels fettucini dels festius
Acini di pepe
Llavors de pebre en italià.
És la nostra pasta maravilla
Semi di melone
Pinyols de meló
Orzi o risoni
En forma de gra de civada (orzo, en italià)
Alfabet
La sopa de lletres de tota la vida
Fedelini tagliati
Fideus, de totes mides
Coquillettes
Originals de França
Stelline
Anelli
Anellini
Diferentes mides d’anells
Anelletti
Per fer la recepta siciliana de pasta al forn
Cuscussù
Utilitzat en moltes
receptes àrabs
Farfalline
Conchigliette
Cocciolette
Cargolines
Lumachine
Ditalini
Didals petits
El xef us recomana
Propostes clàssiques per cada tipus de pasta
Capelli d’angello. Se serveixen amb caldo
Spaghettini. Salses lleugeres i picants
Spaghetti. Combina amb pràcticament totes les salses
Spaghettoni. Molt usats amb combinacions de peix
Linguine. Salses amb marisc o pesto
Bucatini. Salses contundents
Fusilli lunghi. Salses amb trossos de carn o verdura
Tagliatelle. La combinació més clàssica és amb ragú
Pappardelle. Salses a base de bolets o carn
Tonnarelli. Ideal amb cacio e pepe (formatge romà i pebre)
Fettuccini. Amb salses de marisc
Tagliolini. El més comú és servir-la amb pesto
Penne. Combina amb pràcticament totes les salses
Rigatoni. Perfecte amb salsa amatriciana (guanciale i tomàquet)
Tortiglioni. Salses denses com el ragú, amb bolets o albergínies
Garganelli. Combina amb pràcticament totes les salses