Diumenge Planeta 16/05/2015

L'últim acte de Borís Nemtsov

No va tenir temps d’acabar l’informe sobre la intervenció de Rússia a Ucraïna. El van assassinar prop del Kremlin el dia 27 de febrer

Teresa Turiera
2 min

No va tenir temps d’acabar l’informe sobre la intervenció de Rússia a Ucraïna. El van assassinar prop del Kremlin el dia 27 de febrer. Però la mort del líder opositor rus Borís Nemtsov no ha impedit que ara surti a la llum Putin. War, un treball de recerca basat en el testimoni de familiars dels més de 200 soldats russos morts en el conflicte d’Ucraïna.

Mentre Vladímir Putin i els mitjans oficials russos continuen negant la participació de Rússia en la guerra oberta entre els separatistes i el govern ucraïnès, l’informe explica com les famílies dels soldats morts han rebut més de 2 milions de rubles a canvi del silenci. Mentre els ciutadans russos viuen les conseqüències de la crisi econòmica, segons aquest document el Kremlin s’ha gastat 1.300 milions de dòlars els últims deu mesos a donar suport als pro-russos a Ucraïna i proveir-los d’armament i d’efectius militars, a més de finançar l’annexió de Crimea. Els testimonis de soldats russos enviats a la zona del Donbass també afirmen que els separatistes ucraïnesos utilitzaven el mateix tipus de míssil que el juliol del 2014 va fer caure un avió que volava d’Amsterdam a Kuala Lumpur i que va provocar la mort de 298 persones. A més, el document identifica amb noms i cognoms els militars d’alta graduació dels separatistes ucraïnesos estretament vinculats al Kremlin. L’objectiu dels autors d’aquest informe és lluitar contra la poderosa propaganda del Kremlin, que manté viu el conflicte d’Ucraïna com un deure patriòtic.

Tal com va escriure fa uns mesos el mateix Nemtsov, “la guerra contra Ucraïna no s’està fent pel bé de la gran Rússia, sinó pel poder i el benefici personal de Putin i de la seva elit més fidel”. Aquesta “guerra personal de Putin”, a més de les víctimes d’una banda i de l’altra, ha tingut un alt cost econòmic per a Rússia i un efecte d’enverinament de l’opinió pública. ¿Realment arribarà l’informe de Nemtsov a despertar consciències entre la societat russa i farà pagar el cost més alt de tot plegat al president rus?

stats