Ni un dia a casa
Diumenge 09/02/2022

Bar Bodega Chiqui: menjar sushi al bar dels avis

3 min
Enric Riasol, Núria Camprubí, Douglas Alves i Sònia Riasol amb una peça de tonyina

La Núria està esgotada i encara li queden unes quantes hores de servei. Ella i el seu marit, l’Enric, han aixecat la persiana del bar a les set del matí per servir alguns esmorzars, i ben bé fins a la mitjanit no apagaran els llums del local. Durant la tarda encara haurà tingut temps per passar una estona amb els seus nets, els fills de la Sònia, que l’esperen amb l’energia que a ella li comença a faltar. Tot i així, la Núria atén els clients amb la mateixa professionalitat i entusiasme del primer dia, somriu amb els ulls per sobre de la mascareta i s’esforça per recomanar el que ofereixen al bar. Entrepans calents, freds, tapes, conserves de tot tipus per fer un bon vermut, plats combinats i, des de fa uns quants mesos, també sushi de molta qualitat. Al Bar Bodega Chiqui, un bar de tota la vida del carrer Vilamarí de Barcelona, el Douglas Alves, gendre de la Núria i l’Enric, treballa des de fa un parell d’anys el millor peix del mercat per servir plats japonesos d’un nivell molt alt.

Els pares de l’Enric van obrir el Bar Bodega Chiqui l’any 1959, tot i que el local ja existia des del 1934. Durant més de mig segle hi van servir tapes bàsiques, conserves i entrepans amb vi a granel per a la gent del barri i els treballadors de la zona que buscaven un petit refugi per carregar piles. L’Enric Riasol i la Núria Camprubí es van fer càrrec del bar el 2014 i van mantenir-ne l’essència fins que la maleïda pandèmia els va canviar la vida. Les visites al bar van caure en picat i els ingressos van tocar fons, com en tantes altres cases, així que qualsevol idea podia ser bona per intentar subsistir. Les crisis més ferotges i els moments més delicats de vegades comporten també noves oportunitats. El marit de la seva filla Sònia, el Douglas, va treballar a la Tunateca Balfegó, va aprendre a fer arròs amb Hideki Matsuisha (Shunka), va passar pel Mishima i va acabar al Nobu, però amb l’arribada del covid també va perdre la feina i la família no s’ho va pensar: era el moment d’introduir el sushi al bar dels avis. La Sònia va proposar fer-lo primer per emportar, va dissenyar-ne la marca i, veient l’èxit de la proposta, no van dubtar en oferir-lo també per als clients del bar. Un encert.

Taules de marbre, cadires de ferro i botes amb moscatell i vi a granel. La carta plastificada amb els plats de tota la vida i ara una carta nova amb els diferents tipus de sushi i plats japonesos que el Douglas treballa a la cuina. Així és el Bar Bodega Chiqui, un espai que no ha canviat d’aspecte però sí de filosofia per adaptar-se als nous temps. El contrast és meravellós perquè demanem unes banderilles de seitó i d’anxoves, uns musclos en escabetx i unes olives amb una Estrella per refrescar. Però poc després la Núria apareix amb un espectacular Usuzukuri d’Otoro (un tataki amb ventresca de tonyina), dos niguiris d’anguila, dos de peix mantega i hi afegim un crazy tuna (uramakis amb tàrtar de tonyina), un cramb (uramakis amb cranc i salmó per sobre) i dos gunkans de salmó. Ofereixen un menú de sushi complet per 12,5 € però demanar plats de la carta ens va servir per descobrir amb detall que el sushi del Douglas és impressionant.

La Núria ha escrit en un paper la carta de vins: en té cinc, i escollim el Mar de Frades (Rías Baixas). En un paper semblant escriurà el compte de la nostra taula mentre reflexiona sobre l’evolució del bar. Serveix una botifarra amb seques a la taula del costat i a la nostra un crazy tuna que confon per un moment amb el crazy salmon, mentre diu: “Jo ja faig prou”. No li falta raó. I, mentrestant, nosaltres continuarem gaudint del millor sushi al bar dels avis.

Bar Bodega Chiqui
  • Adreça C/ Vilamarí ,29, Barcelona
  • Cuina Vermut, entrepans, tapes i sushi
  • 'Must' Usuzukuri d’Otoro
  • Vi Cinc propostes i vi a granel
  • Servei Casolà, proper i eficient
  • Local Bar clàssic
  • Preu final per persona: 45 € amb vi (menú sushi de migdia, 12,5 €)
stats