La catàstrofe ambiental que ha provocat un augment del 47% del càncer a Nàpols
Durant anys, substàncies químiques perilloses van ser eliminades sense cap control a l'àrea de la Campània, cosa que va generar una contaminació sense precedents
NàpolsLa setmana passada, el Tribunal Europeu de Drets Humans d'Estrasburg (TEDH) va emetre una sentència històrica contra Itàlia: va condemnar el país per no haver actuat amb la urgència necessària davant de la catàstrofe ambiental a l'àrea de la Campània (al sud del país) coneguda com a Terra dei Fuochi, en català Terra dels Focs. La decisió reconeix que la població d'aquesta zona ha viscut durant més de tres dècades en un entorn de risc "prou greu, real i comprovat" per a la salut humana. El TEDH va concloure que Itàlia va violar el dret a la vida i a un ambient segur, i exigeix al govern italià desenvolupar en un termini de dos anys una estratègia concreta per a la descontaminació del territori. Entre les mesures ordenades s'inclou la creació d'un sistema de monitorització independent, una plataforma pública d'informació i la implementació d'accions específiques per reduir l'impacte en la salut dels residents.
La crisi ambiental a la Campània va començar a intensificar-se entre el 1994 i el 2012, quan es va proclamar l'estat d'emergència a causa dels residus sòlids urbans, fet que va portar a la derogació de lleis destinades a la construcció d'infraestructures per a la gestió de residus. La crisi de les escombraries a Nàpols, amb muntanyes de deixalles amuntegades als carrers, va ser una de les manifestacions més visibles d'aquest desastre ambiental. Com a conseqüència, el territori es va veure afectat per la proliferació d'abocadors il·legals on la Màfia, en complicitat amb empreses i autoritats, dipositava i enterrava residus industrials. Aquestes deixalles no només provenien del nord d'Itàlia, sinó també d'altres països europeus que van trobar en la Camorra una via ràpida i barata per desfer-se dels materials tòxics.
Crema de residus
Durant anys, substàncies químiques perilloses van ser eliminades sense cap control, cosa que va generar una contaminació sense precedents. Un dels aspectes més alarmants de la crisi va ser la pràctica sistemàtica de la crema de residus per reduir-ne el volum i alliberar espai. S'incineraven neumàtics, olis, dissolvents, plàstics, residus tèxtils i fins i tot medicaments i es generaven enormes columnes de fum negre visibles a l'horitzó. Va ser aquesta imatge, repetida durant anys a les províncies de Nàpols i Caserta, la que va portar a encunyar el terme Terra dels Focs. Paral·lelament, s'enterraven barrils de deixalles altament tòxiques sense cap mena de tractament, i aqüífers i rius quedaven contaminats. L'exposició prolongada a aquestes substàncies tòxiques va afectar greument cultius sencers de fruites i hortalisses. Això va perjudicar la producció agrícola local i va posar en perill la seguretat alimentària de la regió.
Des del 1988 es tenien indicis d'aquestes pràctiques, però les denúncies van ser ignorades durant dècades. La contaminació de les fonts d'aigua va portar a la intoxicació del bestiar, i amb el temps també van començar a fer-se evidents els efectes sobre la salut humana. Els estudis científics han confirmat el que les comunitats locals feia anys que denunciaven. Segons l'Institut Superior de Sanitat Italià, la incidència de càncer a la Terra dels Focs és un 11% superior a la mitjana nacional en homes i un 9% en dones. Els tipus de càncer més freqüents –fetge, estómac i pulmó– estan directament relacionats amb l'exposició prolongada a substàncies tòxiques. Un estudi de l'Institut Nacional del Càncer Pascale de Nàpols va revelar que entre el 1992 i el 2012 la mortalitat per tumors a la província de Nàpols va augmentar un 47%, mentre que a la de Caserta l'increment va ser del 40% en comparació dels vint anys anteriors. Altres investigacions han demostrat un augment preocupant en malalties respiratòries i malformacions congènites en nadons, cosa que reforça la gravetat de la crisi.
Tot i aquestes dades alarmants, les accions polítiques han estat pràcticament inexistents. El 2015, a la província de Caserta, el Cos Forestal de l'Estat va descobrir la zona d'abocaments il·legals més gran de residus tòxics d'Europa. Tot i això, la descontaminació d'aquests terrenys ha avançat a un ritme extremadament lent. Avui dia, un total de 240 llocs han estat classificats com a "llocs contaminats" que requereixen la descontaminació immediata del sòl, les aigües superficials i fins i tot les aigües subterrànies, segons les dades de cobertura del sòl de CORINE del 2018, tot i que és probable que el nombre real sigui molt més gran.
El problema no es limita a la Màfia, sinó que involucra tot el país. Empreses de diverses regions van aprofitar durant anys els baixos costos de la Camorra per desfer-se il·legalment dels seus residus industrials; la Campània es va convertir en el gran abocador d'Itàlia. Mentre les organitzacions criminals obtenien beneficis milionaris, els residus tòxics s'acumulaven sense control i provocaven el col·lapse del sistema de gestió d'escombraries. El trànsit il·legal de residus ha estat una font d'enriquiment per a clans mafiosos, empresaris i polítics. El negoci de les escombraries es va convertir en un cercle viciós en què la corrupció i la impunitat van permetre que el problema es perpetués. La política italiana, en lloc d'abordar el desastre amb mesures efectives, va optar durant anys per la negació i la inacció. La descontaminació de la Terra dels Focs és un procés costós i lent, els resultats del qual no serien immediats, cosa que el fa incompatible amb els temps a curt termini de la política.
Ara la sentència d'Estrasburg obliga l'estat italià a actuar. La sentència representa una victòria per als activistes, les associacions locals i les famílies de les víctimes, que durant anys han denunciat la crisi sense ser escoltats. Amb aquest propòsit és interessant seguir el compliment d'aquesta sentència, ja que el fracàs en la seva implementació podria establir un precedent negatiu per a altres casos de violacions greus de drets humans relacionats amb la contaminació ambiental. Tot i això, queda per veure si el govern implementarà realment un pla de recuperació efectiu o si la Terra dels Focs continuarà sent el símbol de la negligència política, la impunitat criminal i el sacrifici d'una regió sencera en nom del benefici econòmic.