Ni un dia a casa
Diumenge 14/08/2021

Das a gas!

2 min
L’Hamida Xaim, cap de sala del Restaurant Das 1219.

Som en ple estiu al poble habitat més fred del nostre país segons els serveis meteorològics i algunes llegendes locals. Hi ha diferents teories científiques però nosaltres, que hi hem vingut a dinar, donarem per bona la llegenda. Das és a la Cerdanya, al seu terme municipal hi ha gran part de l’estació d’esquí de Masella i l’aeròdrom. El nom del restaurant fa referència a l’altitud de la població. Ens rep l’Hamida Zaim, ànima del restaurant, cap de sala, que aconsegueix tenir un vincle personal amb el client. Ricard Borràs n’és el xef. Van engegar plegats aquest projecte ara fa vuit anys. L’Hamida i el Ricard són socis i parella, i es reparteixen al cinquanta per cent les responsabilitats del negoci.

És l’hora de triar. Hi ha carta, suggeriments i un parell de menús (36 € i 47 €). La mà de Ricard Borràs és essencial per fer possible una oferta gastronòmica de qualitat on predomina el producte de proximitat. Compten amb clàssics intocables però destaquen molt els suggeriments temporals que depenen en certa mesura dels aprovisionaments dels pagesos o ramaders de la zona. De primer cargols amb xoriço i peus de porc que entren directament al pòdium del nostre particular Olimp cargolí. Seguim amb dos dels plats estrella del Ricard: raviolis de pasta fresca farcits de fetge d’ànec amb crema de tòfona i el gran caneló de rostit amb bolets. Tot i que la calor es fa notar, ens decantem per uns segons potents: ja ho sabeu, que som de vida! D’una banda, el famós arròs del senyoret amb calamar, escórpora i gamba, una mitjana frisona al punt que es desfà a la boca, i menció especial per a l’hamburguesa. Una hamburguesa per menjar al plat i poc feta. Extremadament gustosa i lleugera. Ens costa de definir, però podria ser tan fàcil, agosarat i potser injust com pensar que és millor que qualsevol hamburguesa que hagueu tastat. Encara ens queda un espai per a les postres: suflé fred de crema catalana i gelat de mandarina; cheesecake i coulant de xocolata. Una bona manera d’acabar l’àpat.

Parlem del vi! Tot i que no tenen una carta de vi pròpiament dita, mitjançant un codi QR podem accedir a una petita selecció que elabora el Ricard mensualment. Una tria personalitzada d’entre més de 600 referències, classificades segons denominació d’origen amb preeminència pels vins catalans, sense deixar de banda altres localitzacions estatals i internacionals amb què compta al celler. Un espai, al costat del menjador, perfectament climatitzat, que es mereix una visita. Nosaltres ens hi arribem per tafanejar una mica i remenar. Aconsellats pel Ricard ens decantem per un Violetes de Fang del 2017 del celler Thunder Wine Makers.

Es fa tard però no podem deixar de fer un gintònic a la terrassa del Das 1219 en companyia del Ricard. “Estic molt content a Das, l’Ajuntament ens dona molt de suport. Aquesta terrassa n’és un exemple”, ens comenta mentre la tarda s’acosta a la nit i un nou servei està a punt de començar. L’Hamida i el Ricard sempre estan a punt per oferir felicitat a tots els clients que venen per gaudir de la millor cuina de territori.

Das 1219


Plaça Major, 1 (Das, la Cerdanya)

Carta: De territori i qualitat

Must’: Raviolis de pasta fresca farcits de fetge d’ànec amb crema de tòfona

Vi: Celler per entrar i triar

Servei: Proper i professional

Local: Casa ceretana amb terrassa

Preu final per persona: 60 €

stats