PLANETA
Diumenge 15/09/2019

Magalhães-Elcano: la primera volta al món

Colom ho va intentar i va topar amb un continent, Magalhães hi va tornar i el resultat va ser que per primer cop la seva expedició va fer la volta al món

Text: Catalina Serra / Infografia: Eduard Forroll
2 min
Magalhães-Elcano
 La primera volta al món

Colom ho va intentar i va topar amb un continent, Magalhães hi va tornar i el resultat va ser que per primer cop la seva expedició va fer la volta al món. Tot per arribar a les illes Moluques, a l’oceà Índic, les úniques del món on creixia el preuat claveller, l’arbre la flor seca del qual dona el clau d’espècia. Aquesta espècia, molt apreciada ja des del temps dels romans, tenia un preu desorbitat a l’Europa expansiva del Renaixement i des de l’acord de Tordesillas (1494), que va dividir el món en dues meitats segons si es formava part de l’àrea d’influència de la Corona espanyola o de la portuguesa, estava en mans dels comerciants lusitans. Fernão Magalhães, un experimentat militar i comerciant portuguès, va intentar primer vendre la seva idea d’arribar a les Moluques esquivant el continent americà pel sud al rei de Portugal, que no va veure la necessitat d’obrir una nova ruta quan la que tenia ja li anava bé. En aquell moment ja es donava per bona la idea que el món era rodó, però els estudiosos creien que era molt més petit i, per tant, Magalhães, que al final va aconseguir el suport del jove rei espanyol Carles I, es pensava que el viatge seria més curt. Va carregar provisions per a dos anys (el viatge en va durar gairebé tres) i amb cinc naus i 239 homes va sortir el 20 de setembre d’ara fa 500 anys de Sanlúcar de Barrameda en direcció a les Moluques. Van fer descobriments inesperats, van passar penúries, fam i malalties, i a l’“Armada de l’Especieria” hi va haver motins-diuen que pel caràcter prepotent i rígid de l’almirall i també per lluites de poder internes-, desercions -un vaixell, el San Antonio, va girar cua i va tornar a Espanya- i, ja a les Filipines, després d’un agònic viatge pel Pacífic en què enmig de la mar plana es van arribar a subhastar les rates, va morir el mateix Magalhães en un enfrontament amb un rei que no es va voler sotmetre. Va agafar el comandament el mariner basc Juan Sebastián Elcano, un dels primers amotinats, que esquivant com va poder els ports i vaixells portuguesos que els volien capturar va aconseguir tornar amb un sol vaixell, el Victoria, amb 18 homes famèlics. I 27 tones de clau d’espècia. Havien aconseguit l’objectiu i, com va escriure Elcano al rei espanyol, havien “ descubierto e redondeado tota la redondeza del mundo, yendo por el occidente e veniendo por el oriente ”.

Més informació

Exposició: El viaje más largo. Archivo General de Indias de Sevilla. Fins al 23-II-2020.

Webs: www.vcentenario.es i www.rutaelcano.com

Llibres: Magallanes. El hombre y su gesta, de Stefan Zweig (Capitán Swing, 2019), i La primera vuelta al mundo, d’Antonio Pigafetta, que va fer tot el viatge amb Elcano (Alianza, 2019).

stats