01/05/2016

Marges i perifèries

Quan l’any 2002, amb una sèrie de companys, vam iniciar l’aventura de pensament crític i experimental Espai en Blanc, dèiem: volem créixer en els marges, però no ser marginals. Apostàvem pel descentrament institucional, conceptual i polític, però no per l’exclusió ni per l’autoreferencialitat alternativa. En la voluntat expressa de localitzar-se com a diferència perifèrica no deixa d’haver-hi un reconeixement del centre i, per tant, del poder. D’espais en blanc, en canvi, n’hi ha als marges de qualsevol pàgina, però també entre línies, entre paraules i entre lletres. Un espai en blanc es pot obrir al lloc més inesperat i no reconeix el mapa preestablert.

Actualment, la relació entre centres i perifèries està canviant radicalment. L’imaginari colonial, heretat de la història de l’Europa moderna fins ben entrat el segle XX, situava en els centres metropolitans el poder polític i econòmic i a les perifèries les terres i les societats dominades, explotades i fagocitades. Ara veiem que les perifèries es multipliquen dins dels antics centres i com els centres es buiden de poder. Els rics s’emporten els diners a paradisos offshore i les polítiques més decisives s’elaboren des d’institucions opaques i deslocalitzades. Mentrestant, els centres de decisió política es converteixen en màquines per a la justificació de la submissió al dictat capitalista. Com a les grans ciutats, els centres es buiden i es converteixen en zones de pas de la nova pobresa, del turisme extractiu i del negoci ràpid, sigui legal o il·legal. Són centres buits, però no espais en blanc, perquè no s’hi pot crear nous sentits ni noves formes de vida.

Cargando
No hay anuncios

La temptació del centre no ens pot enganyar i la de la marginalitat no ens pot atrapar. Com créixer avui en els marges sense ser marginals? Penso que la intuïció inicial d’Espai en Blanc segueix sent vàlida: del que es tracta és de crear els marges, en lloc de deixar-s’hi tancar. Crear marges té dos sentits. D’una banda, construir, ampliar i protegir l’espai habitable allà on el desert dels centres buits s’escampa i arrasa la vida. De l’altra, crear marges també és l’activitat d’emmarcar. En la batalla ideològica pels marcs o frames, com a alguns els agrada dir-ne, hi ha una manera de crear contextos de sentit compartit que en lloc de tancar entre línies gruixudes i excloents, obrin el sentit de l’experiència: emmarcar en blanc. Cal donar-nos contextos d’interpretació que alterin les coordenades dels actuals centres i les perifèries. Però cal també deixar-nos inacabats perquè esdevinguin territoris comuns.