Info/gràfica
Diumenge 11/07/2021

Les meduses del litoral català

En aigües mediterrànies és habitual observar-ne en qualsevol punt de la costa. Aquí les classifiquem segons la seva presència en aigües catalanes i segons el seu grau de perillositat.

5 min
Far de Punta Sarnella, al Port de la Selva, i un borm blau (Rhizostoma pulmosota) aprop de la superfície de l'aigua.

Les meduses són uns animals invertebrats que pertanyen al grup dels cnidaris. Normalment depenen dels corrents marins o dels corrents d'aire per desplaçar-se, ja que tenen dificultats per controlar el seu moviment. A continuació presentem les 13 espècies més presents als Països Catalans.

Pelagia noctiluca

o medusa luminescent

Molt freqüent · Perillositat alta · De color rosat vermellós, és la més freqüent a les nostres costes. Té una ombrel·la semiesfèrica, d'entre 5 i 10 centímetres, i tentacles que es poden allargar fins als 2 metres de longitud. Tota la superfície està coberta de berrugues marrons que allotgen les cèl·lules urticants, responsables de les picades i que poden causar irritacions i coïssor a la pell. L'efecte del verí pot causar problemes respiratoris, cardiovasculars i dermatològics que poden arribar a perdurar setmanes. Acostuma a viure en aigües oceàniques molt allunyades de la costa, però pot arribar-hi en grans quantitats, arrossegada pels corrents marins.

______________________

Rhizostoma pulmo

o borm blau

Freqüent · Perillositat alta · La seva ombrel·la, d'entre 10 i 100 centímetres, és acampanada, de color entre blanc i blavós i amb uns lòbuls a la vora de color violeta. El contacte amb aquesta medusa és força irritant, però no produeix problemes dermatològics greus. No acostuma a deixar marques considerables, tot i que sol causar una intensa irritació i picor. En situacions d'estrès pot segregar una gelatina capaç de produir picor tot i no haver entrat en contacte directe amb la medusa.

______________________

Cotylorhiza tuberculata

o medusa ou ferrat

Freqüent · Perillositat baixa · Té forma aplanada amb una gran protuberància central de color taronja que li dona aquest sobrenom simpàtic. El diàmetre de la seva ombrel·la oscil·la entre els 20 i els 35 centímetres, i està rodejada per un anell de petits tentacles morats disposats en forma de cercle. És l'única medusa apta per al consum humà de tot el Mediterrani.

______________________

Aurelia aurita

o borm

Freqüent · Perillositat baixa · Té una ombrel·la de fins a 25 centímetres en forma de plat i és de color transparent amb taques blavoses. La seva característica principal són els quatre òrgans reproductors de color violeta en forma de ferradura, visibles a través de l'ombrel·la.

______________________

Velella velella

o barqueta de Sant Pere

Freqüent · Perillositat baixa · Una de les més petites que podem trobar a les nostres costes. El seu disc fa entre 1 i 8 centímetres de diàmetre i és de color blau. A la primavera és relativament freqüent que arribin fins a les platges en gran nombre, i són típiques sobretot de maig a juny, fins al dia de Sant Pere. Les cèl·lules urticants d'aquesta espècie són inofensives per als humans.

______________________

Chrysaora hysoscella

o borm radiat

Poc freqüent · Perillositat alta · De color blanc groguenc amb setze bandes marrons dibuixades. És una espècie pelàgica –que viu en aigües mitjanes o prop de la superfície– relativament grossa que pot fer fins a 30 centímetres. Rarament forma eixams i normalment apareix a la primavera.

______________________

Olindias phosphorica

o medusa creu

Poc freqüent · Perillositat molt alta · És una espècie d'hidromedusa mediterrània de color transparent, amb quatre gònades radials blanques opaques que li donen el seu sobrenom i amb l'ombrel·la rodejada de petits tentacles de color blau o bordeus. Pot arribar a fer fins a 8 centímetres de diàmetre i és de perillositat molt alta.

______________________