Info/gràfica

Quants cafès hauríem de prendre com a màxim en un dia?

Des que els grans de cafè van arribar d’Etiòpia a Europa a principis del segle XVII aquesta beguda s’ha popularitzat arreu del món i ja és la segona més consumida, per darrere de l’aigua, amb més de 400.000 milions de tasses cada any. 

Cafè
Info/gràfica

Existeixen moltes llegendes sobre l’origen del cafè, tot i que la més estesa és la que explica que el va descobrir un pastor d’ovelles a Abissínia, l’actual Etiòpia.El majoral va observar que els animals tenien molta energia després de menjar-se els fruits d’un arbre determinat i ho va comentar a un monestir proper. Els monjos van preparar-ne una beguda, que va resultar útil per mantenir-los desperts, i la fama dels grans de cafè es va estendre arreu del món. El consum de cafè a Espanya fins a finals del segle XIX no estava del tot estès ni era la beguda més popular, sinó que ho era la xocolata. La cafetera italiana no va arribar a casa nostra fins a mitjans del segle XX i les cafeteres espresso es van popularitzar després de la Segona Guerra Mundial, quan els nostres avis i besavis preparaven el cafè en una olla amb aigua calenta i cafè molt i colat amb una tela fina.

Com ens desperta?

La cafeïna actua com un estimulant del sistema nerviós central. Inhibeix l’acció d’un transmissor cerebral anomenat adenosina. Una de les funcions de l’adenosina és induir somnolència per iniciar els períodes de repòs i descans. Per aquest motiu, el consum de cafeïna és estimulant: actua evitant la somnolència.

Quantes tasses hauríem de prendre com a màxim en un dia?

Segons l'Autoritat Europea de Seguretat Alimentària (EFSA), el consum de cafeïna no ha de superar els 400 mg al dia. Els estudis mostren que tres o quatre tasses al dia semblen una quantitat segura, però que un consum excessiu pot comportar insomni, tremolors, irritabilitat, nerviosisme, intranquil·litat, ansietat, migranyes, pujada de la tensió arterial i diarrea. 

Quan hauríem de deixar de prendre’n per dormir bé?

Aquesta és una de les preguntes més discutides pels experts. Segons diversos estudis, la cafeïna té una vida mitjana d’aproximadament sis hores.

Tipus de preparació

La forma del recipient és orientativa

Ristretto

Espresso

Doble

Americà

30 ml de cafè

Aigua

60 ml de cafè

15 ml de cafè

Cafè

Amb llet

Tallat

Macchiato

Capuccino

Cacau

Espuma

Llet

Llet

Espuma

Llet

Cafè

Cafè

Cafè

Cafè

Breu

Latte

Àrab

Llàgrima

Espuma

Crema

Espuma

Llet

Espècies

Cafè

Llet

Llet

Cafè

Cafè

Cafè

Affogato

Amb gel

Bombó

Vienès

Cacau

Cafè

Nata muntada

Gelat

Gel

Llet condensada

Cafè

Cafè

Irlandès

Cigaló

Hawaià

Caribeny

Cacau

Vainilla

Nata muntada

Beguda de coco

Cafè

Cafè

Cafè

Cafè

Licor

Whiski

Rom

Ristretto

Espresso

30 ml de cafè

15 ml de cafè

Doble

Americà

Aigua

60 ml de cafè

Cafè

Amb llet

Tallat

Llet

Llet

Cafè

Cafè

Macchiato

Capuccino

Cacau

Espuma

Llet

Espuma

Cafè

Cafè

Breu

Latte

Espuma

Crema

Llet

Llet

Cafè

Cafè

Àrab

Llàgrima

Espuma

Espècies

Cafè

Llet

Cafè

Affogato

Vienès

Cacau

Nata muntada

Gelat

Cafè

Cafè

Amb gel

Bombó

Cafè

Gel

Llet condensada

Cafè

Cigaló

Hawaià

Beguda de coco

Cafè

Cafè

Licor

Irlandès

Caribeny

Cacau

Vainilla

Nata muntada

Cafè

Cafè

Whiski

Rom

Ristretto

Espresso

30 ml de cafè

15 ml de cafè

Doble

Americà

Aigua

60 ml de cafè

Cafè

Amb llet

Tallat

Llet

Llet

Cafè

Cafè

Macchiato

Capuccino

Cacau

Espuma

Llet

Espuma

Cafè

Cafè

Breu

Latte

Espuma

Crema

Llet

Llet

Cafè

Cafè

Àrab

Llàgrima

Espuma

Espècies

Cafè

Llet

Cafè

Affogato

Vienès

Cacau

Nata muntada

Gelat

Cafè

Cafè

Amb gel

Bombó

Cafè

Gel

Llet condensada

Cafè

Cigaló

Hawaià

Beguda de coco

Cafè

Cafè

Licor

Irlandès

Caribeny

Cacau

Vainilla

Nata muntada

Cafè

Cafè

Whiski

Rom

Cafeteres per a tots els gustos

Cada cafetera prepara el cafè d’una manera diferent i pot canviar-li el gust de manera notable. Les espresso extreuen les aromes a través d’aigua calenta enviada a pressió, mentre que un cafè filtrat per una premsa francesa necessitarà uns minuts de repòs i un filtratge que accentua unes qualitats molt diferents del cafè. A més, l’aigua és molt important. Els experts recomanen que sigui mineral o filtrada perquè no alteri el gust final. Per a cafès curts i intensos, el més recomanable són les cafeteres exprés o italianes. Per a cafès més llargs i de gustos més complexos, les de filtratge o infusió. 

Pressió

Infusió

Ebullició

Filtratge

Premsa francesa

Chemex

De filtre o degoteig

De buit

GRUIXUDA

GRUIXUDA-MITJANA

MITJANA

Tipus sal gruixuda

Textura sucre morè

Com molles de pa

Italiana o Moka

Aeropress

Màquina espresso

Turca

POLS

MITJANA-FINA

FINA

Mida sal de taula gruixuda

Com sal fina

Textura de sucre glas

Pressió

Infusió

Ebullició

Filtratge

Premsa francesa

Chemex

GRUIXUDA

GRUIXUDA-MITJANA

Tipus sal gruixuda

Com molles de pa

De filtre o degoteig

De buit

MITJANA

Textura sucre morè

Italiana o Moka

Aeropress

MITJANA-FINA

Mida sal de taula gruixuda

Màquina espresso

Turca

FINA

POLS

Com sal fina

Textura de sucre glas

Pressió

Infusió

Ebullició

Filtratge

Premsa francesa

Chemex

GRUIXUDA

GRUIXUDA-MITJANA

Tipus sal gruixuda

Com molles de pa

De filtre o degoteig

De buit

MITJANA

Textura sucre morè

Italiana o Moka

Aeropress

MITJANA-FINA

Mida sal de taula gruixuda

Màquina espresso

Turca

FINA

POLS

Com sal fina

Textura de sucre glas

La qualitat del gra

La manera com es mol el cafè és un dels elements que influencien en el seu gust final. Els experts baristes asseguren que el punt universal de molta no existeix, però es pot anar practicant fins a trobar el punt que més ens agrada. 

Consum a Espanya

que equivalen a

A l’estat espanyol

es consumeixen

el 63%

dels espanyols* pren almenys

un cafè al dia

14.000.000.000

Molt lluny dels

12 kg anuals

que consumeixen els finlandesos

(catorze mil milions!)

per persona

de tasses de cafè a l’any

*Majors de 15 anys

Quan prenem el cafè?

El consum mitjà és de

Esmorzar

3,6

94%

Mig ma

tasses per persona

entre setmana

51%

Sobretaula

74%

Mitja tarda

47%

i

2,7

Motius per pendre cafè

el cap de setmana

Perquè m’agrada

67%

Per costum

17%

Per mantenir-me despert

TOTAL

728

11%

Altres

cafès a l’any

5%

el 63%

dels espanyols* pren almenys

un cafè al dia

*Majors de 15 anys

A l’estat espanyol es consumeixen

14.000.000.000

(catorze mil milions!) de tasses de cafè a l’any

que equivalen a

Molt lluny dels 12 kg anuals

que consumeixen els finlandesos

per persona

El consum mitjà és de

3,6

tasses per persona

entre setmana

i

2,7

el cap de setmana

TOTAL

728

cafès a l’any

Quan prenem el cafè?

Esmorzar

94%

Mig ma

51%

Sobretaula

74%

Mitja tarda

47%

Motius per pendre cafè

Perquè m’agrada

67%

Per costum

17%

Per mantenir-me despert

11%

Altres

5%

el 63%

dels espanyols* pren almenys

un cafè al dia

*Majors de 15 anys

A l’estat espanyol es consumeixen

14.000.000.000

(catorze mil milions!)

de tasses de cafè a l’any

que equivalen a

Molt lluny dels 12 kg anuals que consumeixen els finlandesos

per persona

El consum mitjà és de

3,6

tasses per persona

entre setmana

i

2,7

el cap de setmana

TOTAL

728

cafès a l’any

Quan prenem el cafè?

Esmorzar

94%

Mig ma

51%

Sobretaula

74%

Mitja tarda

47%

Motius per pendre cafè

Perquè m’agrada

67%

Per costum

17%

Per mantenir-me despert

11%

Altres

5%

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: Associació Espanyola del cafè, freepik i elaboració pròpia
stats