Ni un dia a casa
Diumenge 01/05/2021

La revolució canalla

3 min
L’Ignasi, el Marc i el Víctor a la barra del Maleducat.

Després de donar-hi moltes voltes, l’agost del 2019, el Víctor, l’Ignasi i el Marc van decidir que havia arribat el moment. Van pujar a les seves bicicletes i es van posar a recórrer els carrers de Barcelona buscant un local disponible on començar a construir el projecte que sempre havien somiat. Per a una primera experiència volien un local petit, un espai reduït per omplir-lo sense dificultats. Però les bicis es van aturar al número 54 del carrer Manso, a tocar del Mercat de Sant Antoni, al descobrir que podien transformar el que fins llavors era El Señorito, el restaurant d’Eder Cubilla. “Se’ns en va anar una mica el cap, però ens vam enamorar del local i havíem d’aconseguir els calés com fos”, expliquen els nous inquilins. La il·lusió de tres joves amics aviat va prendre forma i en poc temps s’ha convertit en un restaurant imprescindible de la ciutat.

El Maleducat té un estil irreverent però els rols ben definits. Víctor Ródenas és el responsable de la carta. Abans era el cap de cuina de l’Informal, i ha crescut entre els fogons de Via Venetto, Caelis, DiverXo (a Madrid) i Casa Gerardo (a Astúries). Té només 29 anys però una experiència contrastada. L’Ignasi Garcia s’encarrega de la barra i és qui porta les finances, i el seu germà, el Marc, enginyer industrial, gestiona la sala i elabora la carta de vins amb l’assessorament de l’Alejandro Icart, sommelier de l’Àbac. Un grup d’amics que s’entenen amb la mirada i que vestits amb camises estiuenques estampades defensen amb orgull la filosofia del restaurant: “Una casa de menjars desvergonyida on menjar bé”.

La pissarra on s’anuncien els plats del dia fora de carta ens ofereix cinc opcions i n’escollim tres: el pop amb cansalada rostida, parmentier, suc de cap i pota i pebrot a la flama; l’arròs sec de trompetes de la mort i magret d’ànec salvatge, i els petits pèsols del Maresme ofegats amb tapieta de bacallà i bull negre. “Amb el temps hem anat afinant la proposta i sofisticant una mica la cuina. És una cuina de producte amb una tècnica tradicional. M’agrada treballar el producte de temporada i anar canviant: abans teníem la tòfona, ara el pèsol, i avui han arribat les múrgoles i l’espàrrec blanc”, explica el Víctor. Afegim a la comanda algun plat més de la carta que ens recomana el Marc: l’steak tàrtar de filet de vedella amb mantega cafè París ; el carpaccio de culatí madurat, vinagreta de mostassa i festucs, i el tàrtar de tonyina amb tomàquet, curri vermell, patata fumada i ou ferrat. Una mica de coca de Folgueroles amb tomàquet i una ampolla de Les Brugueres (DO Priorat 2017) serveixen per acompanyar i arrodonir un dinar extraordinari.

A la terrassa del restaurant piquem uns carquinyolis i escurem una ampolla de Terrenal d’Aubert dolç del 2017 mentre compartim una estona amb els maleducats. Així es referien l’un a l’altre el Víctor i l’Ignasi fa uns quants anys. Una conya entre amics que ha donat nom a un projecte i potser, per què no, a una revolució. “A la llarga ens agradaria obrir altres conceptes, però amb la perspectiva de tenir més temps lliure d’aquí vint anys”, expliquen. Són joves, amb talent i sense complexos, fórmula ideal per als canvis. Els anirà bé. Visca la revolució canalla!

Maleducat

C/ Carrer de Manso, 54 (Barcelona)

Carta: De mercat i de temporada

Must: Arròs sec de trompetes de la mort i magret d’ànec salvatge

Vi: Carta interessant, selecció acurada

Servei: Pròxim i eficient

Local: Taverna moderna amb toc informal

Preu final per persona: 45 €

stats