Ni un dia a casa
Diumenge 27/03/2021

Secrets de família

2 min
D’esquerra a dreta el Gerard Ferrer, la Pilar Guilera i el Josep Ferrer.

Fa un temps, un prestigiós periodista radiofònic espanyol ens deia cada nit: “El rumor és l’avantsala de la notícia”. Nosaltres vam decidir anar a El Racó del Cargol per un rum-rum que deia que un membre del primer equip del Barça n’era client, fet que ens va servir per descobrir un dels restaurants més reconeguts de l’Hospitalet de Llobregat. En aquests moments la responsabilitat de la gestió del restaurant recau en la tercera i la quarta generació d’una gran família de restauradors. A l’inici, els besavis van regentar diferents bars dels mercats de l’Hospitalet. Més tard, els avis es van adonar que els mercats perdien pistonada i van decidir amb l’ajuda dels fills iniciar una nova aventura. Va ser l’any 1993 quan van fundar El Racó del Cargol. Ara i des de fa uns anys, El Racó del Cargol, juntament amb La Masia del Rocxi (Sants) i el Rocxi Sant Joan (Sant Joan Despí), formen el hòlding familiar. Tot i la bona oferta que tenim al davant, nosaltres ens centrem en el local del barri de Collblanc, gestionat per la Pilar Guilera a la cuina (mare) i el Josep Ferrer (pare) i el Gerard Ferrer (fill) a la sala.

Ens trobem amb una cuina tradicional catalana posada al dia. La mà de la Pilar és clau per poder destacar en l’àmplia oferta hospitalenca. La família Ferrer Guilera treballa molt amb el producte de temporada i de proximitat freqüentant, entre d’altres, el Mercat de Collblanc i el Mercat Agrari.

Obrim boca amb un caprici, ostres. Continuem amb unes garotes al forn farcides de verduretes, canelons de llamàntol i un bon plat de cargols. Uns cargols diferents i únics. La Pilar ens n’amaga la recepta. És un d’aquells secrets familiars que no s’expliquen i perduren en el temps. Escortem l’àpat amb una ampolla de Camins del Priorat de l’Álvaro Palacios (25,90 €). El restaurant compta amb diferents opcions de menús però nosaltres hem triat plats de la carta.

De segon fem carn: peus de porc farcits de bolets, foie i salsa de figues; cabrit a la brasa, i filet cuit a la llosa amb foie. Carn tendra, gustosa, amb la cocció perfecta... Hem deixat per a un altre dia el bacallà, del qual són especialistes. Tenen fins a onze maneres diferents de cuinar-lo i presentar-lo. També tenim molt bones referències dels arrossos, però no podem tasta-ho tot. Massa feina per a un sol àpat.

De les postres en destaquem el Tatin amb gelat de vainilla i els xurros catalans amb xocolata calenta. El públic és majoritàriament del barri, clients de tota la vida i molts barcelonins. El Racó del Cargol ha sobreviscut a la pandèmia gràcies a la solidesa empresarial de la família i a la feina ben feta d’anys enrere. S’han adaptat als nous temps per tirar endavant un negoci iniciat fa unes quantes dècades amb la il·lusió de crear les bases per a un restaurant familiar de qualitat. L’Hospitalet de Llobregat és una de les principals ciutats del nostre país i la Pilar, el Ferran i el Gerard dignifiquen la cuina hospitalenca, i s’han convertit en uns dels seus millors ambaixadors gastronòmics. Aneu a descobrir-hi i disfrutar-hi els secrets gastronòmics de la família, van molt més enllà dels cargols.

El Racó del Cargol


Carrer Doctor Martí Julià, 54. (L’Hospitalet de Llobregat) 934 49 77 18

Carta: Cuina catalana amb especialitats

Must: Cargols

Vi: Carta amb bones referències

Servei: Familiar i professional

Local: Ampli i còmode

Preu final per persona: 30 euros (sense vi)

stats