Info/gràfica
Diumenge 27/03/2021

Simbolismes de tots colors

Coneixem molts més sentiments que colors. Per això, cada color pot produir efectes diferents, sovint contradictoris. El groc pot resultar alegre o covard. O un mateix verd pot semblar-nos tòxic o tranquil·litzador. Els colors i el seu significat han estat estudiats i treballats per físics, matemàtics, artistes i filòsofs, i tot sembla indicar que el seu significat és arbitrari i depèn de la cultura i l’entorn en el qual cada individu o societat es desenvolupa. Un mateix color pot tenir connotacions molt diferents en diferents llocs i moments històrics. 

5 min
mockup

Simbologia dels colors

Harmonia i fidelitat. El blau és sinònim d’aquelles qualitats bones que s’acrediten amb el temps. A la majoria de cultures no hi ha gaires sentiments negatius relacionats amb aquest color.  

Un color diví. El déu egipci Amon té la pell de color blau, igual que el déu hindú Vixnu. En la mitologia romana s’associa a Júpiter, i els cristians atribueixen el blau a la Verge Maria. 

“Sentir-se blau” a Europa. A Alemanya aquesta expressió significa anar begut. En anglès vol dir estar trist i els russos amb “caràcter blau” són els d’ànim més tranquil. 

Passió i perill. El vermell està estretament relacionat amb l’alegria, l’amor, la passió i el perill. El foc i la sang tenen, en totes les cultures, un significat existencial. 

El color de la felicitat a la Xina. Per celebrar l’Any Nou, es pengen cartells vermells en els quals s’escriuen desitjos i als més petits se’ls regalen diners en bosses d’aquest color. 

Llibertat i socialisme. Els jacobins van declarar la bandera vermella com a bandera de la llibertat. Al segle XIX es va convertir en el color del moviment obrer, i amb la Revolució Russa del 1907, també del socialisme i el comunisme. 

Optimisme i gelosia. El groc és un color contradictori. És el color de l’optimisme, l’enuig, la mentida i l’enveja. Transmet lluminositat però també representa els traïdors. 

Àsia, el paradís del groc. Color de la felicitat, la glòria, la saviesa, l’harmonia, la cultura… Tot això és groc al continent asiàtic. A la Xina, el color contrari al negre és el groc. 

Covardia per als anglesos. En anglès, yellow també vol dir ‘covard’. Al riure fals els francesos l’anomenen “riure groc”. I a França i Rússia, “una casa groga” és un manicomi. 

Fertilitat i esperança. El verd proporciona una sensació de tranquil·litat i seguretat. És un dels colors més neutrals pel que fa a simbolisme. 

El color de Mahoma. Un dels motius pels quals el color verd té caràcter sagrat en l’islam és perquè tradicionalment es considera que Mahoma portava peces de roba d’aquest color. 

L’excepció francesa. A França, el verd és un color que porta mala sort. Molts francesos no conduiran mai un cotxe verd i si diuen que “estan verds” és que estan molt enfadats. 

Poder i mort. El negre indica l’absència de color o de llum. Tot i que alguns no el considerin un color, té el mateix simbolisme (o fins i tot més) que la resta. 

El poder del poble. El símbol de llibertat a l’Àfrica és una estrella negre de cinc puntes. Aquest color al continent simbolitza el poble, l'autoconsciència. 

Senyal de dol cristià. Tot i que en moltes cultures el color del dol és el blanc, perquè s’associa a la reencarnació, en el simbolisme cristià el negre simbolitza la mort terrenal.