Info/gràfica
Diumenge 12/11/2021

Tradicions i supersticions del món per a l'èxit d'un matrimoni

Tot i que les parelles actuals tenen opcions il·limitades quan es tracta de cerimònies, vestits i costums, molts casaments encara conserven alguns rituals del passat per atraure la bona sort.

6 min
Visca els nuvis

Influència de la cultura clàssica i el catolicisme

Si bé vestir de blanc el dia del casament ja no és indefugible com fa uns anys, aquesta tradició no és tan antiga com pot semblar. No va ser fins al 1840 que el color de la neu es va imposar en els casaments europeus de la mà de la reina Victòria del Regne Unit. La seva imatge es va estendre arreu del continent i aviat les dones de l’alta societat van imitar-la. La tradició que diu que s’ha de portar una cosa nova, una cosa vella, una cosa prestada i una cosa blava prové de l’Edat Mitjana. El costum estableix que els contraents es donin mútuament anells com a símbol d’aliança matrimonial. L’anell es col·loca al dit anular. Segons la tradició de cada país es du a la mà dreta o a l'esquerra. Als Països Catalans es porta a la mà esquerra. 

Alemanya Tenen una tradició anomenada polterabend que consisteix en trencar plats i porcellana amb bastons i escombres per atraure la bona sort. La parella, després de casar-se, també ha de serrar un tronc de fusta amb un xerrac de dos mànecs.

Escòcia Tot i tenir influències occidentals, conserva símbols propis com el tradicional kilt o el quaich, una copa amb whisky que es comparteix amb tots els amics i familiars que assisteixen a la cerimònia. 

Suècia Les núvies es posen una moneda de plata i una d’or a cada sabata, i se les queden els seus pares com a símbol de bona sort. 

Grècia Els casaments grecs estan plens de símbols i tradicions, molts dels quals relacionats amb l’Església ortodoxa grega, però un dels més coneguts és desitjar la felicitat de la parella trencant plats. Un membre de la família és el que comença i s’hi sumen la resta de convidats. 

Influència de l’islam

El peix, el pollastre i l’arròs són indispensables en les celebracions perquè simbolitzen abundànciai fertilitat. 

Marroc Segons la tradició el casament ha de durar set dies, amb festes separades per a cada membre de la parella. Els tres primers dies es fan els preparatius; el quart dia, la celebració, que segueix dos dies més.

Algèria Durant els primers set dies de matrimoni, la parella no pot sortir de casa ni treballar en cap tipus d’activitat domèstica.

Egipte Un ritual molt particular dels casaments egipcis és que les dones assistents a la cerimònia pessiguin a la núvia durant la festa com a senyal de bona sort. 

Influència de cultures d’origen tribal i cristianisme

Hi conviuen una gran diversitat de religions i cultures i a l’hora de celebrar els casaments continuen amb tradicions ancestrals. Tot i així, en molts països opten per vestir-se amb la tela Kita (com s’anomena a Costa de Marfil) o Kente (en països com Ghana). El nom de la tela depèn del país i és un tipus de gènere de seda i cotó de molts colors. Aquest teixit té els seus orígens al regne aixanti, i va ser adoptat per la gent de Costa d’Ivori i altres països de l’Àfrica occidental. Utilitzat per la reialesa akan, es considera sagrat i s’utilitza només en cerimònies molt importants.

Influència de les cultures precolombines i el cristianisme

Tradicionalment als casaments catòlics s'intercanviaven les arres matrimonials, un conjunt de 13 monedes d'or que en diversos països d'Amèrica del Sud com Veneçuela, Argentina, Colòmbia, Bolívia, Panamà, Guatemala, Mèxic i Hondures encara es mantenen.

Guatemala Es col·loca una campana blanca a l’entrada que trenca la mare de la núvia i sobre els nuvis cau arròs i farina com a símbol de prosperitat.

Equador Per superstició, el vestit de núvia no es pot acabar fins al dia del casament. Per això és comú deixar-hi una agulla.

Perú S’amaga un anell dins el pastís i la persona que el troba serà la següent en casar-se.

Xile És comú que els nuvis portin els anells abans del casament a la mà dreta i durant la cerimònia se’ls canviïn a la mà esquerra.