Coca de Sant Joan
Recepta de Xavier Barriga
Ingredients
1 kg farina de força
20 g sal
200 g sucre
200 g mantega
250 g ous
40 g llevat fresc
250 ml d'aigua
Pell de llimona i de taronja
Canyella en pols
Preparació
Per fer la massa del brioix, amasseu els ingredients a mà o amb l'ajut d'un robot de cuina si en teniu. Doneu-los forma de bola i deixeu-la reposar a la nevera durant 24 hores amb un drap de cuina per sobre. L'endemà, agafeu 500 grams de la massa i doneu-li forma rodona. Deixeu reposar la bola 25 minuts més. Després, amb el corró, aplaneu-la i estireu la massa per donar-li la forma ovalada, típica de la coca de Sant Joan. Pinteu-la amb un ou lleugerament batut i prèviament barrejat amb un pessic de sal. Decoreu-la amb fruita confitada.
Deixeu-la fermentar en un lloc càlid, sense corrents d'aire, fins que hagi doblat el volum.
Enceneu el forn i escalfeu-lo a 190 °C. Quan la coca hagi fermentat, empolvoreu-la amb pinyons i una mica de sucre en gra.
Ja la podeu posar dins el forn. Un cop a dins, augmentarà més de volum.
Un cop cuita, traieu la safata del forn i doneu-li un cop petit a la part de sota de la safata amb el mànec d'un ganivet.
Deixeu-la refredar a la safata abans de manipular-la.