Ara Tu17/06/2012

Escons sense armari

Per a Miquel Iceta, diputat del PSC, i Santi Vila, diputat de CDC i alcalde de Figueres, la defensa dels drets LGTB passen per sobre de partits i ideologies. "Es una qüestió d'humanitat i de normalitat", coincideixen.

Químic i economista, i un dels homes forts del Partit Socialista de Catalunya, Miquel Iceta, de 52 anys, no es va plantejar fer una sortida pública de l'armari fins al 1999. "Va ser arran de les eleccions catalanes i del llançament per part de les organitzacions gais de la consigna «Vota rosa», és a dir, vota els partits que defensin els nostres drets. Uns activistes em van convèncer que seria molt positiu fer pública la meva condició homosexual. Jo havia dubtat molt. Temia que la gent arribés a identificar-me més com a gai que no pas com a dirigent polític. Però un cop vaig sortir de l'armari vaig ser conscient de la necessitat del gest. Esdevens un referent de les llibertats personals i la gent ho agraeix".

Santi Vila, de 39 anys, professor d'història a la Universitat de Girona i alcalde de Figueres, va decidir fer-se visible com a gai arran d'una breu entrevista a TV3. "A partir d'aquell moment ho vaig assumir com a persona, i no pas -que quedi clar- com a quota homosexual dins el meu partit. Ni per presumir de ser més liberal ni més progressista", assegura. I, immediatament, Vila obté la complicitat d'Iceta: "Jo també ho veig així. No es tracta d'ideologies, de ser més d'esquerres o més liberal per fer-te visible com a gai. És una qüestió sobretot d'humanitat i de normalitat".

Cargando
No hay anuncios

Ni Miquel Iceta ni Santi Vila detecten actituds d'homofòbia en el seu àmbit polític. Ni en els seus partits ni al Parlament. "Però a mi dir que no he detectat mai cap rebuig en fa una certa recança", puntualitza Iceta. "Sé que el meu entorn és una excepció, és un partit d'esquerres on fins i tot algú que jo no li pugui agradar intentarà ser políticament correcte i mantindrà les formes".

A comarques les formes són diferents i Santi Vila ho pot explicar: "Una entitat et vol convidar a un acte i l'interlocutor no sap com preguntar-te si hi aniràs amb la parella o amb un amic. O bé has d'anar a una escola i xerrar amb els adolescents, i el noi que li toca parlar amb l'alcalde se sent una mica tallat. Però això no és homofòbia. De mica en mica la gent es va acostumant al seu alcalde gai i de vegades se m'acosta algun ciutadà per fer-me alguna confidència personal. Saben que potser els puc entendre".

Cargando
No hay anuncios

Pendents del TC

Santi Vila, exmilitant d'ERC, es reivindica a CDC com a liberal progressista i per això no admet que un alt dirigent d'Unió es declarés favorable a les teràpies per curar l'homosexualitat quan se sap que la comunitat científica no considera que sigui una malaltia. "Recordo aquella declaració i crec que no val la pena fer-ne cas. Tot plegat va ser una impostura i molt de tacticisme per congraciar-se i contemporitzar amb sectors polítics molts concrets", diu Santi Vila sense embuts. "Però aquesta mena de declaracions, que jo tampoc replico, poden fer molt mal. Sobretot a gent desinformada o gent jove amb dubtes sobre la seva orientació", afegeix Iceta.

Cargando
No hay anuncios

Tant a Miquel Iceta com a Santi Vila els inquieta que el Tribunal Constitucional encara no s'hagi pronunciat sobre la llei de matrimonis gais impugnada pel PP fa gairebé set anys. "Em preocupa la paràlisi del Constitucional, però també que la nova assignatura d' educación cívica y constitucional del govern Rajoy no considera el respecte als homosexuals ni el rebuig a l'homofòbia", reflexiona Miquel Iceta. I Santi Vila hi afegeix: "I això al PP se li pot girar en contra tenint en compte que molts dels seus votants son gais i lesbianes. Han de deixar les coses com estan simplement per pragmatisme". "I més quan està comprovat -remata Iceta- que eixamplar drets, acceptar drets, no perjudica ningú".