Ara Tu30/12/2012

"Hem lluitat contra l'estigmatització treballant"

A l'alberg InOut hi treballen 46 persones amb alguna disminució psíquica o física. Amb la seva feina demostren que l'excel·lència professional no hi entén de minusvalideses

Thaïs Gutiérrez

La història de l'alberg InOut, un establiment al bell mig de Collserola, comença l'any 2000. En aquell moment l'entitat Icària Iniciatives Socials, que és la que està al darrere de l'alberg, tenia tres centres en funcionament: l'escola Taiga, el centre ocupacional Bogatell i Icària Gràfica Serigrafia, tres centres on hi estudiaven i hi treballaven joves amb alguna discapacitat -física o psíquica-. Els responsables de l'entitat estaven preocupats perquè el món de la impremta i les arts gràfiques, al qual es dedicaven aquests joves, vivia una veritable revolució amb l'entrada de l'era digital. "Vam veure que difícilment assolirien les capacitats per poder gestionar aquestes eines tecnològiques", explica Noemí Caparrós, l'actual directora de serveis de l'alberg InOut, i per aquest motiu es van plantejar un canvi de rumb.

L'oportunitat dels turistes 'low-cost'

El canvi va venir gràcies a una carambola municipal, ja que el districte de Sarrià-Sant Gervasi disposava d'un edifici, al mig de Collserola, que l'Ajuntament volia cedir a la ciutadania. Aviat hi va haver un acord amb Icària Iniciatives Socials perquè el convertissin en un alberg per a la gent que visitava la ciutat.

Cargando
No hay anuncios

"L'establiment va obrir en el moment d'explosió de les línies low-cost i vam veure clar que hi havia una oportunitat amb aquest públic que arribava a Barcelona amb un vol de baix pressupost i que no es volia gastar gaires diners en l'allotjament", explica Caparrós. D'aquesta manera va obrir el primer alberg d'Europa en què el 99% dels treballadors tenen alguna discapacitat física o psíquica.

Després de vuit anys de feina, l'alberg té 46 treballadors i 216 places, i la valoració tant d'ells com dels responsables és totalment positiva. Però no només això, els clients també mostren un alt grau de satisfacció, que la direcció ha valorat en un 83%, una xifra molt elevada en l'àmbit de l'hostaleria.

Cargando
No hay anuncios

A més, enguany han celebrat que han quedat finalistes de la quarta edició dels premis Proteus d'Ètica, un reconeixement que els omple d'il·lusió i de ganes de seguir treballant. Per Caparrós la feina és la clau de la filosofia de l'entitat i de l'alberg. "Al llarg d'aquests vuit anys que fa que existeix l'alberg, hem reivindicat que això és un espai professional, que els nois i noies hi vénen a treballar, i a treballar molt, i crec que és una cosa que totes les famílies tenen molt clara. Com també que és una oportunitat d'or per al seu futur". I afegeix: "Durant molts anys es va vendre que les persones amb discapacitat no podien fer res, eren aquelles persones que la gent veia i deia «Pobrets...», i nosaltres hem lluitat contra aquesta estigmatització treballant i demostrant, amb aquest alberg, l'excel·lència de la feina d'aquestes persones".

I sap que per a aquests joves la feina també és sinònim d'independència, cosa que valoren molt. "Els treballadors estan contents i això ho notem, per sobre de tot, amb el seu grau d'implicació, molt per sobre del que trobaríem en un altre hotel", explica, orgullosa, Caparrós. A més, explica, l'ambient de l'alberg, "on sempre està arribant gent de fora, que entra i surt, i que són molt diferents" fa que la feina sigui també una experiència molt enriquidora a nivell personal.

Cargando
No hay anuncios

I en l'àmbit empresarial l'aventura també funciona. De fet, han ampliat els serveis de l'hotel i ara també tenen InOut Restaurant, un espai gastronòmic que ofereix serveis de restaurant però que també organitzen casaments, batejos, festes i fins i tot serveis de càtering per a qualsevol punt de la ciutat.