La xocolata i el vi o el cava sempre van junts. No hi ha festa ni àpat en què no hi hagi una rajola de xocolata o unes postres de xocolata amb una ampolla de vi i cava. Sense ser-ne conscients els fem anar de bracet. Ara bé, quina xocolata va més bé amb un vi negre? I amb un cava? I amb un vi blanc? Us fem tres propostes de la mà del Museu de la Xocolata (www.museuxocolata.cat), que ofereix aquest mateix maridatge al seu taller per a adults, Maridatge de vins i caves amb xocolates.
L'oïda i la vista són els primers sentits que cal fer servir per saber com és la xocolata. Per això, a l'hora de fer un tast primer es trenca un tros de xocolata amb la mà. Després ve el gust: es fica la xocolata a la boca i s'hi deixa desfer, mai no es mastega en un maridatge. Un cop desfeta, la xocolata embolcalla el paladar. És el moment de fer un glop de vi o de cava i deixar que també omplin amb calma el paladar. Finalment, l'últim pas, el maridatge pròpiament, que consisteix a posar en boca tots dos productes alhora. És el moment que s'expressin tots dos junts.
Vi negre de la varietat merlot amb xocolata 64% de cacau
El tòpic que el vi negre només va bé per a la carn està mort i enterrat. Un vi negre de la varietat merlot és el vi ideal per menjar amb una xocolata que tingui un 64% de cacau. La proposta concreta del Museu de la Xocolata és el merlot de Raventós Rosell amb la xocolata Valrhona, elaborada amb cacau trinitari de Madagascar.
La tria és pel gust del vi i la xocolata. Els merlots recorden les fruites del bosc, tenen tocs florals. La xocolata recomanada també té el mateix gust, perquè les plantacions de cacau estan envoltades de cítrics. Els arbres del cacau es protegeixen del sol gràcies a l'ombra d'altres arbres, els anomenats mamà-cacau. Són els mamà-cacau els que fan que el cacau agafi una aroma o una altra. Per això aquesta xocolata té un toc àcid quan es menja i per això lliga amb el merlot, que també té el mateix gust. Els dos potencien el gust quan es mengen alhora.
Alternativa a la xocolata Valrhona: la rajola del museu 70% de cacau.
Alternativa al vi: un merlot monovarietal que sigui jove; no hi anirien bé els merlots reserva.
Cava amb xocolata 66% de cacau
La xocolata que va bé en aquest maridatge és la de cacau crioll i trinitari d'origen tropical de Valrhona, que té un gust de fruita seca i cafè, unes aromes que no s'afegeixen en el procés d'elaboració, sinó que provenen de la mateixa criança de l'arbre del cacau. Quan es tasta la xocolata sola sembla més amarga del que és (té un 66% de cacau) perquè la primera aroma que ve al paladar és la del cafè.
El cava Gradiva, de Raventós Rosell, és fresc, amb tocs de vainilla i canyella. Junts, xocolata i cava potencien els gustos. La xocolata no amargueja i deixa al paladar el gust de fruita seca i cafè, mentre el cava hi barreja l'aroma de vainilla i canyella. Si el cava Gradiva es maridés amb una xocolata amb un percentatge molt baix de cacau, el cava eliminaria ràpidament el gust de la xocolata, el faria imperceptible al paladar.
Alternativa a la xocolata: la xocolata amb sal del Museu de la Xocolata.
Alternativa al cava: si no teniu el Gradiva, trieu-ne un que tingui les mateixes proporcions de varietats de raïm, un 80% de chardonnay i un 20% de pinot noir.
Vi blanc de la varietat chenin i xocolata 68% de cacau
La varietat chenin o pinot blanc aconsegueix en aquest vi de la finca Heretat Vall-Ventós de Raventós Rosell gustos de poma madura, albercoc i avellana amb tocs de fusta fina gràcies a la seva criança en bótes de roure americà i bótes de roure francès. Així doncs, és un vi melós, que fa perdurar les seves aromes en boca, i que té textura de vellut.
La xocolata amb què casa és la Nyangbo, de Valrhona, amb un 68% de cacau. És una xocolata floral i especiada, perquè procedeix de camps de cultius d'arbres de cacau envoltats de plantacions d'espècies de Ghana, a l'Àfrica. És entre dolç i amarg, acaramel·lat i picant.
Així doncs, la barreja de fruita melosa, madura, juntament amb la d'espècies quadra a la perfecció quan unim el vi blanc i la xocolata. Tots dos junts expressen les aromes, que perduren un cop s'ha empassat.
Alternativa al vi: un monovarietal chenin, malgrat que a Catalunya són pocs els cellers que el fan.
Alternativa a la xocolata: una xocolata amb un 90% de cacau, amb espècies afegides.