Castanyada de proximitat
Per Tots Sants torna la tradició de menjar castanyes torrades, moniatos cuits i panellets. Sorprenentment, la majoria de les castanyes que consumirem vindran de Galícia o importades de França o, fins i tot, de la Xina. Només un 2% hauran estat collides a casa nostra
L’origen de la castanyada l’hem d’anar a buscar al segle XVIII, quan els campaners havien de tocar a difunts la nit de Tots Sants i alguns veïns s’hi acostaven i hi compartien dolços i vi dolç. Amb el temps, a aquestes llepolies s’hi van afegir les castanyes, un producte propi de la tardor, que van aconseguir ser les reines de la festa. Sorprenentment, la majoria de castanyes que consumim per la castanyada no són de proximitat. Moltes arriben del nord d’Espanya, de França o de l’Àsia.
L'empresa Castanya de Viladrau, instal·lada al Montseny, va néixer fa gairebé 14 anys i segueix sent l’única productora i comercialitzadora de castanyes a casa nostra amb certificat i registre sanitari. “És més fàcil portar castanya de fora que cuidar el territori. No pot ser que tinguem castanyers centenaris, patrimoni de casa nostra, i que estiguin abandonats. Per això vam començar a gestionar aquest tema”, explica Joaquim Solé, fundador de l'empresa. “El nostre objectiu principal és salvar els castanyers com a patrimoni, una cosa única que tenim al Parc Natural del Montseny, en el qual es concentren el 90% d’aquests arbres”.
La temporada de la castanya va començar a mitjans d’octubre i els productors es mostren optimistes, ja que les condicions meteorològiques han sigut bones. “Estem collint una castanya molt maca, superhidratada i molt bona. Ha tingut les condicions que necessitava”, afirma Joaquim Solé, productor i responsable de Castanya de Viladrau. Els productors esperen superar les xifres de l’any passat, quan en van recol·lectar 16 tones.
Pel que fa al preu de la castanya fresca, Solé assegura que s’ha mantingut i oscil·la entre els 5 i 7 euros el quilo, tot i que sí que s’ha apujat el preu dels productes elaborats amb castanyes per l’increment del cost de l’energia.
Actualment, a Catalunya cada any s’importen més de 1.000 tones de castanyes provinents sobretot de Galícia, Castella i Lleó i Extremadura.
La castanya
Es tracta d’un fruit sec de baix contingut calòric (200 calories/100 g) i és una important font de fibra, minerals i vitamines.
El castanyer
El castanyer va ser portat a Catalunya pels romans, però no va ser fins al segle XVIII que se’n va popularitzar el fruit. A partir de llavors, la fusta també va guanyar importància fins a finals del segle XX, quan s’inicia la decadència de les explotacions a causa de diverses patologies com el xancre, la disminució de l’ús de la fusta de castanyer i la importació de fusta d’alta qualitat des de França a preus més competitius.
Els porcs senglars, lladres nocturns
Aquests animals s’han convertit en un problema fins al punt que alguns productors han decidit collir les castanyes a la tarda per evitar que, a la nit, quan l’animal surt a menjar, n’hi hagi més a terra. “Hi ha més massa forestal i aquest any no han fet batudes. El senglar és el que cull més castanyes de tots”, diu Solé.
On trobar castanyers
Aquest arbre necessita un ambient fresc i més de 600 o 700 litres d’aigua per metre quadrat a l’any, i és per això que a casa nostra es concentra a les comarques d’Osona i la Selva. N'hi ha poblacions extenses sobretot al voltant del massís del Montseny i les Guilleries, al Parc del Montnegre i el Corredor, a les Alberes i a la serralada Transversal, a més de punts del pla de Girona. També se’n poden trobar puntualment a l’interior de Tarragona, cap a les muntanyes de Prades.
Mirar però no tocar
Al Parc Natural del Montseny trobem els castanyers més longeus de Catalunya i s’hi concentren un 90% del total d’aquests arbres al territori.
El 80% del parc és de titularitat privada, s’hi pot passejar però no endur-se’n les castanyes.