Cada casa, un món
Diumenge 28/04/2023

Convertir una verdureria en un habitatge unifamiliar

Ca sa Verdurera, de BUC Arquitectura. A Campos (Mallorca)

3 min
Ca sa Verdurera

Palma"A l’estudi, qualsevol intervenció en l’arquitectura tradicional sempre s’afronta amb una mena de por a perdre-hi alguna cosa, amb un cert interès per la ruïna”. Així expliquen els de BUC Arquitectura –un estudi amb seu al poble de Campos fundat per l’arquitecte Ramon Juan–, el respecte que tenen per les preexistències d’una casa vella, en aquest cas les d’una edificació entre mitgeres, de planta baixa i pis, com són majoritàriament les del nucli més antic d’aquest municipi del Migjorn mallorquí on es troba ca sa Verdurera. 

Ca sa Verdurera

Davant una reforma, “no volem manipular excessivament i en cap cas volem imitar”, diuen els de BUC. Ells assumeixen l’edificació com està i, en tot cas, hi afegeixen “una nova capa que parli de la contemporaneïtat”. Que en parli i que convidi a viure-hi amb el confort actual. Partien d'una casa que al primer aiguavés de la planta baixa havia estat una verdureria fins fa 40 anys, i es vivia al darrere amb la sortida al corral, mentre que la planta de dalt era magatzem per a la collita. I avui, després de la reforma, ca sa Verdurera és un habitatge unifamiliar que ha guanyat confortabilitat i també llum natural. Però és una casa que té molt presents les textures de la memòria: les del mateix habitatge, amb l’arc de marès, les parets pedregoses, el fang, les rajoles conservades del primer pis, i un nou tapís per a la planta baixa de peces hidràuliques d’Huguet, del mateix poble de Campos. 

Ca sa Verdurera

En tonalitats blanques i terroses de gran naturalitat, i amb una estructura pràcticament igual a l’existent, ca sa Verdurera guarda sobretot la memòria de la tipologia constructiva del poble. Des del carrer es veu tancada, cosa que, segons ens recorden els de BUC, abans es feia per tenir millor temperatura dins la casa tant a l’hivern com a l’estiu, i ara es manté per garantir-hi la intimitat. L’obertura i la vida, en tot cas, es fa cap al pati posterior, un espai que té un protagonisme especial a la casa perquè multiplica les experiències que s’hi poden tenir en la quotidianitat. 

Ca sa Verdurera
Ca sa Verdurera
Ca sa Verdurera

Això, tot i que ja a la mateixa entrada un banc d’obra convida a relaxar-se sota les voltes del sostre i a l’abric d’un mur gratallós. Són així bona part dels murs de l’interior, els de l’estar també amb voltes, alternant l’enguixat llis i el que aprofita els relleus de les parets originals. La de ca sa Verdurera és una intervenció respectuosa i silenciosa que convida a entendre la casa com el lloc on es pot trobar la tranquil·litat personal, la més íntima.

El pati, una estança més de la casa, i per a tot l’any

El pati o corral, que és com es diu als pobles de bona part de Mallorca, és un espai essencial a la majoria de les velles cases entre mitgeres. A aquest espai exterior, al qual se sol accedir després de travessar la casa, segurament se li deu part de l’interès que hi ha hagut per recuperar aquests habitatges. Gràcies al nostre clima mediterrani es pot gaudir del corral gairebé tots els dies de l’any. Conscients d’això, els de BUC Arquitectura, l’estudi de Campos que ha reformat ca sa Verdurera, van tenir molt clar que no reduirien gens ni mica el pati original, sinó que es tractaria com una estança més de la casa. Amb la rehabilitació, molt respectuosa amb l’espai i la tipologia, el corral és ara un lloc per menjar a recer, per fer tertúlia amb els amics, per llegir a l’aire lliure, per prendre el sol o per estar en remull a la petita piscina que s’hi ha pogut habilitar.

stats