Ni un dia a casa
Diumenge 24/04/2021

Cuina amb nom de dona

3 min
D’esquerra a dreta, el Pep, la Rosa i la Nati.

La gastronomia tradicional catalana és una cuina amb nom de dona. Històricament la dona ha tingut un paper predominant dins i fora de l’àmbit familiar. Avui us parlem de dues germanes que porten tota la vida alimentant diferents generacions de clients satisfets. L’Hostal Colomí va ser fundat l’any 1947 pels pares de la Nati i la Rosa Camps. Vivien a l’hostal i això ha fet que no hi hagi separació entre el negoci familiar i la vida personal. Sempre van estar en primera línia a l’hora de donar un cop de mà a casa. Els hostals i les cases de menjars d’aquella època eren imprescindibles per al descans i l’avituallament dels viatjants en els seus interminables desplaçaments comercials.

Visitem l’Hostal confiant en tastar una cuina autèntica i honesta amb producte de proximitat i qualitat. La sala la domina la Rosa en companyia del seu fill Pep, que passa a ser així el primer home amb responsabilitat en el negoci familiar. La brasa, oberta al públic al mig del menjador, està sota el control absolut de la Nati. Tenim sort i seiem a tribuna, on podem gaudir del procés de cocció acurat, precís i gens automatitzat tant de les millors carns com de les verdures collides en conreus propers. Va ser arran d’una malaltia de la mare que la Nati va haver de posar-se al capdavant dels fogons. Els peus de porc, el fricandó, el cap i pota o els canelons són alguns dels plats heretats de la mare. No hi ha receptari, només hi ha memòria i respecte per la tradició.

Aconsellats pel Pep, decidim fer un tast dels plats més representatius del restaurant. Dit i fet! Tomàquet de l’hort, fuet, sobrassada amb pinya i maduixa amb seitó. A continuació ens serveix diferents platets que defineixen perfectament una manera de fer sincera i sense amagatalls. La bacanal comença amb una cecina extremadament gustosa; bunyols de bacallà; xips de carbassó i carxofa acompanyats de carbassa casolana i mel de Santa Coloma de Queralt; foie, ceps, ou ferrat i tòfona, i, per acabar el primer acte, un peu de porc per a cadascú. Us podeu imaginar que en aquests moments tot són elogis i felicitacions per haver descobert un indret extraordinari. El nostre acompanyant és un vi barberenc del Carlania Celler anomenat Els Plans (19 €). A la carta de vins hi ha una dita d’Eurípides, un dels grans dramaturgs de la Grècia antiga, que diu “On no hi ha vi, no hi ha amor”. Un exemple més de la importància del vi en un bon àpat.

Els segons els triem nosaltres després de consultar una carta molt temptadora: caneló de bolets amb tòfona, entrecot d’Angus i bacallà amb un llit de samfaina. Cada cop és més difícil deixar espai per a les postres. Li exigim al Pep que siguin lleugeres. Ens fa cas però això no impedeix que gaudim com mai: garapinyades, carquinyolis amb garnatxa del Priorat dels cellers De Muller, ensaginada (orelleta) amb anís Machaquito de Còrdova i unes trufes amb grappa di moscato. No podem dir ni fava. La Nati, la Rosa i el Pep ens han fet feliços.

La gent estima les germanes Camps. Nosaltres també. La gastronomia catalana està en deute amb les Natis i les Roses del nostre país, amb les àvies, amb les mares, amb les cuineres i amb les dones en general. Gràcies per aquest llarg viatge. Us acompanyarem sempre.

Hostal Colomí

Raval de Jesús, 10 (Santa Coloma de Queralt). 977 88 06 53

Carta: Catalana amb producte de proximitat i de qualitat

Must’: Foie, ceps, ou ferrat i tòfona

Vi: Carta interessant

Servei: Familiar i proper

Local: Espaiós i còmode

Preu final per persona: 50 €

stats