Info/gràfica
Diumenge27/02/2023

Ni garrepes ni tancats, així som els catalans

Tenim fama de treballadors, de garrepes i de ser menys sociables que altres cultures mediterrànies. Tot i que les estadístiques no poden aclarir què hi ha de cert en els tòpics que se solen utilitzar per definir-nos, sí que poden ajudar-nos a entendre una mica millor com ens organitzem i a què dediquem el nostre temps

“Em dic Maria Garcia i tinc 46 anys”. Segons dades de l’Idescat, aquesta és la resposta que tenim més probabilitats de sentir quan li preguntem el nom i l’edat a una persona catalana. L’1 de gener de l’any 2023 a Catalunya el vam començar amb 7.747.709 habitants, dels quals la majoria, 3.948.224, són dones, i el nom de dona més posat és Maria (o la seva forma castellana, María). A més a més, probablement aquesta persona viu a la província de Barcelona, ja que gairebé sis milions de persones del total de catalans habiten en algun dels 311 municipis que conformen la província més poblada de casa nostra. Per estadística, aquesta persona parlaria en castellà, ja que, tot i que la gran majoria de les persones que viuen a Catalunya entenen el català (un 95% del total), la majoria (un 48,6%) dels habitants fan servir el castellà com a llengua habitual davant d’un 36,1% que utilitzen el català.

Com ens diem?

El nom més comú a casa nostra és Antonio (92.167 persones), seguit de Maria, o la forma castellana María (91.172). Pel que fa al cognom, els més repetits són Garcia –tant de primer com de segon– i Martínez.

Cargando
No hay anuncios

Quants anys tenim?

46 anys és l’edat amb un nombre de població més elevat a Catalunya: 135.314 persones. A la piràmide poblacional de Catalunya podem veure la quantitat en milers de persones de cada edat per gènere.

Cargando
No hay anuncios

On vivim?

La majoria dels catalans viuen a la província de Barcelona, seguida de Tarragona, Girona i, finalment, Lleida. Segons el cens d’edificis, una operació estadística amb periodicitat decennal duta a terme per l’INE, juntament amb el cens de població i habitatges, si vius a Catalunya el més probable és que visquis en un edifici de dues plantes d’un sol immoble, una construcció en bon estat edificada abans del 1980, sense garatge. Es tractaria d’un habitatge comprat d’entre 60 i 89 metres quadrats i amb 5 estances.

Cargando
No hay anuncios

Casats, solters o en parella?

Segons l’INE, la majoria de catalans i catalanes són solters, tot i que no estan tan lluny dels casats. L’índex conjuntural de fecunditat (ICF) se situa en 1,2 fills per dona. L’edat mitjana de les dones en el moment de néixer el primer fill és de 31,7 anys.

Cargando
No hay anuncios

De què treballem?

Segons l’Idescat, a partir del cens de població i habitatges de l’INE, si treballes a Catalunya el més probable és que ho facis al sector dels serveis i cobris 27.100,11 euros de salari brut anual mitjà i, a més, tinguis la feina a menys de 20 minuts de casa.

Cargando
No hay anuncios

En quin idioma parlem?

Segons la darrera enquesta d’usos lingüístics de la població de l’Idescat i la direcció general de Política Lingüística, només el 36,1% dels catalans tenen el català com a llengua habitual, tot i que més del 95% de les persones que viuen a Catalunya l’entenen. El 48,6% dels habitants fan servir el castellà com a llengua habitual i el 7,4% les dues llengües.

Cargando
No hay anuncios

Una vida típica a Catalunya

Cargando
No hay anuncios

Si vols visualitzar la infografia sencera com a una imatge clica aquí.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Cargando
No hay anuncios