La teva 'foodie' de capçalera
Diumenge 07/01/2022

El formatge és civilització

3 min
La teva ‘foodie’ de capçalera El formatge és civilització

BarcelonaEnvejo els francesos perquè fan molt bé una cosa: es prenen el formatge seriosament. Entre el segon plat i les postres apareix sempre una safata amb una petita varietat de formatges. Quin encert! Com a societat espero que n’estiguin orgullosos. Si ho veieu igual que jo i compartiu l’afició formatgera, avui us proposo tres llocs per visitar.

La primera parada és a Gràcia, on trobem la Viblioteca. Sí, amb ve baixa, ara veureu per què. Aquest restaurant -que abans era molt petitó i no fa gaire s’ha traslladat uns metres més enllà, conservant estètica i qualitat però guanyant força espai-és el paradís de la lactosa i dels amants del vi (d’aquí la ve baixa, ho veieu?). A la carta hi ha diversos plats per escollir. A casa ens agraden moltíssim els dos biquinis trufats que fan, tant el de salmó com el de pernil ibèric. També tenen tàrtars, carpaccios... Però, esclar, l’estrella és la safata d’assortiment de formatges. En pots triar o bé quatre o bé sis. A més tens l’opció d’afegir-hi confitures artesanes (feu-ho). I llavors comença el festival de referències: ho tens ordenat per procedència, intensitat i tipus de llet. És divertit que cadascú en triï algun. I per fer-ho equilibradet, no és sobrer deixar-se aconsellar, no fos cas que ho trieu tot de formatge tupí en amunt i quedeu planxats. No cal dir que la selecció de vins també és excel·lent.

La segona parada del paradís de la lactosa toca fer-la a La Cua Curta, Meca de la fondue. No digueu que a l’hivern no ve de gust sucar el pa en aquell formatge que s’esfilagarsa. Els meus veïns de pàgina, els companys de Ni un dia a casa, hi van anar fa poc, i al seu article hi deien que tot i ser al Born la majoria de la clientela és local. Això és una pista poderosa que aquesta gent ho fan molt bé. Tenen també uns fantàstics patés casolans i pel que fa a les fondues n’ofereixen de diversos tipus si voleu arriscar més enllà de la clàssica. A banda, han ideat el Cheese Cube, una versió de fondue per emportar a casa que només requereix un minut de microones i després manté l’escalfor amb una espelma. La proposta en aquests moments té molt sentit per a qui prefereix sopar a casa.

Can Luc

I precisament per als que es queden a casa en temps pandèmics, arriba la tercera parada, que no és un restaurant, és una formatgeria. A prop del Mercat de la Llibertat trobem la Fromagerie Can Luc, on trobareu tot el que cal per fer una bona taula de formatges (que us numeraran, i us donaran una fitxa amb totes les dades perquè els recordeu un cop a casa), una raclet o una fondue. De tipus de formatge per fer raclet en tenen diversos: fumat, amb pebre blanc, trufat... I de barreges de formatges de fondue també. El formatge de la fondue te’l donen ratllat perquè el desfacis a casa i t’explicaran com fer-ho. Només els has de dir quants comensals sereu. I no cal tenir cap aparell ni de fondue ni de raclet, perquè si no en teniu ells en venen (tant d’espelmes com d’elèctrics) i en lloguen en cas que no vulgueu el trasto. Així doncs, no hi ha excuses, que tingueu sort i no perdeu el pa dins la fondue.

La Cua Curta

DECLARACIÓ D’INTENCIONS

Aquest text no és contingut publicitari. Tots els llocs els he visitat com a clienta i he pagat el compte com qualsevol altra persona.

stats