En breu. Qui va inventar les ulleres de sol i altres curiositats
Un sensor perquè el mòbil faci de pàncrees, i les xarxes que organitzen el món sencer
Sabies que... Les ulleres de sol es van inventar a la Xina al segle XII?
Les primeres ulleres per protegir els ulls de la radiació solar estan documentades al segle XII i els seus portadors van ser els jutges xinesos que, per ocultar la seva mirada i no revelar els seus veredictes, van utilitzar vidres enfosquits per primera vegada mitjançant la tècnica del fumat. En canvi, les primeres ulleres enfosquides que van existir a Europa es van utilitzar per corregir problemes de visió. Va ser al segle XVIII quan l’òptic britànic James Ayscough va tintar de verd o blau ulleres que sovint portaven els malalts de sífilis per alleujar la seva fotosensibilitat. Amb l’arribada del cinema, els actors famosos van començar a posar-se ulleres fosques per evitar l’agressió dels focus, cosa que va estendre la moda a partir dels anys 30. Va ser llavors quan l’empresa Foster Grant Company va iniciar la comercialització de les ulleres de sol tal com ara les coneixem i fem servir.
Curiositat. Un sensor perquè el mòbil faci de pàncrees
El pàncrees de les persones que pateixen diabetis tipus 1 no pot generar insulina adequadament. Això els obliga a haver de vigilar durant el dia els nivells de sucre a la sang, amb puncions al dit per prendre la insulina que els falta amb una injecció o amb una petita bomba. Ara investigadors de l’Hospital General de Massachusetts han ideat un aparell que va dins del mòbil que permet controlar la glucosa en temps real i dosificar a cada moment la insulina necessària, segons les circumstàncies. Un diminut sensor en una petita agulla que s’insereix sota la pell envia la informació a un smartphone. Segons els resultats, el mateix dispositiu ordena a dues petites bombes que subministrin la insulina. El prototip s’ha provat ja durant cinc dies amb una vintena de diabètics adults i 32 joves d’entre 12 i 20 anys en un campament.
Bibliografia. Les xarxes que organitzen el món sencer
Pandèmies, crisis financeres, grans apagades de llum, el canvi climàtic... Les xarxes són a la base d’alguns dels principals fenòmens globals, però també afecten la nostra vida diària. Són presents des de les xarxes socials fins a la recerca d’una feina. La ciència al voltant de les xarxes permet entendre fenòmens molt diferents que afecten disciplines aparentment tan llunyanes com la genètica i la sociologia. Els físics Guido Caldarelli i Michele Catanzaro (també periodista) ho analitzen en el seu llibre Redes: una breve introducción. Hi ofereixen una mirada al món en forma de xarxes, aprofundint en l’evolució dels estudis sobre els sistemes de xarxes, així com amb interessants estudis de cas, com la crisi financera del 2008 o la floració massiva d’algues a la badia de San Francisco el 1998.