Viatges

Sydney: viatge a la ciutat més cosmopolita als antípodes

Aquesta urbs atrau i fascina, ho fa amb les veles blanques que decoren l'Opera House, les platges de sorra blanca, la gastronomia, els espais verds i la seva excel·lent qualitat de vida

La Sydney Opera House i el pont Harbour al capvespre
Sergi Reboredo
14/01/2024
6 min

SydneyQui no coneix el famós edifici de l'Òpera de Sydney? O les seves conegudes platges i el seu esperit urbà i cosmopolita?

Sydney és sofisticada i dinàmica, i és la ciutat més poblada i més extensa de tot Oceania. Un dels grans símbols de la ciutat, l'edifici de l'òpera, conegut com a Opera House, compta amb el reconeixement d'haver estat declarat Patrimoni de la Humanitat per la Unesco. En aquest edifici s'han representat grans obres de teatre, ballet, musicals i, lògicament, les millors òperes del món. Aquesta gran obra arquitectònica, inaugurada el 1973 després de més de catorze anys de construcció, actualment és el lloc de trobada de moltes celebracions, com per exemple la festivitat d'Any Nou. El seu característic sostre de petxines és visible des de qualsevol part de la badia, i al capvespre molts fotògrafs s'instal·len amb el seu trípode a Farm Cove, just davant de l'Òpera, per esperar la posta de sol i fer una foto. És un moment màgic.

L'edifici de l'Òpera de Sydney és un dels reclams turístics més importants de la ciutat.

La zona de Circular Quay va des de l'Opera House fins al pont de la badia de Sydney. És un passeig per a vianants situat al costat de la terminal de transbordadors que connecten la ciutat amb els suburbis de la ribera. A Circular Quay també hi ha restaurants i botigues, i és el principal centre de transport per a taxis aquàtics, creuers, autobusos, trens i taxis. El Museu d'Art Contemporani també es troba als voltants. A més d'una col·lecció permanent amb obres de Hockney, Warhol, Lichtenstein i Christo, ofereix exposicions temporals d'artistes locals i estrangers. Al costat del museu està situat The Rocks, el barri més antic de la metròpoli, amb carrers empedrats i racons que evoquen l'inici de l'època colonial. A Susannah Place, per exemple, encara es pot visitar un conjunt colonial de quatre cases adossades de maó i pedra sorrenca construïdes el 1844 i reconvertides avui en museu. Aquests habitatges es van salvar miraculosament de les demolicions que van tenir lloc després de la pesta bubònica del 1900 i de les successives projeccions urbanístiques del port de Sydney. Els caps de setmana, The Rocks Market es converteix en un punt de trobada i d'ebullició. Desenes de botigues d'artesania i restaurants variats s'amunteguen sota un immens tendal al carrer St. George. Tot gira al voltant de la cultura australiana i, a més, és el lloc perfecte per provar plats locals i tradicionals, com per exemple la carn de cangur o de cocodril.

La zona de Darling Harbour té centres comercials, botigues i restaurants.
Un vaixell navega per Circular Quay, la principal terminal de ferris

Un altre edifici interessant per visitar és el de l'antiga duana, Custom House, que va ser dissenyat el 1885 per l'arquitecte James Barnet. En l'actualitat alberga un interessant museu i una biblioteca. A la planta baixa hi ha exposada de manera permanent una maqueta de 4,2 x 9,5 metres del centre de la ciutat. Està situada sota un bloc de vidre que pot trepitjar-se. Des de The Rocks creua la badia el famós pont de la badia de Sydney, fins a la zona nord de la ciutat. 150.000 vehicles creuen cada dia aquest pont per arribar al centre o sortir-ne. Es va inaugurar el 1932 i té un carril per a vianants i un altre per a bicicletes, a més de dues vies de tren i vuit carrils per a cotxes. Hi ha fins i tot una atracció turística, el Bridge Climb, que permet accedir al punt més alt de l'arc del pont, a 135 metres d'altura. Aquesta infraestructura va ser aixecada per 1.400 treballadors, 16 dels quals van perdre la vida durant la seva construcció i el seu manteniment encara suposa algun maldecap. Per exemple, pintar-lo no és una tasca fàcil, ja que es requereixen 30.000 quilos de pintura per donar-li una sola capa, cosa que seria equivalent a 60 camps de futbol.

En l'extrem oposat de Circular Quay i ben a prop de l'Opera House trobem una altra parada obligada per a qualsevol que visita la ciutat: el Jardí Botànic. Representa, amb les seves 30 hectàrees, el pulmó verd de la ciutat. És el lloc perfecte per als runners i per als qui busquen un lloc tranquil, allunyat del soroll i el trànsit, o per als qui volen gaudir d'un pícnic. L'entrada és gratuïta, obre cada dia de la setmana i, per descomptat, hi està permès trepitjar la gespa. L'àrea compta amb diversos restaurants, el Conservatori de Música i la Casa del Governador, un edifici d'estil neogòtic que va ser residència dels governadors de l'estat fins al 1996.

El centre de la ciutat és vibrant, sobretot la zona del downtown. La silueta urbana del districte financer ple a vessar de gratacels meravella tant turistes com autòctons. Als seus carrers s'han rodat pel·lícules com Matrix. Així, en la famosa trilogia, el centre comercial The Metcentre es convertia en les oficines de Metacortex, l'empresa on treballava el protagonista, el pirata informàtic Neo. Altres escenaris de la trilogia de les germanes Wachowski van ser la font de Martin Place, el Colonial State Bank Centre, l'hotel Westin Sydney o la Market Street.

Si el que voleu és disfrutar de les millor vistes de la ciutat heu de pujar a la Torre de Sydney. Amb un disseny futurista, capaç de resistir terratrèmols i vents huracanats, es va acabar de construir el 1981.

La silueta de la Torre de Sydney amb el Jardí Botànic a sota.

La Torre, amb nou plantes, té capacitat per a 1.000 persones i compta amb un restaurant giratori, una cafeteria i una planta d'observació. A la part superior, els més agosarats poden sortir a l'exterior i fer l'skywalk, amb l'única pega que, per seguretat, està prohibit portar telèfons mòbils o càmeres fotogràfiques.

En canvi, si el que us ve de gust és anar de compres no us podeu perdre el centre comercial Stand Arcade, pensat per a la gent amb classe. Restaurat recentment i ple de restaurants gurmet i boutiques de luxe, mostra amb estil la seva essència victoriana. Per a compres més assequibles es pot fer una passejada per Chinatown, on trobareu botigues de souvenirs made in China. Als seus carrers hi ha el Paddy's Markets, el més antic i conegut dels mercats de Sydney, i que avui forma part del Market City Shopping Centre, en el qual es troben botigues de moda a preus baixos, restaurants asiàtics i un multicine. En canvi, el Darling Harbour és considerat el centre de l'entreteniment de la ciutat. Aquí trobareu molts hotels, bars i restaurants amb vistes al port. També hi ha un cinema Imax, una sínia, el Jardí Xinès de l'Amistat, el Museu de Navegació i l'Aquari de Sydney, entre moltes altres atraccions.

I per als amants de la gastronomia, un dels millors restaurants de la ciutat és el Gowings Bar & Grill, situat a l'interior del QT Hotel. Amb un disseny contemporani avantguardista ofereix plats d'alta cuina inspirats en l'estil d'una brasserie europea utilitzant productes frescos de proximitat. I és que estar situat a l'interior de l'Hotel QT ja és tot un símbol de qualitat. De disseny avantguardista, i construït a l'interior de dos edificis històrics, s'ha convertit en un lloc cool de referència on es respira un aire vintage tant en les seves parets com en la seva decoració. I ja que hi sou, no us perdeu el seu ascensor, que resulta sorprenent perquè detecta la quantitat de persones que transporta i adapta la música al seu gust: cançons d'amor per a parelles, melodies solitàries per a solters i cançons festives quan hi ha molta gent.

I per acabar de gaudir de la ciutat, el millor és reservar-se un dia de sol i platja. Per això una bona opció és planificar una excursió al barri costaner de Bondi Beach, situat a 40 minuts amb cotxe del centre. En comptes d'anar-hi directament, el millor és agafar l'autobús 372 o 373 i baixar a la zona de Coogee, des d'on comença un agradable camí de ronda que serpenteja pels penya-segats fins a arribar a la platja de sorra daurada de Bondi, el lloc predilecte dels surfistes.

El camí que surt de la zona de Coogee arriba fins a la famosa platja de Bondi Beach.
stats