Diumenge MERCATS I BOTIGUES

L'alternativa al bosc

No sempre hi ha les ganes o el temps per anar a buscar bolets. Les parades i botigues especialitzades us permetran triar i remenar sense haver-vos d'ajupir. També us seranmolt útils aquell dia que heu sortit de cacera però, llàstima, torneu a casa amb el cistell buit

Alguns dels productes que es poden comprar online a La Botiga del Bolet.
Cecilia Lorenzo
06/10/2013
4 min

Ens agrada menjar bolets, però no tenim el temps i la paciència necessaris per passar un matí sencer al bosc buscant rovellons, ceps o qualsevol d'aquests fongs que costen tant de trobar. Què fem? L'alternativa és comprar-los, un exercici que també es pot convertir en una experiència cultural interessant. Té alguns inconvenients (com el fet de no poder dir als amics o a la família que els rovellons que ens estem menjant els hem collit personalment) però també alguns avantatges: la compra a la botiga permet ser més selectius que a la muntanya, on el boletaire s'ha de conformar amb el que troba. Per remenar, triar i omplir el cistell de bolets sense haver de fer la gran caminada, hem fet una petita tria dels millors establiments boletaires.

NATURA BOLETS

L'Enriqueta Bullich i l'Elisabeth Campi són l'ànima d'aquest negoci, que funciona gràcies als particulars de la zona que van a collir bolets. Elles compren els bolets, els seleccionen i els comercialitzen per diferents vies. En venen als restaurants, hotels i mercats, i també al detall al seu magatzem situat al poble de Montferrer. A més, quan és temporada assessoren gratuïtament els boletaires que passen per allà, informant-los i identificant el que porten al cistell.

Cal Frare, s/n. Montferrer. Alt Urgell. Tel. 973 288 469.

MERCAT DEL BOLET DE CAL ROSAL

El Berguedà és una de les comarques boletaires per excel·lència i el Mercat del Bolet de Cal Rosal un dels llocs per comprovar-ho. Plogui, nevi o faci sol, fins a finals de novembre els productors i boletaires de la zona munten la seva parada amb bolets frescos de tot tipus, a més de bolets deshidratats, conserves i altres productes relacionats amb el bolet i la gastronomia del Berguedà. A més de fer les compres, s'hi pot passar per anar a l'Escola de Boletaires (sortides al bosc amb un micòleg, els diumenges d'octubre i el 3 i el 10 de novembre) o participar en les activitats (atraccions per als nens, exposicions i tastos de bolets) que es munten el dia de la Festa del Bolet, el diumenge 27 d'octubre.

Cal Rosal. C-16. Olvan. Berguedà. Tel. 938 250 013. www.olvan.cat

CA LA NÚRIA

A Setcases hi ha un dels establiments amb més activitat boletaire dels Pirineus. La Núria Pagès n'és la mestressa. És una veritable entesa en bolets perquè fa 35 anys que està al capdavant de la botiga, on a part de bolets també venen mel artesana (produïda i envasada per la Núria i la seva família), embotits, galetes, melmelades i altres productes de la zona. Els bolets, siguin frescos o secs, són collits per gent de la zona.

Setcases. Ripollès. Tel. 972 136 192.

LA MÀGIA DELS BOLETS

Que el paradís dels compradors de bolets sigui al Mercat de la Independència de Terrassa és culpa del Pere i l'Armand Cortés (pare i fill) i també de la Cecília Albelda i el David Reig. Aquí s'hi poden trobar bolets tot l'any, alguns procedents de boscos propers i altres del Pirineu, Prepirineu i altres zones més llunyanes. El cas és que sempre, qualsevol dia de l'any, a la parada 578 hi trobarem un munt de bolets frescos, secs, en conserva i congelats per triar i remenar. Aquí deixar-se aconsellar pels venedors és la millor opció.

Mercat de la Independència. Raval de Montserrat, s/n. Terrassa. Tel. 937 330 127. www.mercatindependencia.com

FRUITES I VERDURES MARTA I AGUSTÍ

La parada 38 del Mercat de Ronda-Fleming de Lleida també és un lloc on hi podem trobar bolets de diferents varietats i procedències exposats en un mateix espai. L'Agustí i la Marta ofereixen durant gairebé tot l'any una gran varietat de fongs, frescos (rovellons, múrgoles, carreretes, rossinyols, camagrocs, ceps, moixernons, ous de reig...), deshidratats (especialment els bolets secs de l'Alta Ribagorça) i congelats (ceps, ous de reig...), i aconsellen al client per fer una bona tria per a la seva recepta. També venen canelons i creps de bolets.

Mercat de Ronda-Fleming. Parada 38-39. Passeig de Ronda, 90. Lleida. Tel. 973 245 476. www.mercatrondafleming.com

FRUITS DEL BOSC PETRÀS

La parada 867 del Mercat de la Boqueria de Barcelona és el referent del bolet a Catalunya i arreu. Al capdavant: el Llorenç Petràs, fan número u dels bolets i expert en les varietats més conegudes pels catalans, però també en bolets desconeguts, ja que en compra a tot el món. La seva parada fa goig tot l'any però sobretot en temporada alta (ara!), quan podem arribar a trobar-hi fins a trenta espècies diferents de bolets frescos. I si comptem també els cultivats, la xifra arriba al centenar.

Mercat de la Boqueria. La Rambla, 89. Barcelona. Tel. 933 025 273. www.boletspetras.com

FRUITES VIDAL

El Joan Vidal és el propietari i l'ànima de la parada 127 del Mercat de l'Abaceria Central, al barceloní barri de Gràcia, on s'hi poden trobar bolets frescos durant tot l'any. La seva afició pel bolet li ve de petit, quan n'anava a buscar amb el seu pare, el Salvador, als boscos de la Cerdanya. D'allà vénen alguns (no tots) dels bolets frescos que ven durant la tardor i la primavera, ja que el seu oncle, que hi viu, en cull i n'hi baixa dos cops per setmana. A part dels bolets frescos també en té de secs.

Mercat de l'Abaceria Central. Travessera de Gràcia, 186. Barcelona. Tel. 932 138 347. www.mercatabaceria.com

MEL, TES... BOLETS

El Josep Fabregat i la Rosa Salvatella han convertit la parada número 65 del Mercat de les Corts en un establiment de referència boletaire. A part de les 24 varietats de mel i les 35 de te, també hi trobareu bolets frescos (ara en tenen sobretot dels boscos de la Catalunya Nord) i secs, pols i farina de bolet, tòfona, conserves, olis, patés i fideuades i arrossos amb bolets.

Mercat de les Corts. Travessera de les Corts, 215. Barcelona. Tel. 933 306 752.

XAMPINYONS CONCHI

Xampinyons, però també rovellons, carreretes, rossinyols, gírgoles, múrgoles, ous de reig, camagrocs o moixernons. La Concepción Claverías és l'experta en bolets del Mercat Central de Tarragona. Fa gairebé 40 anys que hi és, així que la seva parada, la número 55, s'ha convertit en tot un clàssic per als aficionats a cuinar i menjar bolets. A part de despatxar-vos, us assessorarà sobre quins bolets van millor per cuinar cada plat: estofats, carpaccios, remenats... A més dels fongs frescos, també en té en conserva i secs.

Mercat Central. Plaça Corsini, s/n. Tarragona. Tel. 972 254 056.

FRUITES I BOLETS LABRADOR

El Fernando i la Delfina i els seus fills, l'Òscar i el Javi, són la família Labrador, amfitrions de la parada número 168 del Mercat de Santa Caterina, especialitzada en la venda de bolets, frescos i secs, des de fa 30 anys.

Mercat de Santa Caterina. Francesc Cambó, 16. Barcelona. Tel. 933 199 503.

stats