Open Camp: esport d’elit en dosis d’un minut
L’Open Camp, que s’inaugura la setmana que ve, aprofita les instal·lacions de l’Anella Olímpica de Barcelona 92 per emular les fites dels ídols esportius, en una iniciativa pionera al món
L’adrenalina addictiva dels esportistes d’elit, però administrada en petites dosis. I sense que el cos es ressenti de l’esforç físic. L’Anella Olímpica de Montjuïc està a punt de convertir-se en el nou epicentre dels aficionats a l’esport amb la inauguració de l’Open Camp, que obrirà les portes el 16 de juny. L’equipament que va servir d’escenari d’alguns dels moments clau del Jocs Olímpics de Barcelona l’any 1992 estrena un nou capítol amb la creació del primer parc temàtic del món dedicat a l’univers de l’esport, adreçat a tots els públics i on el visitant és l’autèntic protagonista de l’experiència.
El nou parc de l’esport aprofita les instal·lacions de l’Anella Olímpica, amb una extensió de 95.000 metres quadrats. La idea de posar-lo en marxa troba per fi una solució a un vell problema: què es pot fer amb les infraestructures construïdes per a grans esdeveniments amb data de caducitat i, per tant, com es pot rendibilitzar la inversió. La inauguració de l’Open Camp no condicionarà l’activitat actual que es desenvolupa en aquest racó de la muntanya barcelonina, transitada sovint pels aficionats a la música: l’Estadi Olímpic, amb una capacitat de gairebé 56.000 espectadors, ha sigut l’escenari escollit per als concerts d’artistes de públic multitudinari com Bruce Springsteen, Madonna, Prince, Coldplay o Bon Jovi. La convivència entre els antics i els nous usos és una de les singularitats d’aquesta iniciativa totalment privada, amb una inversió inicial de 10 milions d’euros i un impacte econòmic per a la ciutat valorat en més de 100 milions d’euros a l’any. Els inversors abonaran 20 milions d’euros addicionals a l’Ajuntament per al lloguer de les instal·lacions.
L’Open Camp preveu atraure 1,4 milions de persones el primer any i 1,6 el següent. Equipades amb un braçalet d’identificació, podran gaudir d’un ventall d’experiències, d’un minut de durada cadascuna, per poder conèixer en pròpia pell com se sent un crac de l’esport en moments clau: un mà a mà amb Pau Gasol amb l’opció de marcar una cistella decisiva en l’últim segon, una carrera al costat d’Usain Bolt per comparar potencial en els 100 metres llisos, un partidet amb Messi... “Hi ha experiències aptes per a tots els públics i en un enclavament immillorable com les instal·lacions esportives de l’Anella Olímpica, que, només pel simple fet de poder-les visitar, ja val la pena”, diu Paco Medina, creador i director general de la iniciativa.
Els visitants podran gaudir de diverses instal·lacions i d’espectacles com l’Open Ceremony –un final de festa diari durant els mesos de bon temps amb música, llum i colors que produeixen Lavinia i Focus–, espectacles i exposicions. L’Estadi Olímpic, el Museu Olímpic, la Torre de Comunicacions i els camps olímpics de beisbol i hoquei seran alguns dels escenaris d’aquestes descàrregues d’adrenalina sense risc. I donaran sentit a un nou concepte, l’'sportainment', que des de l’Anella Olímpica de Montjuïc promet traslladar-se a altres escenaris. “Han contactat amb nosaltres des de països com la Xina, el Brasil o el Japó, interessats per importar el projecte”, confirma Medina. “Ara, però, estem centrats a fer-ho bé aquí i després ja ho veurem”, conclou.