PERFIL
Diumenge Rar 24/04/2016

Li garanteixo un judici per combat

A ‘Joc de trons’, els personatges bondadosos es poden comptar amb els dits d’una mà. De tots, Tyrion Lannister és el més popular. Repassem la carrera de l’actor que l’interpreta, el molt carismàtic Peter Dinklage

Josep Maria Bunyol
2 min
Jonathan Alcorn/EFE

Assumir el paper de Tyrion Lannister, el més estimat de la nissaga, descregut, enginyós i sarcàstic, era una responsabilitat a l’abast de pocs actors. Peter Dinklage, guanyador d’un Emmy i dos Globus d’Or, va convèncer els fans més exigents des de la primera aparició. Per talent i, esclar, per característiques físiques. A l’extraordinària sèrie de Ricky Gervais 'Life’s too short', Johnny Depp hi feia un cameo demanant al protagonista, l’actor de 'Willow' Warwick Davis, que l’ajudés a posar-se en la pell d’un nan. Era una paròdia dels actors de mètode. Tenint Dinklage a l’abast, no cal que Jack Sparrow es posi de genolls estil Nuñito. Peter Dinklage tenia un currículum sòlid al darrere abans de viatjar a Ponent.

Nascut a Nova Jersei el 1969, a l’escola ja s’havia interessat pel teatre. En cinema va debutar a 'Viure rodant', el 1995, on era un actor nan frustrat que es queixava dels papers estereotipats que li donaven. No sabem quin grau de frustració havia experimentat en la realitat, però quan el va trucar el director Tom DiCillo per oferir-li la feina va creure que li estaven fent una broma i va penjar el telèfon. Fins al 2003 no va ser àmpliament reconegut, gràcies a un personatge amb entitat dramàtica, el de 'Vies creuades', la història d’un home cansat de ser mirat de reüll que, després de perdre el seu únic amic, s’instal·la en una estació de tren abandonada per viure aïllat del món. El director era un amic, Tom McCarthy, el mateix que acaba de portar 'Spotlight' a guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula. Dinklage ja va formar part d’una adaptació literària de pedigrí fantàstic, 'Les cròniques de Nàrnia: el príncep Caspian', l’any 2008, caracteritzat amb uns llargs cabells d’ermità i un maquillatge que el fan irreconeixible. També l’hem vist a les dues versions, anglesa i nord-americana, de la comèdia negra d’embolics 'Un funeral de mort'.

En una escena de la pel·lícula alemanya ‘Taxi’ (2015)

A la televisió va ser titular a 'Operació Threshold', una sèrie d’investigacions extraterrestres cancel·lada després de deu episodis, i brillant secundari a 'Nip/Tuck', com el cangur que seduïa Julia McNamara (Joely Richardson). En els últims anys el segell Lannister li ha donat accés a pel·lícules de gran pressupost i personatges que no depenen del seu físic. És el cas de 'X-Men: dies del futur passat', amb un personatge que als còmics de la Marvel no era pas nan, o de 'Píxels'.

El lleó savi i compassiu de la cadellada més cruel ha vençut en el combat més perillós per a un actor: el que lliura dia a dia amb l’encasellament.

stats