Ni un dia a casa
Diumenge 04/09/2021

Reformar per obrir-se al mar

Apartament a la platja a Altafulla. Per Agustí Costa, interiorista i arquitecte tècnic.

3 min
Apartament a la platja Agustí Costa, interiorista i arquitecte tècnic
 Altafulla Reformar per obrir-se al mar

Han canviat les prioritats. Els anys 70 del segle passat, quan es va construir, a la platja d’Altafulla, l’edifici on se situa l’apartament que recentment va reformar l’arquitecte tècnic i interiorista Agustí Costa, l’escala de prioritats per a un habitatge destinat a les vacances o els caps de setmana de qualsevol època de l’any era molt diferent de l’actual. El mateix Costa ho descriu: “En aquelles primeres promocions, la gent en tenia prou amb gaudir de l’exterior, de la platja, del mar, del sol. Això feia que la majoria dels apartaments fossin d’una qualitat pèssima, sobretot per la manca d’espai. És més, rebaixant les ambicions en aquest sentit es podien fer més apartaments”.

Així, amb 56 m de superfície interior i 11 de terrassa, l’apartament forma part dels primers blocs turístics que es van construir pensant en fruir del mar quan s’era a l’exterior, però no de l’habitatge, ni tampoc gaire del paisatge des de l’interior. Estaven molt compartimentats en estances petites, amb passadissos innecessaris, mal ventilats i sense aïllament tèrmic. La prioritat per a la família propietària i també per a Agustí Costa era que la reforma obrís al mar la pràctica totalitat de les dependències de la casa, guanyar sensació d’espai, sumar llum natural, i fer-la més saludable aïllant els sostres i potenciant la ventilació creuada.

Senzillesa original

S’ha mantingut la senzillesa i humilitat originals de l’apartament. Amb intervencions quasi quirúrgiques i, sobretot, amb la preocupació de l’arquitecte tècnic i interiorista per dissenyar quasi totes les peces del mobiliari i els punts de llum, s’aconsegueix la integració de tots els elements en un projecte que no conté, ni pot contenir, més del que és estrictament necessari. Sí, se n’ha mantingut la senzillesa, però s’hi ha guanyat qualitat de l’espai i de vida.

La intervenció que és més responsable del canvi sens dubte és l’eliminació tant de l’envà que tancava la vella cuina com de la paret de càrrega que tancava la sala menjador. Amb aquesta operació no només s’ha obert al mar tot l’espai que acull la vida familiar, sinó que també s’han interrelacionat les peces perquè la cuina s’entengui també com una zona d’estar i de compartir. I amb això s’ha eliminat el rebedor, tan inútil en pisos d’escassos metres. Ara, només accedir a l’interior de l’habitatge, es veu el mar, tota una conquesta per a una petita reforma.

Fins i tot la part més privada, el dormitori principal i un dormitori petit que s’ha convertit en estudi amb un sofà llit, es troben avui més relacionats amb la resta de l’apartament. S’ha guanyat espai a tot arreu i s’ha fet més lògica, més fàcil i més actual la circulació. Si ens referim al bany, Agustí Costa hi ha fet una transformació, un gir mitjançant el qual s’obre millor el pas cap a les distintes peces i alhora s’aconsegueix força espai d’emmagatzematge. El disseny del mobiliari, de metall molt lleuger, està pensat per augmentar la sensació d’espai i donar-hi perspectiva i calidesa.

Diumenge Una aranya com a peça funcional i singular

Són bombetes que pengen d’un cable, una de les maneres més senzilles d’il·luminació elèctrica. Situada al sostre de la sala menjador, la làmpada d’aranya que ha ideat per a l’apartament l’interiorista Agustí Costa no només respon a una qüestió estètica. És tan singular com funcional. Les diferents bombetes utilitzades -globus opals, amb el casquet daurat, d’altres en platejat i algunes amb vidre blanc- donen llums diferents segons la necessitat de la zona que il·luminen. De fet, cadascuna va on es necessita i es gradua individualment també segons la necessitat.

stats