Temps de bolets: quan i on trobar-los
Els bolets ofereixen múltiples possibilitats als fogons i n’hi ha per a tots els gustos. L’Alt Pirineu, la Cerdanya, el Cadí o el Prepirineu són bones destinacions per collir-ne a la tardor, on la temporada es pot allargar fins al desembre per factors com la calor, la pluja i el vent. Quin és el millor moment per tastar aquests tresors gastronòmics?
Els bolets comestibles més populars dels nostres boscos
Tots els bolets d'aquesta infografia poden formar part d'una gran varietat de plats com arrossos, pasta, peix o carn. T'oferim alguns suggeriments per cuinar-los que en ressalten el gust, tot i que es poden preparar de diverses maneres.
Rossinyol o vaqueta
Espècie: Cantharellus cibarius.
Temporada: Primavera.
On trobar-ne: Alzinars, suredes, fagedes, castanyedes i rouredes.
A la cuina: Estofat o en arrossos.
_________________________________________
Moixernó
Espècie: Calocybe gambosa.
Temporada: primavera.
On trobar-ne: als prats, en matolls no gaire espessos.
A la cuina: escabetxat, guisat o estofat.
_________________________________________
Múrgola
Espècie: Morchella esculenta.
Temporada: primavera.
On trobar-ne: sota verns, pollancres, oms i freixes.
A la cuina: s'han de cuinar bé, ja que crues són tòxiques.
_________________________________________
Cama-sec
Espècie: Marasmius oreades.
Temporada: Primavera.
On trobar-ne: En prats visitats per bestiar.
A la cuina: Ideal per acompanyar carns o menjar amb una truita.
_________________________________________
Camperol o xampinyó silvestre
Espècie: Agaricus campestris.
Temporada: D'abril fins a novembre.
On trobar-ne: Entre l'herba, en prats i camps no gaire secs.
A la cuina: Guisat o estofat.
_________________________________________
Ou de reig
Espècie: Amanita caesarea.
Temporada: Des de la primavera fins a començaments de la tardor.
On trobar-ne: A les terres baixes en boscos de planifolis.
A la cuina: Fregit o macerat amb oli d’oliva.
_________________________________________
Siureny o sureny fosc
Espècie: Boletus aereus.
On trobar-ne: En boscos mediterranis d’alzina, roure i castanyers, sempre en terrenys àcids i amb pedres.
A la cuina: Rostits i guisats.
Temporada: Creix a final de primavera i principi d’estiu, sempre després de la pluja. També a principi de setembre.
_________________________________________
Cep
Espècie: Boletus edulis.
Temporada: De finals d’estiu a octubre.
On trobar-ne: Pinedes, fagedes, rouredes, alzinars i castanyers.
A la cuina: Assecat, cuit o confitat en oli.
_________________________________________
Pinetell
Espècie: Lactarius deliciosus.
Temporada: De finals d’estiu als primers freds de l’hivern.
On trobar-ne: Creix a les pinedes d’arreu de Catalunya.
A la cuina: Fregit, rostit o a la brasa.
_________________________________________
Rovelló o esclata-sang
Espècie: Lactarius sanguifluus.
Temporada: De finals d’agost a desembre.
On trobar-ne: Es troba en pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues.
A la cuina: Fregits, rostits o a la brasa.
_________________________________________
Camagroc o rossinyolic
Espècie: Cantharellus lutescens.
Temporada: Entre finals d’agost i octubre.
On trobar-ne: Als boscos de pi roig. Creix formant grans colònies.
A la cuina: Molt versàtil. Es pot fer servir en arrossos, sopes, carns i salses.
_________________________________________
Fredolic
Espècie: Tricholoma terreum.
Temporada: De finals de setembre a desembre.
On trobar-ne: Surt a les pinedes en grup.
A la cuina: Sopes, cremes, estofats o fregits.
_________________________________________
Trompeta de la mort o vaqueta negra
Espècie: Craterellus cornucopioides.
Temporada: De finals d’agost a desembre.
On trobar-ne: En boscos humits de planifolis.
A la cuina: Truites, arrossos i guisats.
_________________________________________
Gírgola de panical
Espècie: Pleurotus eryngii.
Temporada: D’octubre a desembre.
On trobar-ne: Vora cards o panicals.
A la cuina: A la planxa, en salses o per acompanyar pastes i arrossos.
_________________________________________
Carlet
Espècie: Hygrophorus russula.
Temporada: Entre octubre i desembre.
On trobar-ne: Creix en alzinars, rouredes i fagedes.
A la cuina: Per fer conserves en sal, vinagre o salmorra.
_________________________________________
Llenega negra
Espècie: Hygrophorus latitabundus.
Temporada: Desembre i gener.
On trobar-ne: En terrenys calcaris. Abunden al Solsonès.
A la cuina: Ideal per a estofats i guisats.