Info/gràfica

Temps de bolets: quan i on trobar-los

Els bolets ofereixen múltiples possibilitats als fogons i n’hi ha per a tots els gustos. L’Alt Pirineu, la Cerdanya, el Cadí o el Prepirineu són bones destinacions per collir-ne a la tardor, on la temporada es pot allargar fins al desembre per factors com la calor, la pluja i el vent. Quin és el millor moment per tastar aquests tresors gastronòmics?

Bolets

Els bolets comestibles més populars dels nostres boscos

Tots els bolets d'aquesta infografia poden formar part d'una gran varietat de plats com arrossos, pasta, peix o carn. T'oferim alguns suggeriments per cuinar-los que en ressalten el gust, tot i que es poden preparar de diverses maneres. 

Rossinyol o vaqueta

Espècie: Cantharellus cibarius.

Temporada: Primavera.  

On trobar-ne: Alzinars, suredes, fagedes, castanyedes i rouredes.

A la cuina: Estofat o en arrossos. 

_________________________________________

Moixernó

Espècie: Calocybe gambosa. 

Temporada: primavera. 

On trobar-ne: als prats, en matolls no gaire espessos. 

A la cuina: escabetxat, guisat o estofat. 

_________________________________________

Múrgola

Espècie: Morchella esculenta.

Temporada: primavera. 

On trobar-ne: sota verns, pollancres, oms i freixes. 

A la cuina: s'han de cuinar bé, ja que crues són tòxiques. 

_________________________________________

Cama-sec

Espècie: Marasmius oreades

Temporada: Primavera. 

On trobar-ne: En prats visitats per bestiar. 

A la cuina: Ideal per acompanyar carns o menjar amb una truita.

_________________________________________

Camperol o xampinyó silvestre

Espècie: Agaricus campestris.

Temporada: D'abril fins a novembre. 

On trobar-ne: Entre l'herba, en prats i camps no gaire secs. 

A la cuina: Guisat o estofat. 

_________________________________________

Ou de reig

Espècie: Amanita caesarea. 

Temporada: Des de la primavera fins a començaments de la tardor. 

On trobar-ne: A les terres baixes en boscos de planifolis. 

A la cuina: Fregit o macerat amb oli d’oliva. 

_________________________________________

Siureny o sureny fosc

Espècie: Boletus aereus.

On trobar-ne: En boscos mediterranis d’alzina, roure i castanyers, sempre en terrenys àcids i amb pedres. 

A la cuina: Rostits i guisats.

Temporada: Creix a final de primavera i principi d’estiu, sempre després de la pluja. També a principi de setembre. 

_________________________________________

Cep

cep

Espècie: Boletus edulis. 

Temporada: De finals d’estiu a octubre. 

On trobar-ne: Pinedes, fagedes, rouredes, alzinars i castanyers. 

A la cuina: Assecat, cuit o confitat en oli. 

_________________________________________

Pinetell

Espècie: Lactarius deliciosus. 

Temporada: De finals d’estiu als primers freds de l’hivern.

On trobar-ne: Creix a les pinedes d’arreu de Catalunya. 

A la cuina: Fregit, rostit o a la brasa. 

_________________________________________

Rovelló o esclata-sang

Espècie: Lactarius sanguifluus. 

Temporada: De finals d’agost a desembre. 

On trobar-ne: Es troba en pinedes, especialment a la terra baixa i les obagues. 

A la cuina: Fregits, rostits o a la brasa. 

_________________________________________

Camagroc o rossinyolic

Espècie: Cantharellus lutescens.

Temporada: Entre finals d’agost i octubre. 

On trobar-ne: Als boscos de pi roig. Creix formant grans colònies. 

A la cuina: Molt versàtil. Es pot fer servir en arrossos, sopes, carns i salses. 

_________________________________________

Fredolic

Espècie: Tricholoma terreum. 

Temporada: De finals de setembre a desembre. 

On trobar-ne: Surt a les pinedes en grup. 

A la cuina: Sopes, cremes, estofats o fregits. 

_________________________________________

Trompeta de la mort o vaqueta negra

Espècie: Craterellus cornucopioides.

Temporada: De finals d’agost a desembre.

On trobar-ne: En boscos humits de planifolis. 

A la cuina: Truites, arrossos i guisats. 

_________________________________________

Gírgola de panical

Espècie: Pleurotus eryngii.

Temporada: D’octubre a desembre. 

On trobar-ne: Vora cards o panicals. 

A la cuina: A la planxa, en salses o per acompanyar pastes i arrossos. 

_________________________________________

Carlet

Espècie: Hygrophorus russula. 

Temporada: Entre octubre i desembre. 

On trobar-ne: Creix en alzinars, rouredes i fagedes.

A la cuina: Per fer conserves en sal, vinagre o salmorra. 

_________________________________________

Llenega negra

Espècie: Hygrophorus latitabundus.

Temporada: Desembre i gener. 

On trobar-ne: En terrenys calcaris. Abunden al Solsonès. 

A la cuina: Ideal per a estofats i guisats. 

Decàleg per ser un bon caçador de bolets 

Comprova la previsió

meteorològica i porta

equipament adequat.

Guarda els bolets en un

cistell de vímet per

afavorir la dispersió

despores.

Cull-los fent palanca amb

el ganivet per agafar-los

sencers i protegir el miceli.

Agafa'ls amb cura per

no fer malbé ni la terra

ni lentorn.

No agafis ni toquis cap

bolet desconegut.

És recomanable consumir-los

cuits, ja que alguns bolets

poden resultar tòxics si es

mengen crus o poc fets.

Cull-ne amb moderació.

És preferible deixar que

els exemplars més petits

madurin.

Evita rentar-los amb molta

aigua. La millor manera de

netejar-los és raspallar-los

amb delicadesa per retirar

les restes de terra.

Cada tipus de bolet té els

seus temps de preparació,

per la qual cosa és preferible

cuinar per separat les

diferents varietats.

Evita conservar-los

massa dies.

Comprova la previsió meteorològica i porta

equipament adequat.

Guarda els bolets en un cistell de vímet per

afavorir la dispersió despores.

Cull-los fent palanca amb el ganivet per agafar-los sencers i protegir el miceli.

És recomanable consumir-los

cuits, ja que alguns bolets

poden resultar tòxics si es

mengen crus o poc fets.

Evita rentar-los amb molta aigua. La millor manera de netejar-los és raspallar-los amb delicadesa per retirar les restes de terra.

Cull-ne amb moderació. És preferible deixar que els exemplars més petits madurin.

Cada tipus de bolet té els seus temps de preparació, per la qual cosa és preferible cuinar per separat les diferents varietats.

Agafa'ls amb cura per no fer malbé ni la terra ni lentorn.

No agafis ni toquis cap

bolet desconegut.

Evita conservar-los massa dies.

Comprova la previsió meteorològica i porta equipament adequat.

Cull-ne amb moderació. És preferible deixar que els exemplars més petits madurin.

No agafis ni toquis cap bolet desconegut.

Guarda els bolets en un cistell de vímet per afavorir la dispersió despores.

És recomanable consumir-los cuits, ja que alguns bolets poden resultar tòxics si es mengen crus o poc fets.

Agafa'ls amb cura per no fer malbé ni la terra ni lentorn.

Cull-los fent palanca amb el ganivet per

agafar-los sencers i protegir el miceli.

Evita rentar-los amb molta aigua. La millor manera de netejar-los és raspallar-los amb delicadesa per retirar les restes de terra.

Cada tipus de bolet té els seus temps de

preparació, per la qual cosa és preferible

cuinar per separat les diferents

varietats.

Evita conservar-los massa dies.

Comprova la previsió meteorològica i

porta equipament adequat.

Cull-ne amb moderació. És preferible

deixar que els exemplars més petits

madurin.

No agafis ni toquis cap bolet

desconegut.

Guarda els bolets en un cistell de vímet

per afavorir la dispersió despores.

És recomanable consumir-los cuits, ja

que alguns bolets poden resultar tòxics

si es mengen crus o poc fets.

Agafa'ls amb cura per no fer malbé ni

la terra ni lentorn.

Cull-los fent palanca amb el ganivet per

agafar-los sencers i protegir el miceli.

Evita rentar-los amb molta aigua. La

millor manera de netejar-los és

raspallar-los amb delicadesa per

retirar les restes de terra.

Cada tipus de bolet té els seus temps

de preparació, per la qual cosa és

preferible cuinar per separat les

diferents varietats.

Evita conservar-los massa dies.

Infografia al paper de l'ARA Diumenge
Font: ‘Gran Enciclopèdia Catalana’ i ‘Guia de bolets dels Països Catalans’ (Cossetània Edicions)
stats