Info/gràfica

Les bosses de plàstic es fan servir 12 minuts i triguen més de 300 anys a descompondre’s

El 3 de juliol se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses de Plàstic amb l’objectiu de conscienciar sobre l’impacte ambiental negatiu de l’ús massiu de bosses de plàstic d’un sol ús

Una tortuga topa amb una bossa de plàstic.

De mitjana, una bossa de plàstic es fa servir només durant 12 minuts, però pot trigar més de tres-cents anys a descompondre’s completament. Segons l’informe Perspectives mundials del plàstic de l’OCDE, en només dues dècades la producció anual de residus plàstics a tot el món s’ha duplicat, passant de 180 milions a més de 350 milions de tones. Es preveu que els residus plàstics gairebé es tripliquin a tot el món per al 2060: la meitat de totes aquestes deixalles es continuaran dipositant en abocadors i menys d’una cinquena part es reciclaran.

El 2025 es preveu que per cada 3 tones de peixos nedant als oceans hi haurà 1 tona de plàstic. Si les dades es mantenen, els oceans contindrien més plàstic que peixos el 2050, segons dades de l’ONU.

Una estimació de l’ONG OceanWatch Australia apunta que fem servir 5.000.000.000.000 de bosses de plàstic a l’any. Això significa que cada segon es fan servir 160.000 bosses. La mitjana de bosses per persona a l’any seria de 700.

La legislació de les bosses de plàstic

Prohibició total o parcial

(també pot implicar càrrecs)

Sota consideració

Sense regulacions

Càrrecs o impostos

Prohibició total o parcial

(també pot implicar càrrecs)

Càrrecs o impostos

Sota consideració

Sense regulacions

Prohibició total o parcial

(també pot implicar càrrecs)

Càrrecs o impostos

Sota consideració

Sense regulacions

Segons un document de les Nacions Unides i un informe de Statista, 91 països d’arreu del món han aprovat algun tipus de prohibició total o parcial de les bosses de plàstic l’any 2024. El continent africà lidera les prohibicions de les bosses de plàstic. El motiu principal és la gestió deficient dels residus plàstics, que són una amenaça per a les comunitats costaneres. Tot i que les prohibicions de les bosses de plàstic són especialment populars a l’Àfrica, la Unió Europea ha optat per cobrar una taxa (o un impost) per limitar-ne l’ús. Tanmateix, el nombre de bosses ha anat disminuint, ja que cada cop més països del continent estan prohibint, per exemple, les bosses més petites i primes, que tenen menys probabilitats de ser reutilitzades.

De les 25 tones de residus plàstics que es produeixen a Europa a l’any, només un 30% es recicla, un 39% s’incinera i un 31% acaba en abocadors, segons dades de la Comissió Europea.

Segons la companyia especialitzada en tractament de residus RTS, les bosses de plàstic són reciclables al 100%. El resultat final seria el mateix producte: bosses de plàstic que són utilitzades de nou.

Consells per reduir l’ús de bosses de plàstic

Tenir alternatives

Portar sempre alguna bossa reutilitzable a la motxilla o a la bossa per tenir-la a mà quan sigui necessari.

Rebutjar-les

Rebutjar les bosses de plàstic en cas de comprar poc i poder portar els productes a la mà.

Comprar a granel

Comprar a granel i fer servir recipients propis per reduir l’ús d’envasos i bosses de plàstic.

Reutilitzar-les

Crear una “bossa de les bosses”. Es tracta d’una estratègia senzilla per promoure la reutilització i no comprar bosses noves cada cop que anem a comprar.

Infografia al paper de l’ARA Diumenge
Font: OCDE, ONU i elaboració pròpia
stats