Caçadors d'infidelitats: els nous detectius privats de les xarxes

3 min
Cacera d'infidels.

En les darreres setmanes hem estat testimonis de tota mena de situacions curioses que s’han gravat amb el mòbil en els viatges d’avió. Des d’un home que va quedar atrapat en un calaix del sostre després que el vol patís fortes turbulències fins a noies pintant les ungles dels peus del passatger del darrere, que s’havia adormit espaterrat deixant les peülles entremig dels seus seients, a l’alçada de la seva cara. El que passa en un avió ja no es queda a l’avió. I la darrera en portar-ho a l’extrem ha sigut una ciutadana nord-americana, Caroline Rened, que a finals de juny va decidir fer de detectiu privat sense que ningú la contractés per a aquesta missió. Va penjar un vídeo a Tik Tok on es veia un home parlant seductorament amb una dona. Anaven asseguts de costat, només amb l’estret passadís entremig. L’espia, des dels seients del darrere, tenia el tir de càmera perfecte per captar el flirteig: “Si aquest home és el teu marit, i ara mateix vola amb United Airlines, en el vol 2140 de Houston a Nova York, sàpigues que aquesta nit és molt possible que la passi amb la Katy”. El New York Magazine es feia ressò de l’escàndol que va generar la gravació a les xarxes socials i de les reaccions que va rebre.

Rened va fer una crònica molt completa del ritual d’aparellament. Va explicar que havia vist com es coneixien al bar de l’aeroport de Houston, que ell li va tirar els trastos i que la va convèncer perquè es canviés el número de seient per viatjar de costat. La passatgera espia va observar com ell li ensenyava els tatuatges de l’esquena a la noia rossa. Va parar l’orella a la conversa i va proporcionar totes les dades possibles de l’individu: “També ha dit que té una filla de vuit anys que avui ha ballat a la prèvia del partit dels Astros, que és de Fort Worth, que practica el surf i que s’acaba de comprar una taula de surf nova. Suposadament és el president de l’empresa per a la qual treballa i diu que va a Nova York per negocis”. La dona aclaria que tot això ho feia per una bona causa: “No hauria sabut que estava casat si no hagués portat un anell de casament” i demanava als usuaris que identifiquessin aquell mentider infidel i que localitzessin la seva dona fent una recerca a les xarxes: “Do your thing, TikTok!” exclamava com si fossin les paraules màgiques d’un encanteri, apel·lant a la capacitat expeditiva dels internautes. Va afegir les etiquetes #catchcheater (Caceu els infidels) #loyaltytest (Test de lleialtat) i, el més exitós, #findthewife (Trobeu l’esposa).

En menys de vint-i-quatre hores, els perdiguers de les xarxes van descobrir la identitat dels dos passatgers que flirtejaven i van publicar els seus comptes personals i fotos de família a Facebook. Fins i tot van localitzar l’esposa a qui se suposa que li estaven fent el salt. El final de la història no ha transcendit i els vídeos han desaparegut de TikTok. Els mitjans tradicionals han acabat de rematar la feina fent-se ressò del despropòsit. La iniciativa va provocar crítiques de rebuig, condemnant la indiscreció, alertant que potser no estava casat o que era un matrimoni obert o que, senzillament, la dona enganyada no volia que tothom s’assabentés de la infidelitat o del deteriorament de la seva relació. Però també tenia molts adeptes que, havent estat víctimes d’una infidelitat, volien encetar una croada comuna contra tots els farsants que es dedicaven a posar les banyes a les seves parelles.

El món digital ha distorsionat la idea de privacitat, ha estimulat la possibilitat d’immiscir-se en la vida dels altres, fins i tot de desconeguts. Ha incitat a intervenir en existències alienes, com si la realitat fos un videojoc, l’escenari d’una Santa Inquisició on tothom pot imposar la seva justícia.  

stats