Any Català-Roca

L’amic de Miró

3 min
L’amic de Miró
Dossier Any Català-Roca Desplega
1.
Francesc Català-Roca. El fotògraf que no volia ser pintor
2.
Pioner de la modernitat, mestre d’un ofici
3.
Com era el pare? El Bach de la fotografia
4.
Celebrem el centenari d’un nou art
5.
L’amic de Miró
6.
El futur del patrimoni fotogràfic i de la imatge
7.
Francesc Català-Roca (1922-1998)

És gairebé impossible no trobar cap fotografia de Francesc Català-Roca en una monografia sobre Joan Miró. Li va fer milers de fotografies al llarg dels trenta anys que va durar la seva col·laboració i amistat. Era l’únic a qui, pel seu caràcter silenciós, li permetia entrar a l’estudi mentre treballava, i gràcies a això avui tenim el testimoni de la manera de fer de l’artista. Només per això, per la sèrie magnífica de fotografies de l’artista muntant un mural a Osaka, fent ceràmiques a Gallifa o pintant al terra del seu estudi de Son Abrines, a Mallorca, ja hauria entrat en la història. Però aquesta relació de Català-Roca i Miró, iniciada el 1953 i continuada fins a la mort de l’artista, el 1993, és en realitat només una part petita de la immensa obra de Català-Roca i, també, una part, tot i que rellevant, dels molts retrats d’artistes i personatges de la cultura que va fer el fotògraf.

Tot i que no tenia estudis, l’ambient familiar de Català-Roca va ser sempre molt culte, i a la biblioteca del seu pare, Pere Català i Pic, s’hi podien trobar llibres i revistes a les quals pocs joves del seu temps, en ple franquisme, tenien accés. Interessat per les avantguardes i amic dels arquitectes del GATCPAC o de l’ADLAN, dos grups d’avantguarda d’abans de la guerra, Català i Pic també era escriptor, historiador, filòsof i psicòleg. Català-Roca explicava que a casa seva ja havia sentit a parlar de Freud o Jung quan era adolescent, que la Bauhaus era tema de conversa i que el llibre de Man Ray que tenia a casa el tenia fascinat perquè l’horroritzava i tenia clar que allò era, precisament, el que ell no volia fer.

Marcel Duchamp. (Cadaqués, 1964).
Josep Pla a Llofriu (1977)

Tanmateix, l’art i la cultura l’atreien i s’hi va anar relacionant de manera natural, com diu el seu fill Andreu Català Pedersen. Primer a través de Revista, una publicació d’art i cultura sorgida a principis dels anys 50, impulsada en part per Salvador Dalí -de qui també es va fer amic i a qui també va fer fotografies memorables-, amb la qual col·laborava. Allà, per exemple, cobria la part gràfica dels articles de Cesáreo Rodríguez Aguilera, centrats molts cops en artistes reconeguts. A més, a través de l’arquitecte Antoni de Moragas, que l’havia anat a buscar intrigat per les fotografies amb què havia guanyat en diverses ocasions el Ciutat de Barcelona, es va posar en contacte amb el grup d’arquitectes moderns del Grup R i ben aviat en va formar part i va fotografiar molta de l’arquitectura racionalista que es feia a Barcelona en aquell moment. Amb Moragas, per cert, va fer una col·laboració a la que es coneix com la Casa dels Braus, a la Gran Via de Barcelona, ja que l’arquitecte va posar fotografies de gran format de Català-Roca al sostre dels balcons que representaven les diverses parts d’una cursa de braus, a les quals tots dos eren molt aficionats.

Salvador Dalí saltant a corda al Park Güell (Barcelona, 1953)
Antoni Tàpies (Barcelona, 1952)

La fotografia crea mites, fixa la imatge de les icones de la cultura d’una manera que a vegades supera la seva obra. D’aquestes imatges icòniques Català-Roca en va fer moltes, sigui de Josep Pla -amb qui també va fer molts llibres il·lustrats per a Destino-, Antoni Tàpies, Josep Lluís Sert, Marcel Duchamp, Ernest Hemingway o LaChunga. Però, més enllà del món cultural, on també excel·lia Català-Roca era en el retrat de gent anònima que s’anava trobant en els seus viatges i que ell captava amb tota la seva humanitat, respecte i humilitat. Fos el carboneret de Cadis o Doña Dolores, en blanc i negre o en color, la seva mirada sobre la gent sempre era generosa; buscava dignificar-los per treure’n, com feia amb tot, la llum que tenien dintre.

Dossier Any Català-Roca
Vés a l’ÍNDEX
stats