Cada casa, un món
Diumenge 17/02/2022

La flexibilitat d’una nau industrial

RED house a Barcelona, obra d'Aramé Studio

3 min
La Red House, un projecte d’Aramé Studio, era una nau i continua sent una nau, però habitable. No tenia confort tèrmic i ara en té. Era un espai rectangular industrial i buit, i ara és una casa-pati que permet la conciliació entre la vida domèstica i la laboral. L’essència de la nau industrial s’ha mantingut.

Primer va ser part del teixit industrial de la zona on està ubicada. Recentment, era un magatzem sense cap confort per ser habitat. Els propietaris, una parella de dissenyadors, volien fer d’aquella nau un espai per conciliar-hi la vida domèstica i la laboral, cosa que des dels confinaments domiciliaris de la pandèmia ha esdevingut una pràctica cada cop més freqüent. El projecte de transformació de la vella nau en la que ara anomenen Red House -una obra d’Aramé Studio, un despatx de Barcelona fundat pels arquitectes Andrea Arriola i Adrián Mellado-, ho ha aconseguit, al posar l’accent en fer de la Red House un habitatge i lloc de treball tan flexible com funcional, sense perdre l’essència del que és una nau industrial. Tant de fora com a dintre, l’edifici original és molt present, tot i la transformació feta per proporcionar als seus habitants la confortabilitat màxima en un edifici singular.

Red House

Amb pocs colors i materials, i ben triats, la nau ha adoptat per fora un aspecte molt gràfic, contemporani, que fa pensar que alguna cosa especial hi passa a dintre. En entrar-hi, de seguida i des de qualsevol punt de la casa es fa molt present el que és el principal element de la singularitat del projecte. La decisió de restar metres quadrats a l’interior de la nau i crear-hi un pati, un espai que no existia, canvia del tot la vida a la nova casa. Canvia la vida de tota la planta baixa, però també la dels dos altells, que se situen un a cada extrem de la nau, i que són un estudi el de damunt la cuina i la biblioteca i el dormitori principal amb el seu bany el de l’altre costat.

Un pati que canvia la vida

Aquest pati transforma la vida en molts sentits. La transforma pel que fa a la llum i la calidesa: amb les façanes del pati quasi completament de vidre, el nou espai és ara un pou de llum natural que il·lumina i dona escalfor a totes i cadascuna de les estances, sempre obertes al pati. La transforma perquè la seva transparència fa més ampla la casa i potencia la comunicació entre uns espais que en si mateixos són oberts. Fins i tot els dormitoris, situats en dues alçades a un dels extrems de la nau, un a sobre dels altres dos, tot i ser els únics espais independitzables, estan oberts al pati i també es poden obrir per flexibilitzar-ne l’ús. El pati transforma la vida a la casa perquè, com a element de transparència, també deixa entrar el verd que va creixent, i que creixerà més, fins a ser un pulmó vegetal al cor de la casa. I la transforma, sobretot, perquè els habitants de la Red House ara disposen d’un espai d’aire lliure, cosa que a l’hora de conciliar vida i feina no té preu.

Amb totes les estances alimentades pel pati de llum, els responsables d’Aramé Studio han trobat l’equilibri just entre la flexibilitat d’usos potenciada pel fet que tots els espais siguin molt oberts i la funcionalitat que han donat al perímetre de la nau, perquè precisament quedi lliure tota la resta. Andrea Arriola i Adrián Mellado han treballat el disseny del mobiliari com a part integrant del projecte arquitectònic. I així, de manera molt estudiada, els laterals de la casa-estudi són recorreguts per un moble amb diverses alçades i funcions, des de l’armari de metall perforat de l’entrada, més sofert per acollir les bicicletes i altres eines, fins al moble de fusta de maple del menjador, que té 75 centímetres d’alçada i que baixa a 45 quan ha d’allotjar la tele, i encara baixa més quan, a la zona de doble alçada, és la base per a un sofà d’obra que busca un ambient més recollit, més íntim. Els armaris -tant de la cuina com dels dormitoris i els banys- i la llibreria ocupen aquest perímetre. La resta de la casa és un espai de llibertat de moviments preparat per als canvis de la vida.

La Red House és un espai net en el qual es manifesta l’estructura en vermell i negre. I és, sobretot, allò que no era: una casa i un espai de treball amb gran confort, amb coberta nova preparada per a plaques solars, climatització per aerotèrmia i altres ítems que ajuden a incorporar els principis de la sostenibilitat a la pròpia vida.

stats