Matemàtiques per estudiar les contraccions al part
Un mecanisme elèctric sincronitza les cèl·lules de l'úter
Un mecanisme elèctric sincronitza les cèl·lules de l'úter durant el part. És així com durant aquest moment clau es produeixen les contraccions. Tot i que hi intervenen les hormones -de fet, amb una injecció d’oxitocina es poden induir les contraccions en tan sols 10 minuts- aquest mecanisme elèctric resulta fonamental. Els científics han aconseguit crear un model matemàtic per poder estudiar a fons aquest procés i aplicar-lo quan hi apareguin complicacions.
Les contraccions les provoquen ions positius que entren a les cèl·lules musculars de l’úter utilitzant petits grups de proteïnes. L’úter està format per cèl·lules musculars i passives. Aquestes últimes són minoria i s’encarreguen de connectar i estructurar les musculars. Quan s’acosta el final de l’embaràs, la connectivitat entre totes aquestes cèl·lules -que s’acoblen amb electricitat- augmenta. És a dir, s’incrementa la conductivitat.
En el model informàtic que han desenvolupat els matemàtics s’ha pogut veure que quan hi ha poques connexions tot passa de manera menys sincrònica. L’estudi d’aquest procés resulta interessant davant el fet que el 10% dels embarassos són prematurs a causa de l’aparició de contraccions abans d’hora. Controlar millor aquest mecanisme pot ser una manera d’evitar-ho.