Un menú més sostenible: menys carn i més llegums
La producció d’aliments és responsable d’una quarta part de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle
A més de la crisi climàtica generada per la crema de combustibles fòssils, l’altra gran crisi ecològica dels nostres temps és la de la biodiversitat, que està generant la sisena extinció massiva d’espècies. La causa principal és la sobreexplotació dels recursos naturals, especialment la gran quantitat de terra que els humans hem desforestat per fer créixer els nostres aliments. La meitat de la terra habitable ha estat ocupada per l’agricultura, i tres quartes parts d’aquesta per la ramaderia. "El problema no són els ingredients, sinó com s’han produït. Cal comprovar que no procedeixin de la desforestació, i per això és fonamental fer la traçabilitat dels productes i saber on i com s’ha produït el que mengem”, assegurava Llorenç Milà i Canals, gestor del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient, en una entrevista recent a l’ARA.
S’estima que la producció d'aliments és responsable d’una quarta part de les emissions mundials de gasos d’efecte hivernacle, segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO). La comunitat científica assenyala que part de les estratègies per reduir l’empremta de carboni dels aliments implicarien apostar per l’agricultura ecològica i la ramaderia extensiva, a més d’incloure en la dieta més aliments d’origen vegetal.
Aquest gràfic, basat en dades recollides per Our World in Data, ofereix una visió general de les emissions de gasos d’efecte hivernacle associats a la producció i el transport d’una selecció d’aliments i begudes. Unes xifres que posen de manifest l’empremta mediambiental de certs aliments. La visualització mostra la petjada de carboni de 24 productes –des de carn de vedella a la part superior fins a pomes a la part inferior— i de quina etapa de la cadena de subministrament provenen les seves emissions. Des dels canvis d’ús, a l’esquerra, fins al transport i l’embalatge, a la dreta.
Dieta sostenible
Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, una alimentació sostenible és la que produeix un impacte ambiental baix i contribueix a la seguretat higienicosanitària i alimentària i a una vida saludable. Aquests són alguns costums que es poden adquirir per reduir l’impacte mediambiental de la cadena de producció.
Els fruits secs són una font important de proteïna amb un impacte mediambiental més baix que la carn.
El pollastre i el peix tenen un impacte mediambiental menor que la carn vermella.
Frescos i de proximitat per reduir la petjada ecològica. Millor pomes de l’Empordà que kiwis de Nova Zelanda.
És millor berenar un plàtan que brioixeria industrial envasada.
És millor comprar fruita al mercat amb un cistell o una bossa de casa que adquirir paquets al supermercat.
Evita comprar en excés. Cuina receptes que aprofitin les sobres dels àpats o els aliments que estan a punt de fer-se malbé.