Ni un dia a casa
Diumenge 26/06/2021

Un nom que el sap tothom

2 min
Julio Ruiz, a la dreta de la imatge, brindant al restaurant Cañete.

El restaurant Cañete té dues vides. La primera comença l’any 2010 quan José Parrado l’inaugura. La segona, quan el compra el Grup Olivé (Paco Meralgo, Olivé, Barceloneta) set anys més tard. En totes dues hi ha un denominador comú: Julio Ruiz. La presència d’en Julio al capdavant del Cañete va ser l’única condició que es va posar sobre la taula a l’hora de fer la transacció.

Ell sap de què va això de l’èxit i la gastronomia. La vida d’en Julio sempre ha transcorregut entre plats, tapes i famosos. Per això quan va aterrar al Cañete va saber que seria casa seva durant molts anys. Hi veu potencial i els números li han donat la raó. L’any 2011 tenien de mitjana entre seixanta i cent deu clients per àpat. Abans de la pandèmia, parlem dels primers mesos del 2020, el rècord d’un dissabte van ser cinc-cents seixanta-set comensals.

Ve gent de Singapur, París, el Canadà o Nova York. “Mireu, el dissabte passat va venir un matrimoni expressament des de Miami per dinar”. Així són els clients del Cañete, i així d’orgullós n’està en Julio.

El bar té un estil molt castís, amb caps de toro penjats a les parets i dedicatòries de famosos. La distribució és curiosa perquè està dividit en tres zones: barra, menjador i un reservat més bistrot al voltant de la cuina.

La carta és àmplia amb cuina de mercat, peixos de la llotja i “tapeo del fino ” (aquest va ser el seu primer eslògan quan van obrir). Alerta amb les especialitats, hi ha autèntiques joies!

D’entrada, demanem unes rostes (torreznos ) cruixents i tendres a la vegada, com ha de ser, i la clàssica ensaladilla de la Mari. Seguim amb una truita de gambetes i unes extraordinàries ortigues de mar amb cansalada. Després endrapem amb gust la truita melosa de patates, d’aquelles que quan la talles l’ou s’escampa pel plat, un mollete de xistorra, pebrot i cansalada i el bistec tàrtar de vaca vella amb patates fregides.

Les postres: un bon assortit de formatges artesans amb pa de nous i melmelada i torradetes de Santa Teresa amb gelat de vainilla. Tot regat amb un Abadal 3.9, un dels nostres vins preferits.

Amb el gintònic a la mà traiem en Julio del ritme frenètic del servei perquè ens expliqui els secrets més ben guardats del local. Té una agenda de clients il·lustres que porta anys i anys recopilant. Benicio del Toro, Gwyneth Paltrow, Cameron Díaz, Ricardo Darín o el seu gran amic Sebastian Vettel no dubten en trucar-lo quan venen a Barcelona. Llueix la llista, però de secret no n’explica cap.

Nosaltres, sense saber-ho, ens hem assegut en una taula molt culer. Pocs dies abans, i per separat, hi han sopat Ronald Koeman i Frenkie de Jong. Tots dos, així ho mana la tradició del local, han escrit unes paraules a la paret.

El migcampista holandès ho té clar: “Nuestro bar de tapas favorito en Barcelona! ”. L’entrenador va més enllà: “Ha sido un placer estar aquí. Sois el mejor ”. Tant se val d’on venim, si del sud o del nord. Un bar ens agermana i té un nom que el sap tothom: Cañete.

Restaurant Cañete


C/ de la Unió, 17 (Barcelona). 932 70 34 58

Carta: tapes de qualitat

Must’: Ortigues de mar amb cansalada

Vi: carta força completa

Servei: atent i divertit

Local: gran i castís

Preu final per persona: 35 €

stats