Info/gràfica
Diumenge 24/04/2021

Els Oscars: de Hollywood al món

Un viatge per la història de la indústria cinematogràfica a través dels indrets d’arreu del planeta on s’han rodat les pel·lícules guanyadores de l’Oscar a millor pel·lícula des de l’any 1927

3 min
Entrada Oscars 2

El 1908 es va rodar la primera pel·lícula a Hollywood, El comte de Montecristo. Per què a Hollywood? Perquè allà era més fàcil evitar les denúncies de Thomas Edison, instal·lat a la costa est dels Estats Units i que posseïa la major part de patents del cinema. A Hollywood, la indústria cinematogràfica va prosperar concentrant-se en aquell barri de Los Angeles. Per què anar més lluny? Eren els anys d’or del cinema mut i les pel·lícules es rodaven en estudis per controlar les condicions de llum. Tret d’alguna excepció, l’arribada dels talkies a finals dels anys 20 no trenca el costum de rodar als estudis, prop de casa, més barat que traslladar l’equip tècnic i humà d’un lloc a un altre a la recerca de l’exotisme. Però tot comença a canviar als anys 40 i 50. En part, perquè el cinema necessita més realisme i espectacularitat del que pot oferir un estudi per competir amb la televisió, i això implica sortir de Los Angeles i dels Estats Units. Però també perquè l’èxit global de Hollywood l’ha portat a crear filials en mercats potents com Europa, però les restriccions econòmiques de la postguerra feien difícil recuperar els beneficis. Solució? Invertir-los en rodatges que també es beneficien dels sous baixos en comparació amb els dels Estats Units.

La recerca d’espectacularitat, de beneficis fiscals i de reduccions de costos va impulsar l’expansió mundial de Hollywood i aventures com la del productor Samuel Bronston i les seves grans produccions americanes filmades a Espanya. Aquesta història de Hollywood es pot rastrejar a través de les localitzacions de les pel·lícules guanyadores dels Oscars, que en la primera vintena d’edicions es van rodar majoritàriament a Los Angeles; a partir dels anys 40 es reparteixen pels Estats Units, i a partir de mitjans dels anys 50 s’obren al món amb títols com La volta al món en 80 dies, El pont sobre el riu Kwai, Gigí i Ben Hur. Ja no hi hauria marxa enrere, el cinema era ja un assumpte global.

‘Va succeir una nit’

L’èxit dels primers films de Hollywood

A la cerimònia del 1935, aquesta comèdia romàntica protagonitzada per Clark Gable i Claudette Colbert va aconseguir per primera vegada a la història els cinc premis més importants: millor pel·lícula, director, actor, actriu i guió. Va ser rodada a Thousand Oaks, Califòrnia.

‘Ben Hur’

La pel·lícula americana rodada a Itàlia

La pel·lícula de William Wyler del 1959 va aconseguir 11 estatuetes i es va rodar a llocs pròxims a Roma i en localitzacions exteriors italianes del Laci. L’escena més famosa i recordada, la cursa de quadrigues, va ser rodada als estudis Cinecittà, als afores de Roma. Sorprenentment, algunes escenes del film també van ser enregistrades a Mèxic, a prop de la localitat de Durango.

‘Titanic’

Recreació històrica entre el Canadà i els Estats Units

La superproducció de James Cameron del 1997 va ser gravada a l’Atlàntic nord, prop d’on es va enfonsar el vaixell original. Altres localitzacions de la pel·lícula són Vancouver i Halifax (Canadà), Los Angeles, San Francisco i Rosarito (Mèxic).

‘Paràsits’

Un film de parla no anglesa guanyador absolut

‘Paràsits’ (2019) és un èxit coreà ben recent i és l’única pel·lícula de parla no anglesa -sense comptar les mudes- que ha aconseguit l’Oscar a la millor pel·lícula. Es va rodar principalment a la ciutat de Jeonju, a Corea del Sud.

‘El senyor dels Anells’

El millor de Nova Zelanda

La majoria d’escenes de les adaptacions al cinema de la trilogia de J.R. Tolkien del director Peter Jackson es van rodar a Nova Zelanda. La guardonada amb l’Oscar a la millor pel·lícula l’any 2003 va ser la tercera entrega: ‘El senyor dels Anells: El retorn del rei’, que va guanyar 10 estatuetes més.

Escenaris catalans d'Oscar
  • ‘De sobte, l’últim estiu’ El director Joseph L. Mankiewicz va rodar a Begur la pel·lícula ‘De sobte, l’últim estiu’ (1959) amb Elizabeth Taylor, Katherine Hepburn i Montgomery Clift. Taylor i Hepburn van ser nominades a millors actrius per aquest film, però finalment no es van endur cap guardó.
  • ‘Todo sobre mi madre’ L’any 1999, Pedro Almodóvar va situar a Barcelona l’argument de ‘Todo sobre mi madre’, film amb el qual va guanyar l’Oscar a la millor pel·lícula de parla no anglesa.
  • ‘Mar adentro’ Alejandro Amenábar va escollir la platja de sa Conca, a s’Agaró, per rodar dues escenes de ‘Mar adentro’ el novembre del 2003. Va rebre l’Oscar a la millor pel·lícula estrangera.
  • ‘Vicky Cristina Barcelona’ ‘Vicky Cristina Barcelona’, escrita i dirigida per Woody Allen va comptar amb l’Oscar a Penélope Cruz com a millor actriu de repartiment.

L'infografia al paper de l'ARA Diumenge

Font: Internet Movie Database i elaboració pròpia

stats