Guia pràctica per socialitzar
Per arrencar aquest 2023 la periodista Jancee Dunn ha publicat al New York Times un repte de set dies per incrementar la felicitat individual. En col·laboració amb el professor de psiquiatria Bob Waldinger de la Harvard Medical School, han dissenyat set passos senzills per complir en una setmana. Els criteris els han establert a partir de conclusions d’estudis científics i de psicologia social.
Des d’una certa reticència als reptes i als manuals d’autoajuda per ser més feliç, l’he posat a prova.
Dia 1: Avalua el teu univers social. Es tracta de prendre consciència de quin és el vostre cercle i que feu una llista de les que considereu les vostres relacions personals més sòlides. Heu de distingir si ho són estrictament per divertir-vos o perquè hi teniu confiança i hi compartiu confidències. Advertència: L’exercici és rematadament fàcil si tens clares quines són les teves relacions sòlides i si compleixen els dos requisits a la vegada. Si no sabeu qui posar a la llista, si només hi poseu empleats vostres o si no teniu ningú, oblideu el repte i demaneu ajuda a un terapeuta.
Dia 2: Tingues una conversa telefònica de vuit minuts amb una persona amb qui fa temps que no parles. La manca de temps i les misèries del dia a dia fan que passin setmanes sense connectar amb una d’aquestes relacions sòlides. Envieu un missatge previ a l’altra persona: “Ja sé que vas de bòlit, però digues-me quan tindràs vuit minuts per parlar. Va, vinga, que fins i tot el president dels Estats Units els té”. Advertència: La resposta en el meu cas va ser: “¿Per què vuit minuts? ¿Què trames?”. El missatge va generar una suspicàcia i unes expectatives que no tenien raó de ser. Però el cert és que vam acabar parlant vint-i-cinc minuts.
Dia 3: Conversa amb algú que no coneixes gaire. Persones amb qui et creues al barri o de manera habitual. Advertència: Si ja ho feu de tant en tant, tranquils. Passeu del repte. Si no ho feu mai, alerta. Escolliu l’interlocutor amb criteri. Que no sembleu ni assetjadors ni persones desesperades. Recordeu que la conversa ha de ser curta, cordial i intranscendent. Si sou persones que teniu tendència a menjar-vos l’olla i flagel·lar-vos analitzant la vostra conducta, limiteu-vos a comprar el pa i dir: “Sembla que el fred ja el tenim aquí, eh!” I punt. Ja anireu progressant.
Dia 4: Pensa què li vols agrair a una persona important per a tu i explica-l'hi en un correu electrònic com si no l’haguessis de veure mai més. Advertència: Aneu alerta que aquesta declaració emocionada pot fer pensar a l’estimat interlocutor que et queda poc temps de vida o que li has de demanar diners. Notifica, en algun moment, que el gest forma part d’un repte i que no s’espanti.
Dia 5: Interactua amb un company de feina. En el cas dels autònoms que teletreballeu, donen l’alternativa d’antics companys o persones amb qui mantens connexions laborals. Si no, n’hi deu haver prou amb repetir l’exercici del dia 3. Advertència: Si l’altra persona no és receptiva, deixeu-la en pau.
Dia 6: Planifica una activitat per socialitzar, anota-la al calendari i no la cancel·lis. Advertència: Penseu alguna cosa molt senzilla, com prendre un cafè. Perquè si no, és possible que després us faci molta mandra.
Dia 7: Revisar la setmana i els resultats. I aconsellen repetir-ho de manera més continuada. Ritualitzar trobades tipus “el cafè dels dimarts” o establir espais de relació fixos a l’estil de “el curs de ceràmica dels dijous”.
Advertència: si esteu bé com esteu, no perdeu el temps i feu el que us doni la gana.