Senderisme mil·lenari. Una altra manera de caminar per Barcelona
Tot i que la història urbanística de la capital catalana ha submergit l’empremta de vells camins sota la catifa de l’asfalt, la ciutat conserva rutes que permeten fer volar la imaginació fins dos mil·lennis enrere. Us proposem quatre recorreguts per l’antiga Via Augusta i el camí del Mig amb els quals descobrir racons i detalls d’èpoques llunyanes.
Els camins antics de Barcelona
21 itineraris de senderisme urbà
Els quatre itineraris proposats en aquestes pàgines sorgeixen del llibre ‘Camins antics de Barcelona: 21 itineraris de senderisme urbà seguint les traces dels camins antics al pla de Barcelona’ que acaben de publicar l’Ajuntament de Barcelona i l’editorial Cossetània. El geògraf Xavier Martínez i Edo rescata una vintena de recorreguts basant-se en les traces obtingudes de la consulta de documentació històrica.
La Via Augusta
Resseguint els passos dels romans
Abans de ser reformada en temps d’Octavi August i de ser batejada amb el nom de l’emperador, havia estat coneguda amb el nom de Via Hereclea. Seguia la ruta d’un camí ibèric que els romans havien adequat ràpidament en ocupar la península Ibèrica al segle II aC. L’itinerari complet (des de Cadis fins als Pirineus) comprenia mil cinc-cents quilòmetres, uns dos mesos de viatge a peu.
A Barcelona, tot i que un dels carrers principals de Sarrià-Sant Gervasi s’anomena Via Augusta, el seu traçat no té cap relació amb el de la Via Augusta romana. Per poder trepitjar (o més aviat observar) els vestigis d’aquest camí que unia Barcino amb altres camins d’origen romà cal desplaçar-se fins al Mercat de Sant Antoni, on en el decurs de les obres de remodelació es va recuperar un tram pavimentat de la calçada d’aquesta via.
El camí del Mig
Reviure el passat ibèric i romà
Es tracta d’un dels camins més antics del pla de Barcelona, fins i tot pot ser que es tracti d’un camí d’origen preromà que connectava els pobles ibèrics de la zona. Els romans el van reutilitzar i tot i que no se sap del cert si li van donar el nom de ‘Strata Subteriora’ més endavant va ser conegut com a camí del Mig.