Fotografia

La volta al món de Steve McCurry, el fotògraf de la nena afganesa, s’atura a Barcelona

El fotògraf nord-americà exposa per primera vegada a la capital catalana al nou centre de fotografia FotoNostrum

BarcelonaEl fotògraf nord-americà Steve McCurry (Filadèlfia, 1950) no es podia imaginar l'impacte que tindria el retrat que va fer a una nena afganesa de dotze anys, la Sharbat Gula, quan la va fotografiar el juny del 1984 a l'escola del camp de refugiats de Nasir Bagh durant la guerra de l'Afganistan. McCurry va observar que era una noia tímida i la va abordar l'última. Ella va accedir a posar i es va convertir en una icona incombustible de la situació crítica dels refugiats després de ser portada de la revista National Geographic amb el títol de La noia afganesa. La resta de la seva obra també ha merescut un gran reconeixement, amb guardons com el National Press Photographers Award i el World Press Photo, que ha guanyat quatre vegades. 

"La ubiqüitat de la fotografia és bona perquè permet que la gent documenti records importants", assegura el fotògraf. Una omnipresència que fa explícita a la mostra que ha inaugurat a la sala barcelonina dedicada a la fotografia FotoNostrum (Diputació, 48), la primera a Barcelona, en la qual exposa una vuitantena d’imatges capturades arreu del planeta. La mostra, que es podrà visitar fins al 7 de maig, porta per títol La volta al món en 80 imatges i documenta quatre dècades de trajectòria que, en paraules del fotògraf, tenen com a denominador comú la composició, el color i el contrast: "És essencial per a qualsevol fotògraf tenir curiositat per la vida i pel que t'envolta, i també són crucials la persistència i la passió per la feina".

Cargando
No hay anuncios

Imatges inèdites 

A banda de La noia afganesa, a l’exposició es pot contemplar l’entrenament d’uns monjos shaolin a la Xina, un home sota una escala al Rajasthan, una tempesta de sorra a l'Índia, uns nens jugant amb un cèrcol a Madagascar i fins i tot una colla castellera a Barcelona l’any 2018. Aquesta última és una de les dues fotografies inèdites de la capital catalana que ensenyen les que, segons McCurry, són les dues cares més reconeixibles de Catalunya: la cultura castellera i l’arquitectura de Gaudí.

Cargando
No hay anuncios

Segons Julio Hirsch-Hardy, fundador i director de FotoNostrum, es tracta de dues imatges d'acord amb l’estil i la composició de l’exposició. "McCurry mostra una visió del món que algú podria dir que és massa colorista i endolcida, però que també existeix. No tot són tragèdies en aquesta vida". 

Cargando
No hay anuncios

En una entrevista amb l'ARA per correu electrònic pocs dies abans de l'obertura de l’exposició, McCurry va esquivar la polèmica que va suscitar el descobriment el 2016 que havia manipulat digitalment algunes de les seves fotografies. Aleshores es va defensar dient que no era reporter, sinó "algú que explica històries", i en altres ocasions ha admès haver comès un error. "Ell és un artista. McCurry fa obres d’art. Ningú ha preguntat mai aquestes coses a Edward Hopper o a Da Vinci", comenta Hirsch-Hardy. 

Cargando
No hay anuncios

Nou centre de fotografia

Dirigit per Julio Hirsch-Hardy, FotoNostrum és un nou "centre cultural" que, a més d’acollir grans exposicions temporals de fotografia, funciona com a galeria comercial. "Volem exposar-hi els grans mestres per primera vegada a Barcelona al costat d’artistes emergents". Després de l’exposició de McCurry, el nou espai acollirà una mostra del fotògraf Helmut Newton en col·laboració amb el Museu de Fotografia de Berlín, i Avedon behind the scenes, un estudi visual de l’estil del reconegut Richard Avedon realitzat per Gideon Lewin.