Diumenge 07/10/2021

Terra de volcans

El despertar del Cumbre Vieja a La Palma ens ha posat en alerta, tot i que cada any hi ha entre 70 i 80 erupcions de diversa categoria arreu del planeta. Dos terços dels 1.300 volcans actius que es calcula que hi ha al món es troben dins l’Anell o Cercle de Foc, situat sobre diverses plaques tectòniques que estan en permanent fricció, fet que provoca que aquesta zona sigui un dels llocs amb més intensitat sísmica

3 min
Terra de volcans

Quins volcans hi ha en erupció al món?

Es consideren volcans actius aquells que han tingut alguna activitat durant els últims 10.000 anys i que poden tornar a activar-se. Segons la Smithsonian Institution, que treballa conjuntament amb l’Associació Internacional de Vulcanologia, actualment arreu del planeta hi ha més de 1.300 volcans actius. D’aquests, gairebé una trentena estan en erupció, tot i que és un concepte difícil de precisar, ja que poden passar setmanes o mesos amb molt poca activitat.

 1. Merapi
 2. Semeru
 3. Lewotolo
 4. Ibu
 5. Dukono
 6. Suwanose-jima
 7. Ebeko
 8. Karymsky
 9. Shiveluch
 10. Great Sitkin
 11. Semisopochnoi
 12. Kilauea
 13. Yasur
 14. Popocatépetl
 15. Santiaguito
 16. Fuego
 17. Masaya
 18. Reventador
 19. Sangay
 20. Sabancaya
 21. Nevados de Chillán
 22. Erebus
 23. Cumbre Vieja
 24. Stromboli
 25. Etna
 26.  Erta Ale
 27. Nyiragongo

Etapes de l’erupció

Repòs / Les característiques de l’activitat eruptiva depenen principalment del contingut en volàtils del magma i, per tant, de la seva composició inicial i evolució durant l’ascens cap a la superfície.

Preparació / A les profunditats del volcà, el magma (ric en gas) omple la cambra magmàtica. A la superfície es produeixen nombroses convulsions tel·lúriques, que dilaten el volcà. Augmenta l’activitat sísmica a la superfície.

Erupció / El magma surt a la superfície per la xemeneia o per esquerdes laterals. L’erupció expulsa material incandescent i gasos.

Final de l'erupció / A l’etapa final de l’erupció, amb una durada imprevisible, es buida la cambra magmàtica. S’esfondren les parets de la xemeneia, més fràgils a causa de les convulsions de la fase explosiva, i es forma un gran cràter, anomenat caldera.

Tipus d’erupció

Hawaiana/ Erupcions poc explosives amb laves molt fluides, amb baix contingut de gasos, i que cobreixen grans extensions.