Terra de volcans

El despertar del Cumbre Vieja a La Palma ens ha posat en alerta, tot i que cada any hi ha entre 70 i 80 erupcions de diversa categoria arreu del planeta. Dos terços dels 1.300 volcans actius que es calcula que hi ha al món es troben dins l’Anell o Cercle de Foc, situat sobre diverses plaques tectòniques que estan en permanent fricció, fet que provoca que aquesta zona sigui un dels llocs amb més intensitat sísmica

Terra de volcans

Quins volcans hi ha en erupció al món?

Es consideren volcans actius aquells que han tingut alguna activitat durant els últims 10.000 anys i que poden tornar a activar-se. Segons la Smithsonian Institution, que treballa conjuntament amb l’Associació Internacional de Vulcanologia, actualment arreu del planeta hi ha més de 1.300 volcans actius. D’aquests, gairebé una trentena estan en erupció, tot i que és un concepte difícil de precisar, ja que poden passar setmanes o mesos amb molt poca activitat.

  1. Merapi
  2. Semeru
  3. Lewotolo
  4. Ibu
  5. Dukono
  6. Suwanose-jima
  7. Ebeko
  8. Karymsky
  9. Shiveluch
  10. Great Sitkin
  11. Semisopochnoi
  12. Kilauea
  13. Yasur
  14. Popocatépetl
  15. Santiaguito
  16. Fuego
  17. Masaya
  18. Reventador
  19. Sangay
  20. Sabancaya
  21. Nevados de Chillán
  22. Erebus
  23. Cumbre Vieja
  24. Stromboli
  25. Etna
  26.  Erta Ale
  27. Nyiragongo

Etapes de l’erupció

Repòs / Les característiques de l’activitat eruptiva depenen principalment del contingut en volàtils del magma i, per tant, de la seva composició inicial i evolució durant l’ascens cap a la superfície.

Preparació / A les profunditats del volcà, el magma (ric en gas) omple la cambra magmàtica. A la superfície es produeixen nombroses convulsions tel·lúriques, que dilaten el volcà. Augmenta l’activitat sísmica a la superfície.

Erupció / El magma surt a la superfície per la xemeneia o per esquerdes laterals. L’erupció expulsa material incandescent i gasos.

Final de l'erupció / A l’etapa final de l’erupció, amb una durada imprevisible, es buida la cambra magmàtica. S’esfondren les parets de la xemeneia, més fràgils a causa de les convulsions de la fase explosiva, i es forma un gran cràter, anomenat caldera.

Tipus d’erupció

Hawaiana/ Erupcions poc explosives amb laves molt fluides, amb baix contingut de gasos, i que cobreixen grans extensions.

______________________________________

Estromboliana/ Erupcions moderades amb magma poc viscós. Es caracteritzen per tenir explosions rítmiques, separades per períodes de menys d’un segon a diverses hores.

______________________________________

Vulcaniana/ El magma es consolida ràpidament, fa un efecte tap i quan surt provoca explosions molt violentes separades per intervals. La columna eruptiva fa de 3 a 20 km.

______________________________________

Peleana/ El magma se solidifica a la xemeneia i fa un tap. Com que augmenta la pressió, explota violentament i provoca densos núvols de cendra incandescent que baixen per la falda. Es produeix una gran emissió de gasos.

______________________________________

Pliniana/ Es tracta d’un tipus d’erupció explosiva i molt violenta. Forma grans núvols de gas volcànic que poden assolir els 30 km d’altura, i provoca una pluja de cendra. L’erupció del Vesuvi que va sepultar Pompeia va ser d’aquest tipus.

Índex d’explosivitat volcànica (IEV)

El risc volcànic s'avalua a partir de l´índex d'explosivitat volcànica (IEV), un paràmetre que té en compte el volum total de material emès, el volum de piroclasts emesos a l'atmosfera, l'altura de la columna eruptiva i la durada de l'erupció. Per trobar una explosió del tipus 8 d’impacte planetari caldria remuntar-nos a fa 600.000 anys a la caldera del Parc Yellowstone als Estats Units.

Grans erupcions volcàniques

Infografia al paper de l'ARA Diumenge

Font: Volcano Discovery, Smithsonian Institution, Associació Internacional de Vulcanologia i elaboració pròpia

stats