Història

Quan viatjar era desafiar les normes

Un llibre recull les aventures de 17 pioneres que entre el segle XVIII i principis del XX van seguir la seva passió i es van atrevir a córrer món

Un retrat de Lola Montes, una ballarina exòtica que en realitat es deia Eliza Rosanna Gilber

Dones atrevides, amb esperit aventurer i voluntat de desafiar les normes establertes. Així són les 17 protagonistes del llibre Dones viatgeres, escrit per Elisenda Albertí, que acaba d’arribar a les llibreries. El llibre traça el periple vital i els viatges d’aquestes dones, que entre el segle XVIII i principis del XX –quan viatjar era una activitat totalment minoritària i sempre reservada als homes– van desafiar totes les normes socials i van viatjar fins a indrets remots del planeta. “Ja fa anys que em dedico a escriure llibres sobre dones, però sempre em quedava pendent el de les viatgeres”, explica l’escriptora i també editora Elisenda Albertí. Amb el confinament va trobar el moment de posar-s’hi. “Jo també soc molt viatgera i com que amb la pandèmia no hem pogut viatjar vaig pensar que seria una bona manera fer-ho a través de les aventures d’aquestes 17 dones”, diu. L’autora explica que les ha escollit perquè “són interessants i alhora diverses”, i a través d’elles ha volgut donar una visió general de l’època en què vivien. Començant per Isabel Godin, nascuda el 1728 en una família rica de Guayaquil i protagonista d’una epopeia travessant l’Amazònia digna de pel·lícula, fins a arribar Teresa Amatller, que juntament amb el seu pare, l’industrial Antoni Amatller, van compartir la passió pels viatges, que els va portar a descobrir indrets com Egipte, el Marroc i Turquia al tombant del segle XX. 

Mary Seacole, metge i viatgera que va viure al segle XIX

Entre les altres històries en destaques algunes de conegudes, com la de la famosa ballarina exòtica Lola Montes, que va recórrer mig món sobre els escenaris i era amiga i amant de reis i escriptors, i d’altres de no tan conegudes, com la de la jamaicana Mary Seacole, una dona lliure que exercia de metge i que va viatjar arreu del món allà on hi havia conflictes per ajudar els soldats, o com la de Harriet Martineau, autora de llibres d’educació, de viatges i de sociologia, que va viatjar per Europa, Amèrica i Orient. “De totes aquestes històries en podem aprendre molt –diu l’autora–, totes elles coincideixen que els viatges els van donar una visió molt més àmplia i més rica del món”. 

stats