Ficció ciberterrorista per a la xarxa
El creador de 'CSI' fa el salt a internet amb 'Cybergeddon', que ja es pot veure a Yahoo! aquests dies. La sèrie, que es traduirà a deu llengües, dura 95 minuts, fragmentats en deu episodis.

(The New York Times)Si has creat una sèrie com CSI, ja no has de demostrar gran cosa en el negoci de l'entreteniment. Però Anthony E. Zuiker no s'adorm sobre els llorers de la televisió. Escriu novel·les digitals, és soci del canal de YouTube BlackBoxTV, que té més de 333.000 subscriptors, i ara mateix està fent el salt més gran en els nous mitjans amb Cybergeddon, una sèrie de nou capítols que es va estrenar a Yahoo! aquest dimarts.
Zuiker, que n'és el productor executiu juntament amb Matthew Weinberg i Bill O'Dowd, diu que el vídeo -que dura en total 95 minuts i es podrà veure en deu llengües- és un "esdeveniment cinematogràfic" que es distribueix en fragments directament a l'enorme audiència internacional de Yahoo!, si és que l'audiència el troba (té una pestanya pròpia a dalt de tot del portal d'acollida de Yahoo! Screen.).
Si s'ha de jutjar pels tres primers fragments, esdeveniment és un terme optimista per definir Cybergeddon. Potser seria més apropiat dir que és millor que la mitjana de sèries de suspens de la televisió. Escrita per Miles Chapman (R oadhouse 2: last call) i dirigida per Diego Velasco (The zero hour), té de protagonista Missy Peregrym, l'estrella de la sèrie policial Rookie blue de la cadena ABC.
La trama de la sèrie de Zuiker és una història de conspiració, com ho va ser la del primer drama original de Yahoo!, la sèrie animada Electric city , que va crear Tom Hanks i que es va estrenar al juliol.
Però la sèrie de Hanks se situava en un futur de fantasia, postapocalíptic i retrofuturista. Cybergeddon és més d'ara i aquí, i presenta un malvat cap criminal europeu (Olivier Martínez, l'objecte de desig de Diane Lane a Infidelitat), que llança una sèrie d'atacs digitals aleatoris, ja sigui contra el sistema de control de la planta d'aigua de Los Angeles o els comptes d'un banc de Hong Kong. Peregrym interpreta el paper de Cloe Jocelyn, una agent freda i ambiciosa de l'FBI que en descobreix el patró però que, abans que acabi el primer episodi de deu minuts, és enganyada i detinguda per ciberterrorista.
L'escot de l'agent Jocelyn
Tot passa molt de pressa, ja que Chapman i Velasco, seguint les normes estàndards del vídeo per internet, donen més tombs a cada episodi de deu o onze minuts dels que poden suportar, cosa que aconsegueixen ajudant-se d'uns diàlegs metralladors del tipus tan-taran-tan d'una sèrie antiga ("Agent Jocelyn! Està arrestada per tres càrrecs de ciberterrorisme!" "Em pren el pèl?"). Un altre senyal que som online : l'escot de Peregrym juga un paper més important que el que té en prime time a Rookie blue .
Peregrym, que com a actriu destaca pels ulls tristos i perquè és atlètica, és una heroïna d'acció creïble però no és tan convincent com a geni tecnològic. Qui ajuda l'agent Jocelyn en la gesta per netejar el seu nom i aturar els ciberatacs és un pirata informàtic empresonat, anomenat Rabbit (Conill), que interpreta amb gràcia l'actor australià Kick Guerry.
Seria un error parlar de Cybergeddon i no esmentar els obstacles comercials a la creativitat sense traves d'un drama en línia. Entre els logos que més destaquen en els crèdits inicials hi ha el de la companyia de seguretat digital Symantec, que va assessorar en la producció de la sèrie però que també té un paper important en la trama. No es tracta del tipus de publicitat en què una heroïna utilitza una companyia de cotxes, és més aviat del tipus en què un patrocinador es converteix en un protagonista heroic. Els productors poden donar totes les excuses que vulguin, però aquest tipus de sinergia qüestiona la seriositat de la seva feina.